Unnamed27157503 10155314935706867 885556790 N

Critical Solution, horror-thrash

av yngve

11046171 914058718660208 6470807446006289066 NCritical Solution er bandet med mange bra kontakter, som gjør mye, og som kanskje ikke er så kjente her i Norge? De har holdt det gående lenge, og jeg var faktisk på plass og promoterte gjengen når de slapp sine første låter i demoformat. Nå er det en tid siden de var her, derfor er det gledelig å ønske Christer velkommen tilbake på Heavymetal.no. Vi snakker melodiøs thrash ikke ulikt Testament.

Halla folkens, og velkommen tilbake til Heavymetal.no!! Dere var jo her en del til å begynne med, men så ble det stille, dere fokuserte litt utenfor mine rammer, uten at jeg sluttet å følge med på dere :) Hva skjedde? Hva var det første som skjedde fra demotiden, som sparket igang tannhjulene?

Critical Solution@Facebook

"Takker så meget! :). Vi spilte noen konserter her og der, men i kulissene gikk det på å lage musikk, noe som vel ble høyst prioritert. Vi spilte også inn et par Ozzy-covers som kom ut på en cd med blant annet Vince Neil, men et tips til andre band, Stay away from Versailles Records da selve opplevelsen ikke var noe å skryte av. 

Så kom året 2013, og vi slapp vår første fullengder, Evil Never Dies. Thrash fra start til ende, med noen covers, og gjester som Andy LaRocque og Whitfield Crane fra Ugly Kid Joe. Så for å svare på spørsmålet; det som sparket igang var samarbeidet med Andy i studio og å gi ut plata. I november/desember ble det turne over hele Europa sammen med svenske Marduk og Grave."

Og dere har knyttet til dere svært mange kjente tryner, og spilt inn hos ditto. Dette var faktisk noe som skjedde på et tidlig stadium. Hvordan var det dere kom i kontakt med disse hjelperne? Disse profilene som har hjulpet dere oppover stigen?

"Jeg var selv King Diamond-fan, så Andy kom jeg i kontakt med ved egentlig å booke studiotid i Sonic Train. Noen av de kjente trynene er selvfølgelig ved hjelp av internett etc, mens for eksempel Michael Denner, som er med på Sleepwalker, møtte vi via Andy på en (fantastisk) Snowy Shaw-konsert i Sverige. Det ene førte til det andre, og her er vi. Det skal nevnes at de vi har jobbet med er helt fantastiske folk. At de er med oss er jo helt sinnssykt og en dream come true :). Gjester på kommende plata har vi kommet i kontakt med enten via folk vi har blitt kjent med langs veien, eller rett og slett med å ta saken i egne hender og bare spørre."

Og som nevnt var dere litt utenfor min sfære i noen år, og du sendte faktisk to skiver til meg, denne siste, 'Sleepwalker', og forgjengeren, 'Evil Never Dies'. Hva gjorde 'Evil' for dere? Nå som den er litt på avstand, hvordan ser du/dere denne nå?

"Evil skapte jo pr, gode reviews, radiospilling og intervjuer, så den gjorde oss absolutt godt. Jeg er veldig stolt av platen, men som jeg sa tidligere, det er thrash fra ende til annen, så jeg er glad vi har utviklet oss."

Og 'Sleepwalker', nytt album og greier. Det er en bra produksjon, og låter som ligger og vaker i et 90-talls thrashlandskap, med metal som en god hovedingrediens. Hvor synes du selv musikken havner? Om du er opptatt av slikt selvfølgelig.

"Jeg prøver å ikke sette oss i bås, for jeg vil ikke ha noen grenser på hva jeg kan gjøre musikalsk. Det er selvfølgelig metal, jeg liker å kalle det horror thrash/horror metal. Men på Sleepwalker har vi en bra blanding med thrash, litt doom og f.eks instrumentalsporet som har akustiske gitarer, så jeg vil si det er en god blanding, men grunnmuren er horror thrash."

Jeg liker 'Sleepwalker', det er en skive som ligger helt i grenselandet mellom thrash og heavy metal, og hvor melodier og finesser hele tiden er der - spesielt i gitararbeidet. Vil det nye, kommende materialet også ligge her? At dere forfiner det dere allerede har? Eller er det en utvikling?

"Takker! Jeg syns vi utvikler oss enda mer. Det gamle vil være der, men mange nye ting er inne i bildet på neste skiva, absolutt. Jeg vil ikke røpe for mye, men selv vil jeg si at det er det beste albumet vi har laget til dags dato. Mye av dette kommer av at samarbeidet med Andy bare blir bedre og bedre, selv om jeg ikke trodde det kunne bli det. Når vi gikk ned nå sist, for å starte, hørtes det kanon ut i hodet mitt. Når man hører det innspilt etterpå, er det så mye bedre en jeg hadde forestilt meg, så må si meg fornøyd med det. Og i min bok er det sånn det skal være."

Les anmeldelsen min av 'Sleepwalker' HER .

'Sleepwalker' ble sluppet i midten av desember i fjor, men jeg ser at dere allerede er i studio og spiller inn, som du nettopp nevnte. Hva skjer? Er det nytt album? Ep? Noe annet? Og om det er fullengder, er det taktikk å legge skivene så tett? Det var jo faktisk en del band, når jeg vokste opp, som slapp utgivelser ganske ofte.

"Vi startet innspillingen av vår neste fullengder nå ja. Jeg har et lite håp om at den ser lyset i år, men det er litt usikkert enda. Det kommer an på alt fra platekontrakt til turneer etc. Jeg synes absolutt ikke det er grunn til å ha musikken på vent, og som du sier, mange band har sluppet cd'er i fleng. Ser man på f.eks. King Diamond/Mercyful Fate på 90-tallet, sliter jeg med å forstå at så mye kvalitetsmusikk kunne komme ut på så kort tid. Det er min mening selvfølgelig. Vi hadde heller ikke sluppet noe vi ikke var 1000 prosent fornøyd med."

Jeg lyttet en god del på 'Sleepwalker', og det slo meg at voksepotensialet var godt til stede. I første runde var det litt hm og sprik på innholdet, men etterhvert sank det inn, og man hørte et band som fikset å inkorporere elementer fra både thrash og metal, og hvor det hele hadde en proff snert. Med det mener jeg at man etter en tid glemte at man hørte på et lite norsk band, det er et kompliment :).

"Takker for det :). Hele platen skal være en reise, og i og med at det er konseptalbums vi gir ut, får lytteren kjangs til å lage egne oppfatninger og se for seg ting ingen andre kan. Det er ihvertfall det jeg gjør. Vi hører ofte vi har vokst fra Evil til Sleepwalker, og jeg kan godt forstå det.

De medlemmer som er med nå er venner, det har også mye å si, og det hører du på platen. Og det hører man enda bedre på den kommende plata vil jeg si, at kjemien er til å ta på :)."

Hva er favorittene for tiden? Og har de endret seg med årene? Har du/dere fått nye impulser? Og som kanskje har vært med på å styre musikken i Critical?

10923388 779598728772875 936139968605998757 N"Selv om de gamle er best, finner jeg alltid noe nytt å høre på, så nye impulser er bra. Jeg lager mesteparten av musikken, og Egil mesteparten av historiene/konsepeptet og tekster. Det skal nevnes at det selvfølgelig ikke blir Critical før alle 4 har lagt sitt instrument og sin vri på. 

Jeg kan svare for meg selv i forhold til inspirasjoner/impulser; nå for tiden går det som alltid mye i King Diamond, Arthur BrownDenner/Shermann, men også Death, som jeg tidligere ikke har hørt for mye på. Men for en tid tilbake ble det fordypning i Death
sort of speak. Så et band som har gitt mye inspirasjon under skriving på neste plate, men ikke forgjengerne, er Death."

Ett av mine favorittband, jeg gleder meg til å høre hvordan denne inspirasjonskilden vil gjøre seg gjeldende hos Critical Solution.

Og neste move? Foruten innspillingen? Er dere igang med å plotte turne kanskje?

"Vi har hatt noen tilbud på turneer, men platen skal bli ferdig først. Det er ihvertfall planen nå. Så har vi noe kokende for slutten av året, som forhåpentligvis går i boks :)."

Og når vi snakker om live, hva har dere på cv-en? Hvilke band er det som nevnes om noen spør dere om fete greier dere har opplevd?

"Europaturne i 13 land med Marduk og Grave i 2013, det var litt av en opplevelse siden det var vår første turne. Man lærer veldig mye på den første turen, utlært blir man aldri. Her fikk man se alt ifra polske teknikere som sloss til å være med på vodkarunde hver kveld til å kjøre bobil over hele Europa.

Så var det W.A.S.P-turneen ifjor i Sverige og Norge. Beste turneen, for publikum var hakket mer riktig. Fantastisk publikum som var med så og si over alt. Vi ble kjent med andre coole bands. Mange opplevelser, så det kunne fort bli en bok, men la oss si Blackie Lawless is Blackie Lawless. Igjen lærte vi mye!"

Og da er vi ved veis ende, jeg kommer tilbake til dere så fort jeg får et hint om hva som skjer med denne pågående innspillingen - inntil da ønsker Heavymetal.no lykke til, og satser på at demoene som ligger her blir mye verdt snart :) Avsluttende ord? Her er en pefekt plass å slenge med leppa, rose noen eller bare promotere fete band:

"Det håper vi å og takker for all støtte! :). Takk til alle som kjøper en shirt og en cd osv. Nye band man må sjekke ut må bli svenske Dynazty, som gjorde W.A.S.P-turne med oss i Sverige."