Unnamed27157503 10155314935706867 885556790 N

Diabol Boruta "Widziadla"

av arni sørlie

Diabol Boruta Widziadla CoverSelskap: Pure Underground Records

Release: 11.11.16

Folketoner i metallisk format fra Polen.

Diabol Boruta slipper sin tredje fullengder, og folketonene hedres for alle penga. De slapp 'Le`sny Duch' i 2014, 'Stare Gledzby' i 2015, og nå altså 'Widziadla'. 

Når det kommer til folkmetal er jeg ikke så bevandret, men har sett noen folkband live, og forstår godt at mange liker å feste til denne type musikk. Det er jo uten tvil humørspredende rytmer, og hva er det å utsette på det? Lite!!

Diabol Boruta@Facebook

Man skal ikke mange sekunder inn i platen før det smeller folketoner i høyttaleren, man må bare forbi introen, en koselig sak med fint fløytespill. Når den er gjort holder de ikke tilbake på noe. Det riffes, det skiftes takter, det mates dobbel stortromme og det synges på polsk med ekte innlevelse og tilstedeværelse. Ja, nevnte jeg trekkspill? Selvfølgelig har de trekkspill, og når det mates på for fullt, får man lett en fornøyelig trekkspilllinje på toppen. Fløyten fra introen finner man også igjen rundt på platen, så ikke vær redd, de har alle ingrediensene intakt!

Det er mange temaer, og til tider kan det være litt vanskelig å følge med i vendingene. Allikevel blir man ikke mettet, for det er så mye kjekt som dukker opp. Personlig kunne jeg kanskje tenkt meg et tema i låtene som ga litt mer gjenkjennelse faktor, i større grad enn vi får på Widziadla, men så er det det da, at jeg lar meg fascinere av alt som skjer, og tenker at man kan jo drite i låtene, og heller bare høre musikk?

Det som gir Diabol Boruta et ekstra pluss hos meg er at de her og der er litt mørke, mellom humørtemaene. Et fyrverkeri av en plate, og skulle man ha falt for band som Finntroll, Trollfest, Heidevolk, og Arkona, da er jo dette ren og skjær hørselpryd!!

7,5/10

Tracklist:

 1. Nim Zawieje Wiatr
 2. Wietrznik
 3. Marzanna - Smiercicha
 4. Nim Pierwsza Gwiazda Wzesla
 5. Rusalka
 6. Bledne Ogniki
 7. Wyjce
 8. Jarmark Widziadel
 9. Sobotki
 10. W Moim Ogrodecku
 11. The Winder
 12. Kupala Night