1001Watt, energisk festival

av yngve

14202564 1114172061981834 1099119086717994447 NOriginalt publisert 080916, greit å trekke opp og promotere mer :)

Jan Arne og 1001Watt har, med et lite hull i cv-en, kjørt på med metal og hardrock siden det nye  millenniet dro igang. Nå er det, som de fleste vet, tilbake til Skiens storstue, Parkbiografen, der det fylles opp med et knippe band i slutten av oktober. Tradisjon tro er festivalen på plass for å informere dere lesere her på Heavymetal.no, og i år med en annonse her på siden, det sier vi tusen takk til, og håper mange klikker seg inn og besøker festivalen.

Med årets 100 Watt-festival tror jeg vi må begrave dette comeback-greiene, jeg vil tro at det nå er klart at 1001 Watt er her for å bli. Føler du det selv? At du og dere nå har klart å komme over den oppstart-kneika etter avviklingen i 03?

"Tja...si det Yngve. Årene etter 2003 og frem til 09 var rolige år, ha-ha. Vi har da kommet oss greit og overlevd sånn passe siden 2009. Å si at vi er kommet for å bli er like usikkert hvert bidige år etter festivalen. Det blir en grundig evaluering og frem og tilbake med meg selv og de som står meg nærmest, om det er verdt alt kjøret. Det er jo tross alt kun jeg og samboeren min som styrer butikken, men med god hjelp fra frivillige, som er med og hører på mine planer, og som regel godtar alt, blir det til at vi år etter år blir litt mer mette på hele greia. Likeså er det i år. Vi synes tiden nå går altfor fort, for det er så mye å gjøre, men vi har ingen umiddelbare planer om å legge inn årene enda."

1001Watt@Facebook

Hvordan er magefølelsen da? Er den der den skal være, eller er det som ofte er her til lands, at folk kjøper i døra og gir arrangørene dårlig nattesøvn?

"Magefølelsen er bra den. Det er den egentlig hvert år. Det eneste jeg kan tenke på som uroer meg er om de virkelig store banda (Metallica, Kiss og de i den divisjonen) spiller i Oslo samme weekenden. Da taper lille 1001Watt for å si det slik... Billetter ja... Det er sånn det alltid pleier å være. Kanskje 40/60 via nett og på døra. Rart for 1001Watt er jo innendørs med de beste lokalitetene så været spiller jo ingen rolle :)."

Parkbiografen, er den fortsatt bankers framover? Jeg mener å ha hørt at det er dyrt å leie, men at dere har en grei deal?

"Frem til nå er det ingen andre som kan matche avtalen jeg har med Parkbiografen. 1001Watt er med i brukerstyret der fra et eldgammelt samarbeid mellom Skien Kommune/Skien Musikkforum/SkiensJazdraget/1001Watt og Parkbiografen. Sant skal sies at wattern er den mest seigliva av de alle. Parkbiografen har nye drivere, Skien Musikkforum og Jazzdraget klarte ikke fylle bula, så de trakk seg ut. Wattern overlever, he-he! Når det kommer til fremtida er jeg igjen litt usikker på Parkbiografen. Jeg hadde noen krav til sjappa etter fjoråret, blant annet backstage og tilgjengeligheten derfra og ut på scenen. Vi fikk det som vi ville, så nå er kjelleren under scenen gjort om til to splitter nye backstagerom - og døra inn til scenen er borte - så det går an å bære ting ut der og ikke foran nesa på publikum. Det er fortsatt mangler i bygget, men de får jeg ta til neste år eventuelt."

Er kjernepublikumet Skiensbasert fortsatt? Eller trekker du fra områdende rundt også? Type Telemark fylke?

"Kjernepublikumet er nok fra stor-Grenland ja, men jeg merker en trend at flere og flere for ævva opp for festivalen. Vi har ikke så mye midler til å annonsere i alle blekkene som finnes, for jeg må snu på hver krone. Ifjor pynta vi opp en buss for eksempel (til ågerpris) bare for å se den stå parkert og ikke kjøre den ruta vi ble lovet. Jeg tok en telefon til busselskapet, men du vet... Det jeg ikke kan noe om KAN jeg ikke noe om...ha-ha! I år kjører vi heller på med en spot hos deg og HM.no, og en lengre radiospot her hjemme."

Og det setter jeg stor pris på, for her er det ikke kroner å snu, så alt som kan dyttes ned i den røde tall-biten er kjærkomment :).

Jeg får med meg at lokalmiljøet er flinke til å sponse dere, det poppet opp takkeannonser hele tiden. Dette må være en befrielse, å ha folk og bransjer som stiller opp og gjør den økonomiske biten tilfredsstillende? At du personlig ikke ligger og svetter mens du har private midler knyttet opp til bandhyre og leverandørgjeld :).

"Ja! Uten dem = ingen festival! Heldigvis stiller Skien Kommune, Telemark Fylkeskommune og Skien Ungdomsråd med viktige kroner. Alle de sponsorene som dukker opp bidrar med enten summer eller tjenester. Vi lever (og overlever) etter regelen: midler inn FØRST!, før vi begynner å kaste oss rundt og bruke kronasjer...."

14138786 1505912959434091 6517710174724277062 OBilde: Amaranthe, fotograf ukjent

Amaranthe headliner, hva fikk deg til å satse på det bandet på topp? Var det et håndplukket band eller var de tilgjengelig å en grei måte, at de var på tur?

"Amaranthe ja... Dette er faktisk tredje forsøket på å få kloa i dem. Alle gode ting er jo tre ikke sant? Og i år hadde de ikke noe å gjøre i helgen min. Amaranthe (synes jeg personlig) er top notch! De er heavy uten å være FOR heavy! De favner om mange potensielle publikummere og de har kommet veldig langt på relativt kort tid. Vi skal ikke undervurdere lytterne/kjøperne/nedlasterne, for til syvende og sist er det målrettet og hardt arbeid samt KVALITET som får banda opp og frem! Amaranthe er alt det!"

Du kjører hardt på norske band, og som ikke nødvendigvis favner så bredt. Er dette egne favoritter? Carburetors og Ingenting? Eller er dette band du vet slår godt an i traktene?

"Tja, jeg vet ikke hvorfor det blir bare norsk (utenom Lillasyster ifjor) på rockefredagen. Vi har vel så mange gode band her på berget da, som trekker nok folk slik at jeg ikke behøver å se så mye til utlandet? Det er nok av utenlandske band jeg kunne tenkt meg, men enn så lenge er norske rockeband mer enn bra nok. Jeg har dog et ønske om å kunne toppe fredagen med for eksempel D.A.D en gang... (knall band!! Yj). Har selv vært på The Carburetors og Ingenting, og vet at de lager moro hver gang! :)."

Og av utenlandske, foruten Amaranthe, ser jeg et par svenske, Engel og Corroded. Jeg trodde ihvertfall Engel var større en Ingenting, derfor spørsmålet over her. Er disse to svenskene band du har fått forespørsel fra folk om? Engel vet jeg pleier å levere live.

"He-he, du tenker på plakaten? Designeren fikk vel problemer med å plassere Ingenting da, og mente de passa over Corroded og Engel. Ikke no spes hvor de står, bare de er der :). Du har undersøkt litt du...? He-he. Ja! Engel har jeg fått drahjelp fra en stor fan av de. Han VILLE ha de hit, så da ble det slik! Corroded har jeg hatt på blokka i noen år, men har hatt Mercenary, Sparzana og HateSphere litt høyere disse åra. I år derimot, da var det Corroded sin tur."

13123192 560030394175264 2046684957683301080 OBilde: Beyond Mara, ett av banda som spiller på torsdagen, New Faces. Fotograf: Daniel Thoen

Det satses stort på up and coming-bands, New Faces er også i år avsett med mye fokus, og som jeg var inne på sist vi snakket om dette, det er hjertebarnet ditt, ikke sant?

"Det stemmer! Vi har (mange wattfall) vært der før. Ingen festivaler å spille på hvis ikke cv'en er i orden... Derfor bestemte vi oss i 2009 for å gjøre en greie for Up and coming-band, og dette har vil fortsatt med.

Det er (forhåpentligvis) disse som skal føre rockearven videre. Og ja! Dette er en viktig dag og kveld for oss som arrangerer. Vi skal behandle alle musikerne som rockestjerner slik at de får LYST til å fortsette mot stjernehimmelen!"

Skien var jo rock city på tidlig 2000-tall, ser du for deg at byen igjen vil klare å trekke folk fra hele landet? At festivalen klatrer opp og hevde seg sammen med de større som Karmøygeddon og Inferno? Eller trives du greit med å være en lokal festival som selger noen billetter til utenbysfolk og fungerer i hjerte av Telemark?

"Ja vi var tidlig ute med Skien Rock City-begrepet. Det var en stor rockeepoke fra midten av nittitallet og frem til 2003 ca. Da var det mye som skjedde her, og jeg er glad jeg fikk være med på det! Jeg skjønner ikke trenden med at det blir færre og færre band her i byen (har du fasiten Yngve?), og er det en trend over hele landet? Vi ser det på New Faces i år. Ingen band fra Telemark er med...mot 8 i 2011... Jeg håper fremtiden blir bedre og at ungdommen igjen finner ut av det at det er bedre og gjøre noe SAMMEN enn bare å sitte å mekke musikk via data'n.

Når det kommer til det å bli større kan jeg avskrive det med en eneste gang hvis vi blir værende på Parkbiografen. Til det er kapasiteten for lengst sprengt. Jeg har alltid en følelse av hva jeg KUNNE ha fått til ved å arrangere i Ibsenhuset eller i Ælvespeilet i Porsgrunn... De plassene hadde gjort det til at band som f.eks Gojira og Helloween hadde vært passe."

Jeg har garantert vært innom dette også, men det er svært viktig og avgjørende for en festival med frivillige. Hvordan har det vært i år? Lettere eller vanskeligere å fullføre kvoten i år?

"Den biten der overrasker meg hvert bidige år. Jeg er full av takknemlighet og like forundra hvert år for hvor mange mennesker som vil bidra. Det er en fast stab som sier kontakt meg angående neste år, og det gjør jeg. Folk sender meg faktisk melding og sier de VIL være med, for det var så gøy ifjor og år (ene) før der. Så det med frivillige er jeg ikke lenger bekymra for."

Er 1001Watt en festival som nå overlever på sponsing og kommunale midler? At det ikke er avgjørende med mye folk for at det blir arrangement også neste år?

"Ikke helt riktig Yngve. Vi er avhengige av nok folk inne, hvert bidige år. Her kommer magefølelsen inn. Vel er vi nøye med pengene men en viss risk tar vi hvert år. Vi har (med unntak av 2011 og 2014) gått med litt overskudd."

Jeg ønsker deg alltid alt godt Jan Arne, ildsjeler er det viktig å belyse. Om du plutselig ikke vil eller kan fortsette etter årets festival, har du sikret deg i rekrutteringsbiten? At noen andre er der og kjører det videre?

"Takker for det Yngve. Tja. Det er nok av folk her i området som arrangerer konserter. Vi har tre andre festivaler og jeg tror nok Thomas Westgård og Brekkerock hadde vært en naturlig videreføring av wattern. Jeg har forhåpentligvis gjort nok moro for de frivillige som er med meg slik at de hadde tatt over stafettpinnen...."

Har du noen oppfordringer eller smarte greier du vil dele, her er plassen, og alt er lov så lenge jeg slipper å få lensmannen på døra :)

"Du? Lensmannen på døra? Må være hvis du spiller FOR høyt FOR lenge av gangen det da, ha-ha!

Tja. Prøver å begrense meg til: støtt opp om arrangøren og artistene! Uten DEG på besøk enten hos wattern eller andre arrangører blir det ingen festivaler/konserter. Og uten DEG som kjøper musikken kan artistene begynne å mekke burgere eller no sånt... ;).

Videre: vær nysgjerrig på ukjente artister, det er de som skal føre musikken videre etterhvert. Og: det er ALDRI farlig å bli kjent med hittil ukjente mennesker (wattfall hos oss rockere)

Ha en finfin høst og vinter Yngve! RåkkenRållFiskebåll..."