1001Watt 2016 - Bandslipp og intervju

av yngve

13043738 1023588297706878 8564004945437184796 NDet er klart for å slippe banda som skal opptre under årets 1001Watt-festival, og med meg har jeg selveste Jan Arne, festivalgeneralen som i alle år har styrt og stelt for rock- og metalmiljøet i Grenland. Etter noen års nedetid kom jo festivalen på plass igjen, og fra å være en liten greie ble byggesteinene lagt på nytt, en etter en, som er veldig fornuftig. Nå er de som kjent tilbake på Parkbiografien, Skiens stolthet. Her får du et fint intervju hvor Jan Arne forteller og informerer, og selvfølgelig, bandlisten.

Da er det på tide å la folket vite hva som kommer til årets 1001Watt, og jeg fikk festivalgeneral Jan Arne til å hjelpe meg med å få litt oversikt. Så, var det lett å banke lineupen i år? Eller vanskeligere enn før? Det er jo mange festivaler og man skal jo tenke nytt hvert år :)

"Halloisen igjen Yngve! Årets lineup kom ganske greit på plass må jeg si. Det blir jo en del frem og tilbake på mail med noen band som lurer litt på festivalen, men stort sett gikk det greit i år. Akkurat det med å tenke på nye band er jeg allerede godt igang med med tanke på 2017-festivalen. Nøttern’te å ligge på latsi’a heller, he-he!"

Ha-ha, der kom Skiens-slangen på plass :). Men er så Iberg happy med hvor 1001Watt er nå? Etter den sterke perioden opp til type 2003, og med restarten og fram til i dag, er du happy med der du har havnet nå? Tilbake på Parkbiografen, forhåpentligvise greit med folk....

"Joda vi er happy nå. Vi var jo en av de første rene rockefestivalene som kom her på berget, og årene frem til og med 2003 gikk litt på lykke å fromme. Du kan si vi var mer opptatt av selve bookingfesten enn å tenke kroner og øre. Vi gikk på noen smeller de åra der, men lærte (forhåpentligvis) en lekse eller tre... 

Angående årets festival...og de som er blitt arrangert på Parkbiografen siden 2011; vi har blitt et offer for mulighetene for banda inne på Parkbiografen. Det er rett og slett ikke plass for å rigge opp bak/ved siden av scena, derfor har vi mista en del band jeg godt kunne tenke meg å hatt her. Når det er sagt har vi da finni vår greie;  å booke relativt kjente band som ikke på liv og død MÅ ha sitt eget utstyr på scena. Etter 13, 14 og fjorårets festival har vi nok kjent det mer og mer at det ble mer et ork enn det ble moro, da vi måtte leie inn brakker til band/utstyr og plassere de på utsiden av Parkbiografen. Det ble himla mye mer arbeid med dette enn det ble med selve festivalen. Vi måtte jo få lov til å sperre av store deler utafor, politi/brannvesen/Teknisk sektor i kommunen, naboer, søknad om skjenking, strøm, ekstra vakter og ørten meter gjerde, samt at brakkene kom på svære semitrailere, gjorde til at etter 2015 festivalen hadde jeg fått nok egentlig. Semitrailere hører Tons of Rock til...ikke wattern! Heldigvis kom Parkbiografen raskt på banen og lovet meg at jeg kunne få se på mulighetene for å rive ned og bygge om store deler av kjelleren der. Vi hadde faktisk en stor dugnad der for litt siden, så nå ser det ut til at jeg får 4 backstagerom inne i selve bygget, og muligheten for å gjøre scenen en meter dypere, DET gjør det mye lettere å arrangere skal jeg si deg!

Når det kommer til besøkende på festivalen har vi til dags dato aldri klart å selge ut på Parkbiografen, og det er selvfølgelig et mål vi har. Det tar tid å bygge opp en festival, få folk til å komme, men vi gir oss ikke riktig enda ser det ut til :)."

Amaranthe 4f033988d24e3Bilde til høyre: Amaranthe

Og merker du at band er hypp på å spille? Det er, som jeg nevnte, en del festivaler rundt forbi, og når man begynner å scanne markedet, vil man kanskje merke at det er konkurranse, eller? Føler du at 1001Watt er et godt innarbeidet navn?

"Joda, interessen er absolutt der. Jeg stengte for første gang festivalen på mail i år, og da jeg skulle sette meg ned å svare var det (for meg) veldig mange band i innboksen. Vi merker absolutt konkurransen. Ikke med festivaler som er i nærheten, men mer at Skien ligger såpass nært til Oslo sliter vi med. Noen band jeg har kontaktet opp mellom årene refererer mer enn gjerne til besøkstalla de har hatt i Oslo, og legger hyra deretter. Det klarer vi aldri å matche, men med god dialog har vi nå klart å få gode band til Skien. Vi har opparbeidet oss en status som tar godt vare på artistene vi booker. Det er mer slik vi må tenke her på landet, det å gi artistene det lille ekstra som gjør at jungeltelegrafen om at watter'n er en god festival å komme til. Publikum har stort sett vært godt fornøyd."

Følger du så med på det som skjer andre steder? Det har jeg garantert spurt om før, men samtidig er det jo en viktig faktor, det å se seg litt rundt på hva de andre driver på med :) Satser på at jeg ser deg på Tons Of Rock i juni?

"Jeg er flua på veggen jeg, og jeg følger med så godt jeg kan! Jeg er jo en lesehest når det kommer til metalfanziner, og hører på og er nysgjerrig på band. Jeg kan aldri matche de store festivalene, men er mer enn nysgjerrig på hvor høyt mine band er på plakaten på andre festivaler. Joda, Tons of Rock er bankers! Vi ses forhåpentligvis der :)."

Om du ikke unngår meg selvsagt, he-he.

Så kommer vi til lineup-en for årets festival. Det er en bra sjangerbredde, og en tyngde som er lik den du har lagt deg på tidligere; ikke for store headlinere, nøkterne men samtidig et par navn som kan trekke litt folk. Vi kjører litt på hvert band, siden det er lineup-slipp, noen ord og kanskje litt av dine tanker på hvert band.

Fredag:

Neperud: "De kaller selv musikken for circusrock. Det er mye humor og litt punk/new wave ute å går hos Neperud. De går heller ikke av veien for å låte litt som The Doors...og de bytter mer enn gjerne på instrumentene underveis i konsertene sine..."

Panzergeil: "Dette er rock godt plantet i Turbonegro-gata! De spilte faktisk support for Turbonegro når de var i Skien her i vinter. Bandet het Korrupte Konger helt til nå nylig, men en vinkling fra det mer politiske ukorrekte til mer sexbaserte tekster bytta de navn til Panzergeil...hysterisk bra bandnavn synes jeg, ha-ha!"

Ribozyme: "Gjengen fra Bergen burde toppet heile skiten, men sånn er det dessverre ikke. Dette er et band jeg unner så mye mer enn de har fått til til nå. Det er jo ett av verdens beste band, er de ikke? Ribozyme har så en egenartet sound og lager så knall musikk hvor de utfordrer lytteren så til de grader. Og jeg har sett de kun en gang før live, og ble da helt lamslått, så jeg gleder meg skikkelig til å se og høre de engang til og nå få sjansen til å snakke ordentlig med gutta!"

11666309 957173234321993 1082104451754056627 NIngenting: "Her snakker vi om levende legender innen norsk rock! Det er ikke mange banda der ute som har oppnådd så mye suksess med en såpass enkel form for musikk, er det vel? De lager flotte rockelåter med tekster som går rett hjem hos partyglade mennesker."

The Carburetors (bilde til venstre): "Ett av banda som jeg har hatt på blokka i mange år. I år ble det heldigvis slik at pennen møtte DET papiret. Det her er jo rett i rockedysa-musikk, og her er det bare å finne frem brylcremen og bli med på festen."

Ovërhead: "Ja, hva skal jeg si da.... Jeg ble oppriktig lei meg da Lemmy satte fra seg bassen sånn på ordentlig jeg også, så om publikum vil høre Lemmy igjen og klassiker på klassiker på klassiker, er det jo møteplikt når Ovërhead spiller, er det ikke? Jeg gleder meg wattfall!"

Lørdag:

Tempting The Gods: "TTG vant jo konkurransen New Faces ifjor og var første band på plakaten. Gutta er en gjeng superivrige ungdommer som elsker å være i band og ha det gøy sammen! De skal i studio nå til sommeren får å spille inn sin første demo. Som den samleren av lokal musikk jeg er, gleder jeg meg ordentlig til å få kloa i et eksemplar."

Atena: "Drammensbaserte Atena slo meg virkelig knock out på New Faces ifjor. Her snakker vi om en gjeng unggutter som IKKE lar seg låse i noen musikalsk bås. Visst er det sinna musikk, men de er ikke redd for å blande nymotens greier i musikken sin. Tipper Atena får MANGE nye fans på watter'n!"

Vingulmork: "Thrash/death metal fra Oslo som virkelig sparker ræv! Gjengen kom med debuten her i vinter og har spilt massevis av konserter etter det. Det her er in your face-musikk!"

Engel: "Brutalitet og melodi i skjønn forening! Et band jeg ble tipsa om og hjelp til å booke. Skal bli stas å høre lekegrinda til Niclas Engelin (In Flames) på Parkbio'n!"

Corroded: Etter Vingulmork og Engel var det viktig for meg å få tak i et band som samtidig som de er mer enn nok metal, kan ta det litt ned. I Corroded er det litt stoner-tendenser samtidig som de kjører på med mer cleanvokal enn growl/skrik. Vi snakker om et særdeles godt band, og det her blir dampende groovy!"

Amarante: "Alle gode ting ER tre! Dette bandet er jeg skikkelig fan av, og de har jeg som sagt prøvde meg på de to siste åra! Det var nære på ifjor - og endelig!!! Det her blir svære greier, for er det et band som kan favne om alle stilarter innen metallen er det nettopp Amaranthe. Den som har bein igjen etter denne konserten skal jeg snakke med...personlig! :)."

1001 Watt@Facebook

12141099 534779300021412 2019204409611634398 OBilde til høyre: Tempting The Gods. Fotograf: Kai Hansen

Hvordan tror du året blir? Har du en følelse på at det vil øke i styrke? Eller er publikumspotensialet i Skien og omegn der det er? At det vil ligge der det gjør fra før?

"Som den evige optimisten jeg er, tror jeg årets festival vil toppe alle de andre...til sammen, ha-ha! Når det gjelder publikumstekke står ikke denne lineup’en noe tilbake forgående år...så absolutt ikke! Klarer jeg å selge 100 flere billetter i år enn ifjor, er jeg mer enn fornøyd!"

Og du har fortsatt en bra stab med frivillige og hjelpere, er det en stabil gjeng? Eller er det mange utskiftninger for hvert år? 

"Ja, det har jeg heldigvis. Nå har vi vært en sammensveiset kjerne noen år, så alle vet hva som kommer. Det er utskiftninger på New Faces-siden, for der vil jeg at de som arrangerer ikke er så mye over 18 år. Jeg driver med konsertarrangørrekruttering også serru. De som er blitt for gamle for New Faces, inviterer jeg opp til oss gæmmlisser hvis de fortsatt er interessert. I år er vi faktisk 13 stykker som på en eller annen måte er med i 1001WATT-teamet 2016!"

Det vil bli en dag til de unge i år også? Talenter? 

"Ja! Dette er hjertebarnet mitt vettu Yngve! Det er så viktig å få samla de unge om en egen kveld på wattern! Det er sabla moro å se hvordan denne kvelden er. Alle er så utrolig fornøyde og blide. Det å kåre en vinner er nesten for gæli, for alle er vinnere i mitt hjerte! Men er det konkurranse så er det jo det... Det blir en sånn forventning foran denne kvelden der de mindre banda blir behandlet som ekte rockestjerner!"

Heavymetal.no ønsker lykke til, og håper alt går greit. Dessverre er festivalen som vanlig i skuddlinjen til bursdager her i huset, der må man prioritere - men jeg er der i ånden, det vet du :) 1001Watt var jo en av de første festivalene i Norge, og det står det respekt av. Avsluttende ord, oppfordringer, alt kan føres her:

"Takker og bukker Yngve, og takk for jobben du gjør! En kan da ikke få med seg alt heller (ikke du engang, he-he) men som du sier er du her i ånden og det er da noe :).

Jo, 1001WATT var en av de første, og jeg er stolt av det, og at jeg holder på kan jeg takke mange menneske for. Heldigvis er foreldrene mine ganske rocka av seg, og latt meg få styre på siden jeg var en neva stor. Så har jeg verdens flotteste folk å forholde meg til i teamet, og da må jeg jo nevne en person spesielt og det er Marianne Kittilsen, som er min sjef over alle sjefer. Jeg hiver opp alle korta, og hu samler de opp og setter de i system og sier sånn MÅ det bli, ikke sant!"

Så er det bare å få ut annonser, lage flyers og plakater og håpe at folk finner 1001WATT 2016 interessant nok til å kjøpe seg en billett eller ti...

Vi snakkæs på Tons Yngve!"

12671928 968182279914147 7956821367688150204 O