Dansk speedmetal, smak på kommende skive.
Tons Of Rock, en betraktning
Roy Hjort skrev noen linjer på hvordan han opplevde festivalen, en betraktning av hvordan han som besøkende hadde det i Halden. Noen av banda tok han seg også tid til å skrive litt om, det setter man stor pris på. Kos dere 🙂 (Yj)
Tons Of Rock er over etter tre dager med rock, hardrock og metal. Dette er den eneste festivalen i Norge som valgt denne type musikk over flere dager. Fredriksten Festning i Halden er et ypperlig sted, et spektakulært og historisk område som ble invadert av metalfansen denne helgen. Tons Of Rock har fått en del oppmerksomhet i utlandet, fordi festivalstedet er spesielt, festivalen har også klart å tiltrekke seg en del bra band. Det å arrangere en festival i dette landet er en risikosport, med vær og publikumoppslutning. Tons Of Rock er uten konkurranse i Norge når det gjelder denne type sjanger og nedslagsfeltet er stort, så her må metalfansen kjenne sin besøkelsestid. Jeg var tilstede to dager (fredag og lørdag).
Det å komme frem til festivalområdet var enkelt også med bil, stor parkeringsplass i nærheten. I forkant var jeg litt skeptisk til betalingskortet Cashless. Et kort som brukes som betaling inne på festivalområdet. Tons Of Rock hadde satt opp flere terminaler, slik at det var lett å fylle på Cashless kortet. Veldig lett og enkelt opplegg. Ingen kø ved inngang, lite kø ved kjøp av mat og drikke, med ok priser. Til en slik festival kreves mange frivillige, de gjorde en kjempejobb, positive, hjelpsomme, imøtekommende og de bidro med smil og hyggelige tilbakemeldinger. Festivalen hadde også egen festivalcamp tett inntil festningen.
Tre scener bidro til musikk i nesten 12 timer hver dag. Fort West og Fort East utgjorde hovedscenene mens Tentstage var den minste scenen. bra lyd fra alle scener. Med kanoner og festning som bakgrunn, ble dette et fantatisk sted for band og publikum. Tydelig at metalfansen koste seg. Musikk er følelser, inntrykk og engasjement. Festival er også kompiser, vennskap og muligheter til å treffe nye personer, lytte til nye band og diskutere musikk.
Jeg er usikker på hvor mange billetter som ble solgt, kanskje rundt 6000 tilstede hver dag.
Helhetsinntrykket er meget bra. Tons Of Rock leverte meget bra på alt. Pratet med flere, de var entydige på at dette var skikkelige saker og at de kommer tilbake. Jeg håper for arrangørene sin del at dette gikk bra, slik at dette blir en årlig tradisjon, jeg er også klar neste år.
Fredag
Soilwork: Dette death metal-bandet fra Sverige, som ble etablert i 1996, har gitt ut ni album, det siste The Living Infinite ble utgitt i 2013. Skåne-vokalisten Bjørn Speed Strid valgte å prate på engelsk denne kvelden, det er greit, det er ikke alltid lett å forstå skånedialekt. Dette ble hardt og tøft fra første sekund, skikkelig trøkk. Lyden var bra, og vi fikk flere låter fra siste album. Bandet har en bra katalog, og gutta kan sine saker. Bandet hadde fortjent større oppmerksomhet fra publikum. Soilwork leverte varene.
Amerikanerne i Wasp har holdt gående i over 30 år. Det er kun vokalist Blackie Lawless som har vært med hele veien. Det er noen år siden siste album Babylon (2009) kom ut, det går rykter om at det kommer et nytt album neste år, spennende. Det var litt problemer med vokallyden i starten, dette ble bedre underveis. Vi fikk høre låtene On Your Knees / The Torture Never Stops, The Real Me, L.O.V.E Machine, Wild Child, Sleeping (In The Fire) osv. W.A.S.P har mye å by på, og bandet ga jernet. Fantastisk spillehumør. Kult band som løftet stemningen blant festivalpublikumet.
Silver: Gutta fra Moi i Rogaland var overraskelsen på fredag, de leverte en forrykende konsert i teltet. Bandet, som har holdt det gående siden 1996, har utgitt tre fullengdere, det siste i 2008 (Wolf Chasing Wolf). Dette er et meget bra band som leverte i verdensklasse. Masse energi og trøkk fra alle i bandet, det oser spilleglede. Det var høy stemning i teltet, og bandet leverte i overkant. Silver fortjener mer oppmerksomhet. W.A.S.P. og Silver spilte omtrent samtidig, derfor er mine observasjoner basert på en litt kortere konsert av begge disse bandene.
Svenskene i Ghost har sluppet to album, det siste i 2013, ‘Infesttissumam’, et album som forøvrig ble kåret til beste album i 2013 av Sweden Rock Magazine. Gutta (eller jentene?) i dette litt sære og spesielle bandet ønsker å forbli anonyme, det er helt greit så lenge de leverer bra musikk. Det er noe mystisk med Ghost, med masker og det karakteristiske antrekket, men for et band! Kanonbra! Lyden og låtvalget satt som et skudd, bandet er å regne med i fremtiden.
Lørdag
Audrey Horne: Dette var min andre opplevelse med hardrockbandet fra Bergen. Gjengens siste album, kritikerroste Youngblood fra 2013, forøvrig kåret til Metal Hammer’s beste album i fjor, ble en stor anerkjennelse for bandet. Vokalist Torkjell Toschie Rød er en stor vokalist og entertainer, han er flink til å kommunisere med publikum. De leverer i ypperste klasse, og bandet presenterer mange kule låter denne kvelden. Det er morsomt når Toschie også kommer ned blant publikum og synger. Gode riff og soloer med fet lyd løftet festivalpublikumet. Å se dette bandet opptre live er en kongeopplevelse. Dette er et av mine favorittband fra Norge.
Black metal-bandet Kampfar fra Fredrikstad, som er ute med sitt sjette album, leverte dagens høyeste og mest aggressive lydopplevelse. Bandet med sine dedikerte fans fikk bra med oppmerksomhet, også fra de som ikke liker denne type sjanger. For enkelte blir det både for hardt og tøft. Dette var mitt første møte med bandet, hvor vokalist Per-Joar Dolk Spydevold imponerte meg, både med sin tilstedeværelse og kompromissløse stil. Han har en innlevelse og kraft som løfter Kampfar. Men for all del, resten av gutta bidrar også til at dette blir et bra førstemøte med bandet.
Jorn, dette klassiske hardrockbandet med Norges beste vokalist. Det var litt problemer med vokallyden i starten, men det tok ikke lange tiden før alt var på plass. Jorn har et stort låtutvalg som kan presenteres hvor som helst.
Bandet hadde tidligere to gitarister, i dag klarer de seg fint med en, her leverer Trond Holter en kanonjobb. Med sjefen Jørn ved roret leverer Jorn et solid håndverk som de pleier. Meget bra Jorn. Jeg har alltid likt Jørn Lande og Jorn, flere bør få opp øyene for dette bandet.
Sabaton: Dette svenske hardrockbandet trenger egentlig ingen presentasjon, de er konger innen sin sjanger. Sabaton kom tidligere i år kom med albumet Heroes, hvor de synger om helter fra krigen. Dette er et album som har solgt meget bra. Ni studioalbum har det blitt, og de fleste er av høy kvalitet.
Sabaton leverer alltid bra saker. Med sin energiske vokalist Joakim Broden som fører av troppen, blir dette helgens høydepunkt når han sammen med resten av bandet kjører knallhardt på. Riff og soloer sitter som et skudd. Vi fikk høre låter som The Art Of War, Carolus Rex, The March To War, Soldier Of 3 Armies, Ghost Division ++.
Broden prater og fløter med fansen. Dagens yngste Sabaton-fan, Lukas på 9 år, satt på pappas skuldre. Det var morsomt når Broden pratet litt med Lukas, som også fikk en liten suvenir fra vokalisten.
Lyden var perfekt, alle i bandet leverer og konserten var en nytelse. Stemningen var høy, det er nesten umulig å ikke like dette bandet. Sabaton har en stor fremtid, og det skal bli morsomt å følge bandet fremover. Det blir flere musikalske opplevelser med dette bandet, som leverer i verdensklasse…hver gang.
Til å være en ny festival så var lineup-en bra, mange bra band som leverte sakene sine denne helgen. Det er alltid kult å se ukjente band, eller band man har hatt et forhold til gjennom flere år. Dessverre ble de musikalske innslagene noe amputert som følge av fotball-VM, men jeg kommer sterkere tilbake neste år…
Roy Hjorth