Karmøygeddon 24

Goatess "Purgatory Under New Management"

av rune stordahl

A0355930001 16Selskap: Svart Records

Release: 15.04.2016

Svensk Stoner Doom for sløve dager.

For det skal sies, Purgatory Under New Management har funka best på tunge og småkjølige gråværsdager, hvor det eneste man bedriver tiden med er å la humla suse. Med volumet på stereoanlegget skrudd sånn passelig opp, selvfølgelig. Sjansene til å sitte mutters alene og kope på denne måten har ikke vært for mange, men når de har inntruffet, og humøret har vært «rett», da har Goatess vært en deilig følgesvenn.

Lyd og produksjon på skiva er bortimot perfekt for denne type musikk, i mine ører. Her er det ingen retro-estetikk eller tankegang, så purister som foretrekker det skittent og småskranglete blir nok skuffet. For de seige tonene som Goatess leverer er pakket inn i et moderne sound med rund, fyldig bass, grom gitarvreng og store trommer. Og på vokal har den en fyr med en stemme som mest av alt minner om en herremann som biter hodet av flaggermus. Flere av bandmedlemmene har vært med i andre meritterte band, men som jeg bare kjenner av omdømme, så jeg kan ikke plassere Goatess i noen større musikalsk sammenheng.

Musikalsk sett handler det om flyt og døsig stemning. Det fikser de ved å stort sett holde seg i samme toneart på alle låtene og uten å endre for mye på tempoet fra spor til spor. I tillegg må riffingen sier å være litt bakpå med en smått hypnotisk effekt. At låtene har en gjennomsnittlig spilletid på rett under åtte minutter hjelper også på.

Goatess@Facebook

I mine ører ligger variasjonen i materialet på mikronivå og utgjør egentlig bare nyanser av samme kulørtone. Det betyr at det tar noen runder i spilleren med aktiv lytting for å skille den ene låten fra den andre, men en syngende vokalist som lager gode melodiknagger gjør orienteringen lettere og de små skiftene de har i stemning eller tempo er nok til å holde interessen opp. De stedene der de åpner opp lydbildet og slipper inn luft, som mot slutten av Wrath of God, hvor bassen holder grunnkompet og gitaren skipper fuzzen til fordel for rene toner, syns jeg sitter særlig godt. Slike partier kunne de med hell ha utforsket videre fremover.

Som nevnt innledningsvis må altså humør og setting være rett for at Goatess skal funke i mine ører, men når det klaffer byr Purgatory Under New Management på en behagelig og suggererende lytteopplevelse.

6,5/10

Tracklist:

  1. Moth to Flame
  2.  Purgatory Under New Management
  3.  Murphy Was an Optimist
  4.  Crocodilians and Other Creepy Crawly Sshh...
  5.  Shadowland
  6.  Silent War
  7.  Wrath of God
  8.  Good Moaning