Deception Add 050324 Karmøygeddon 24

Ritual Chamber "The Pits..."

av rune stordahl

Ritual Chamber Cover ArtFull tittel: "The Pits of Tentacled Screams"

Selskap: Hellthrasher/Duplicate

Release: Mars 2015

Bandnavnet var ukjent, men forventningene økte betraktelig da jeg fant ut at det var Numinas som skjulte seg bak det. Han har bakgrunn fra blant annet Evoken, Drawn & Quartered og soloprosjektene Vetus Obscurum og Krohm. Dette er band som er godt representert i platehylla her i heimen, så det blir ikke feil å si at jeg er fan. Et nøkkelord som går igjen som en rød tråd i musikken til de bandene han har vært innom er mørke og brutalitet (ok, det var to da). Det gjelder i høyeste grad for denne EPen også.

De senere årene har det utviklet seg en svartere, mer kaotisk og voldelig form for death metal, hvor influenser fra både war metal, black metal og death/doom gjør seg gjeldende, og musikken som Numinas har kreert her plasserer seg trygt innenfor den trenden. Selv om det skal sies at Ritual Chamber nok er en slags logisk oppsummering av alle impulsene fra de bandene han har bidratt til de 10-15 siste årene.

Ritual Chamber@Facebook

Ritual Chamber@Bandcamp

Det starter relativt lyst og melodisk, men så trekkes vi nedover i avgrunnen etter et knapt minutt og blir værende der den neste halvtimen. Soundet er kaotisk, skittent, bassdominert og kompakt, men det blir likevel ikke utilgjengelig på samme måte som f.eks. skivene til Antediluvian, så man kan på et vis si at Ritual Chamber har litt mer luft og åpenhet ved seg. Det kan godt skyldes at instrumentene ikke er mikset for tett og at gitarriffene lar seg dechiffrere. Helhetsinntrykket er at musikken holder seg i det seige landskapet og dyrker det avgrunnsdype, men etter nitidig lytting hører man at det er ulike valører og virkemidler i spill her. Sjøl om alt riktignok er nyansert av svart da...

Vokalmessig må dette være det beste Numinas har gjort noen gang. Jeg kan ikke minnes at han har hørt så demonisk og surklende ut tidligere og jeg koser meg glugg ihjel med den monstrøse brølingen hans. Den sitter akkurat der den skal i miksen og passer i grunn helt perfekt til det musikalske uttrykket hans. Om du ikke er glad i lavfrekvent brumming kan det nok være at du vil oppfatte vokalen som monoton og ensidig, men da tipper jeg at Ritual Chamber uansett ikke er et band for deg i utgangspunktet.

Og så litt praktisk info før vi runder av: The Pits of Tentacled Screams ble egentlig sluppet som en kassettdemo i mars 2014 på Nuclear War Now!, men produksjon og mastring er så grom at det er helt fornuftig av Hellthrasher og Duplicate å besørge cd- og lp-trykk av denne utgivelsen. LP-en er trykket i 500 eks, hvorav 100 er limitert splatter, og kommer med A4 insert. Den er tilgjengelig fra Duplicate Record. CD-en er forhåpentligvis også tilgjengelig når disse ord leses.

Sjekk ut hvis du allerede hører på Impetuous Ritual, Abyssal, Wrathprayer, Grave Miasma, Anhedonist, Encoffination, Disma og Antediluvian.

Anbefales!

8/10

Tracklist:

  1. The Dawning of a New Inversion
  2. Glorious Curse of Almighty Death
  3. A Thermonuclear Fate
  4. Black Rites of Conjuration
  5. Nomad Daimons