Bandet er ute med ny video fra det kommende albumet.
Imperium, svart festival i Halden
Det er duket for ny svart festival i Halden, på Fredriksten Festning. Datoene er 12. og 13. juli. Det er ambisiøst og spennende når folk satser på nye festivaler, og siden bookere er blant mine helter, var det helt på sin plass å sjekke inn med Imperium. Med band som Kampfar, Taake og Ragnarok males det med brede og svarte pensler, og folka bak synes det er bra med flere nisjefestivaler.
Hvorfor tok dere på dere å lage festival? Var det kun savnet etter Tons, at det skjedde noe i nærområdet?
«Vi har begge (Edvard Rødseth og Anlov Mathiesen) en viss erfaring fra å arrangere festivaler, og da det viste seg at det dukket opp en anledning i Halden, var det vanskelig å ikke gi det et forsøk. Vi brukte en viss tid på å undersøke interessen og realismen i dette før vi satte igang, men da det viste seg at vi fikk tilgang til innsiden av Fredriksten Festning, var det aldri noen vei tilbake.
Og hvorfor kun svart? Man er ikke redd for male seg, bokstavelig talt svart, i et hjørne?
«Joda, kommersielt er det selvsagt en risiko ved å holde en stram profil. Om målet var flest mulig publikummere ville det vært langt enklere å spre ut sjangrene. Men målet vårt er et ganske annet. Norge trenger flere rendyrkede festivaler som søker å forvalte den unike tradisjonen som black metal faktisk er. Jeg liker varierte festivaler, og går selv på de fleste norske metalfestivalene, men det er likevel noe eget ved festivaler som er seg selv maksimalt.»
Dette er første året, hvordan fikk dere skrudd på plass økonomien? Det er jo enten å ha litt startkapital i form av midler eller sponsorer, eller å ha is i magen og satse på at folk kommer og at det hele går greit.
«Vi har gått inn i dette med egne sparepenger. Arbeidet med festivalen startet seint i forhold til sponsorer og andre midler, så vi var nødt til å ta dette på vår egen kappe. Det var aldri aktuelt å gamble på at folk dukker opp, vi har altfor stor respekt for artister og bransjen til å operere slik. Vi håper selvsagt det kommer nok folk til at det går rundt allerede i år, men vi er nøkterne og skjønner at det kan ta årevis å bygge opp en solid festival.»
Hvor stor er staben? Hvem utgjør staben?
«Vi er i utgangspunktet to personer som har jobbet hardt gjennom våren, men vi har fått med oss et sterkt knippe personer med bransje- og festivalerfaring inn mot sommeren. Så strengt tatt er det vanskelig å kalle det noen stab, i og med at det i høy grad er dugnadsbasert.»
Og er dere avhengig av mange frivillige? Og er dette på plass?
«Ja, vi klarer ikke dette uten frivillige. Vi har fått en lang liste med mennesker som ønsker å bidra, så vi er i god rute.»
Er det hele basert på slik Tons var, en campingfestival?
«Vi har en camp inne på festningsområdet, som gjør at de som ønsker det kan få en ganske feit og unik opplevelse fra start til slutt. Men jeg tror nok mange kommer til å overnatte hjemme eller andre steder. Det er et noe annet publikum enn Tons, og festivaltidene er mer begrenset, slik at det er mer beleilig å reise til og fra festivalen om man ønsker det.»
Om det går bra, vil dere holde størrelsen der? Eller er det å vokse seg større allerede noe som er på agendaen?
«Vi har ingen mål om å bli så store som mulig. Vi har et mål om å produsere en kvalitetsfestival på Fredriksten Festning, og de rammene og mulighetene som er på området der holder i massevis for oss.»
Hvor mange folk må dere ha for at det skal gå rundt?
«Anslagsvis 350-400 personer bør holde.»
Bookes det på magefølelse, egen smak eller basert på hva dere tror og vet vil appellere til målgruppen?
«En viss magefølelse vil det alltid være, men det har først og fremst vært en helhetlig vurdering basert på livekvalitet, utstråling og ikke minst historikk. Så skal det sies at band som Ragnarok, Kampfar og Mork var selvsagte å ta kontakt med på grunn av festivalens beliggenhet. Alt i alt har det vært et forsøk på en viss geografisk spredning for å representere utviklingen av den norske svartmetallen.
Men selv om hovedvekten definitivt skal være norsk, gir det mye til plakaten å ha med noen utenlandske artister. Når disse utenlandske holder såpass høy klasse som Deströyer 666, Uada og Valkyrja,gir det bare ekstra tyngde og relevans til de norske banda. Vi skal være stolte av norsk black metal, men det har skjedd og skjer tross alt mye utenfor landet også.»
Egne favoritter blant banda som stiller?
«Mange. Alle, ha-ha. Jeg har nok sett de fleste fra før av, men å se dem i disse omgivelsene blir noe helt spesielt. Deströyer 666 har jeg faktisk aldri sett, så det blir fett.»