Endogenic, røffe tak

av yngve

Bandet har jeg anmeldt sisteskiva til, debuten tror jeg, og jeg brukte ord som groovy, hardtslående, teknisk og energisk for å forklare innholdet på 'Hunter'. Intervjuet her er nok på overtid, men slik går det når det plutselig er i festivalsesongen, og det er mye datostemplede saker som skal ut. Men, musikken er den samme, og jeg tror nok ikke du hadde opplevd bandets metal annerledes for litt siden som nå idag.

Endogenic@Facebook

Halla, fett at dere stikker innom Heavymetal.no, det setter jeg stor pris på! Velkommen, livet er fett?

Morten: "Livet er veldig fett."

Trondheim, dødsmetal og thrash, det var og er basically det jeg vet om dere. Sånn. Vi begynner på scratch og jeg stiller med blanke ark. Jeg ser på Facebook at dere begynte i 2012, hva har dere gjort før denne nye skiva? Hva her milepælene?

Frank: "Da har du gjort bra research, for det stemmer på en prikk!"

Fredrik: "Det er nok når vi slapp låta Breathing but Bleeding som står som den største milepælen. Vi gjorde litt endringer etter EP’en vi slapp først, og det påvirket oss i den grad at vi fant vår stil og vår sound."

Morten: "Så har vi spilt mye live da."

Jeg spiller skiva av og til, og det er en kraftig kilevink, det er ofte en ganske svett oppgave å kommegjennom hele greie i et jafs. Hva er det som fikk dere til å velge metal som slår folk rett ned og fortsetter å slå etter at man treffer bakken? 

Frank: "Vi blir alle dominert av store, sterke, tyske koner hjemme, så vi må kanalisere undertrykt aggresjon gjennom musikken. Neida (joda), det er nok en del av utviklingen av musikk sjangermessig. Metal blir alltid hardere og hardere med årene, så Hunter er nok et eksempel på at meltallen er i utvikling og blir mer ekstrem."

Morten: "Det blir som en mashup av mye forskjellig innflytelse. Vi liker alle forskjellige typer ekstrem metal og henter innflytelse derfra."

Fredrik: "Ja, vi trives med denne typen metal, da blir det så det er det vi spiller."

Produksjonen er fantastisk, den er dritrå og supplerer musikken perfekt. Dette lukter og høres ganske organisk ut, stemmer det? Det er så mange band de rute som flesker til, men her er det en oldschool, levende attityde som regjerer. 

Morten: "Hva mener du med at det lukter organisk?! Insinuerer du noe eller?"

Som idiotkraftig motstander av illegale substanser håper jeg ikke det var der du ville? :) Jeg siktet til lukten av gressplen og jord, leire og bark.

Ivar: "Den organiske lyden kommer av at vi ikke ønsker en for digitalisert sound. Ny metall med litt old school sound."

Fredrik: "Ja, mye nyere metall har en tendens til å høres veldig digital og ren ut. Vi synes det er fetere med en litt mer rå lyd."

Pantera, Slayer, Testament, alt trikset inn i en skikkelig extrem pakke, er dette det som gjelder? Eldre thrashband? Eller har dere et mer moderne og je rnholdig kosthold? Jeg hører ihvertfall myyye Dimebag   her, riffet 1:15 i åpningslåta blant annet.

16806680 1098077190319820 4940939914364985768 NFrank: "Det er ingen hemmelighet at vi er småglad i Pantera, det vises godt i mye av musikken vår. Både jeg og Morten er life-long fans, så det hentes mye inspirasjon fra Dimebag og Vinnie ja. Ellers er jeg spesielt fan av litt halvgammel thrash. Kreator, Testament, Sodom etc."

Bandbilde, fotograf: Ukjent

Morten: "All musikken vi lager blir som sagt som en blanding av så sykt mye fet metall, både gammel og ny."

Fredrik: "Lamb of God og Randy har gitt meg mye inspirasjon. Jeg bruker de ofte som referansepunkt når jeg skal forklare hvordan jeg tenker legge vokalen på ei ny låt for eksempel."

Ivar: "Jeg hører bare på Primus og Atheist jeg…"

Atheist, vel, da er ihvertfall han inne i varmen her :).

Hva slags norske aktører liker dere? Band som sparker? Og henger dere sammen med noen i Trondheim? Et bandmiljø?

Fredrik: "Det er ett visst metall-miljø i Trondheim, men det har vært litt døde de siste årene. Nå er det mer som skjer framover, da blir vi litt mer synlig igjen."

Morten: "Det er veldig mye clicks innen metall-miljøet her. De banda henger med de og de banda med de osv. Vi er nok i den kuleste clicken."

Ivar: "Vi henger også med band utenfor byen, som for eksempel med Ruben, som produserte Hunter, sitt band Strandhugg."

Frank: "Ellers er det vanskelig å snakke om norske aktører uten å nevne Black Debbath, Vazelina Bilopphøggers og Prøysen. Flere av dem har vært i Trondheim."

Hva slags aldersgruppe tilhører dere?

Morten: "Vi tilhører de unge lovende og de gamle avdankede."

Ivar: "Og stort sett det meste mellom 28 og 30."

Har medlemmene også noen andre band? Parallelt med Endogenic?

Ivar: "Jeg spiller aktivt i Tellus Requem ved siden av Endogenic. Da får jeg det beste fra begge verdener."

Morten: "Jeg spiller også i ett lite band på si. Ett rockeband som heter Crotch."

Og navnet, det MÅ jo forklares. Hva legger der ei dette?

Frank: "Det var den natta Endogenic ble starta at jeg skulle finne på bandnavn. Jeg var drita full og hadde snakka litt for mye med Jonas den kvelden, så jeg husker ikke helt hvordan jeg kom fram til det, men jeg husker jeg satt å Googla noe greier."

Fredrik: "Det betyr basically noe som kommer fra innenfra og går utover. Som for eksempel lavaen under jordskorpen."

Eller bæsj, eller Alienbabyer...eller skjegg.

Jeg fikk som vanlig bare filer til anmeldelse, men man ser jo lett på Facebooksiden deres at det er snakk om et fett cover! Hunter, ser dere for dere bandet som jegeren? Den som angriper? Eller har dere et dypere budskap med dette?

Ivar: "Det er ett helt sykt dypt budskap rundt dette. Mer enn det vil jeg ikke si."

Fredrik: "Det er en slags rød tråd igjennom noen av låtene, hvor vi starter som byttet og blir jaga, men så
snur vi og blir The Hunter."

Morten: "Hele Hunter kan oppsummeres med Ragas 'Er det ikke godt å ha noen å hate'."

Les min anmeldelse av 'Hunter' HER :

Foreligger det liveplaner?

15994638 1062776090516597 7398029431866450923 O

Morten: "Ja, i sommer og høst er det fult kjør med konserter i Skandinavia og Nord-Europa."

Og satser dere? Skikkelig? Er det dette dere vil? Eller skal Endogenic kombineres med jobber og kanskje unger?

Morten: "Akkurat nå jobber vi alle fulltid og sjonglerer det med band og andre aktiviteter, så det blir fort mye på timeplanen."

Frank: "Vi tar det litt som det kommer. Det handler om prioriteringer…"

Ivar: "Det er vanskelig å livnære seg på metall i dag, så det må man bare ta som det kommer."

Fredrik: "Ja, det blir fort lite tid til musikk, men man må klemme inn øvinger der man kan."

Jeg sier takk for musikalsk juling, og må si meg imponert over hardhauseriet. Takk for at dere besøkte oss, og har dere noen velvalgte ord, eller noen som fortjener en visuell dask? Her er et perfekt sted å blåse ut på:

Frank: "Mange takk for det! Sjekk ut to fete musikkvideoer på YouTube . De er helt rå!"

Morten: "Husk å være snill og glad,og for øvrig kan man gjøre hva man vil :)."

Hm, alt det rå og tøffe vi har bygget opp for Endogenic ble rasert av det siste svaret dert, men snille gutter kan spille knallhard metal, sjekk ut gjengen og spre om du digger.