Karmøygeddon 24

Metal Down Under (dvd)

av yngve

1904072 580567755383568 1559272118 NSelskap: Animus Industries

Release: 22.08.14

Jeg synes det er vanskelig å anmelde visuelle utgivelser, spesielt siden det krever en del mer enn å bare å lytte. Dette er i tillegg en dokumentar, og en ganske så bra en også.

Metal Down Under@www

Men, siden min kjennskap til australsk metal er minimal, som skyldes mangel på interesse og dekning fra mediene jeg vokste opp med, var store deler av denne filmen ny informasjon – og det er ALLTID kult. Det er alltid disse typiske banda alle vet om; Ac/Dc, Rose Tattoo, Buffalo, Mortification, Angel, Hobb’s Angels Of Death, Sadistik Execution, Pegazus etc., men som nasjon har nok Australia en del flere band, det er bare at det er noe internt. Tar man et land som Italia er det noe av det samme problemet; få band slipper gjennom lupen og klarer å få de internasjonale lyskasterne på deg. Om det har med kvalitet å gjøre, eller om preferansene er forskjellige er det vanskelig å mene noe om, men at Australia har mange band, det er det liten tvil om. Samtidig er det et stort land, men med få innbyggere i forhold til størrelsen. Derfor er det ganske rått å se hvor stor den extreme scenen er, hvor vital den var, og er. Og det er den extreme delen av musikken vi har med å gjøre her, selv om det er innslag fra type Pegazus fra tid til annen. 

Man får vite mye om landets musikalske oppvekst, spesielt i denne harde delen. Jeg hadde selvsagt ønsket meg mye mer om det som skjedde før, et bredere tidsperspektiv, men jeg tror det har litt med å gjøre at det egentlig ikke skjedde så mye mellom Ac/Dc og årene som fulgte. Det fortelles at scenen var dominert av coverband i en periode, hvor det var vanskelig å være et genuint band, hvor det ikke var etterspørsel etter originalt materiale. 

Det som slår meg når jeg ser denne dokumentaren, er at påstanden om at australsk dødsmetal har en egen sound. Den er mørkere og dypere, ikke slik vi husker fra Flordiabanda eller de europeiske innslagene. De klarte å skape noe eget.

Skal du grave i denne delen av verden og lære eller samle deg opp, tror jeg du må snoke en del. Det er mange band å ta av, mange du garantert ikke har hørt om, men som utviklet og bygget status og cv med skiver og turnering langs egen kyst. Noen band kom seg ut og fikk oppleve litt av verden, men slik jeg leser det av denne filmen, skjedde det meste innenfor egne grenser.

Dette er en vellaget dokumentar, mye fordi de har spesialisert seg, kjørt litt nisje, men også fordi intervjuobjektene har veldig god oversikt og er både engasjerte og brenner for det de har gjort og det de forteller fra tidligere tider. Som i alle metalscener er det bra saker, flaue greier og ting man blir overrasket over – her var det alt. Fra gamle merkverdige onde karer til oppegående og informative musikere og andre i bransjen som deler kunnskap med oss.

Denne anbefales om du er på hugget på å sjekke hva som skjedde i andre deler av verden, der man ikke har så mye kunnskap fra. Og uten å nødvendigvis bli fan av noen av banda, var det en kløktig dokumentar som engasjerte. Men det er mye info, mange intervjuer, en hel del liveklipp, så du må nok belage deg på å ha litt mer enn normalt lyst til å ta til deg informasjon. Men slik er mange metalfolk anlagt, man er sugen på å utvide horisonten og sjekke hva meningsfeller og musikere med samme utgangspunkt har å si. 

Her er en saksing på hva de selv promoterer utgivelsen med: "Since the late 1970’s a thriving underground scene of extreme music has continued to evolve in Australia. Metal Down Under takes a look at the bands, people and events that have shaped this unique slice of Australian history.

More than just the music, we meet the characters that make metal in Australia what it is today. From promoters, radio hosts and magazine editors, to band members and extreme fans, Metal Down Under introduces you to a world you either didn’t want to know existed, or have been a part of all your life.

Featuring over 40 exclusive interviews as well as rare archive footage and photographs from Metal for the Brain, Metal for Melbourne, The Big Day Out, SBS, music videos, live concerts and much more.

Abramelin, Alarum, Alchemist, Allegiance, Andrew Haug, Blood Duster, Brian Giffin, Chris Maric, Dreadnaught, Frankenbok, Greta Tate, Hot Metal Magazine, iNFeCTeD, Johnny Stoj, Karnivool, King Parrot, Leigh Wilson, Lord Tim, Manticore, Matt Skitz, Mortal Sin, Mortification, Ne Obliviscaris, Nothing Sacred, Peter Hobbs, Phil Gresik, Psycroptic, Renegade, Sadistik Exekution, Segression, Simon Lukic, Soundworks Touring, Steve Hughes, Voyager & more."

7,5/10 

Metal Down Under@Facebook