Deception Add 050324 Karmøygeddon 24

Karmøygeddon, som å komme hjem igjen

av yngve

12077104 10153550742495821 1566680455 NDet er blant tilbakemeldingene festivalgeneral Johnny får høre fra folk, og det skriver jeg under på. Kjernen i festivalen, og store deler av publikumet, blir man jo vant til å henge med og hilse på år etter år, så følelsen av å "komme hjem igjen" er en korrekt uttalelse. Dette blir mitt tolvte år som gjest, og uten at jeg leser framtiden, er det ikke nevneverdige situasjoner eller hendelser som kan velte planene om å legge ytterligere år til denne rekken - og det er strengt tatt uavhengig av hvilke band som kommer. Men, det skal mye gjøres å ikke finne noe som faller i smak, og i år skiltes det med alt fra de tyske gigantene i Helloween og amerikanske Kamelot til norske aktører som Guardians Of Time og Leprous. Johnny er som vanlig kjempegrei i å stille opp for Heavymetal.no, og som vanlig tar vi en prat i forkant av festivalen.

Bare tre uker til det smeller mann, hvordan er pumpa? Er det slik det pleier eller er du roligere nå som billettsalget holder seg bra og fjorårets debut som storfestival i Kopervik er unnagjort?

"Hei, med årene blir man en del lettere til sinns, og man har jo gjort dette en del ganger før ja. Et bra billettsalg hjelper jo også det mye på hvordan pumpa er, men man vet jo aldri, for ting skjer fort når ting går galt. Det er jo alltid noe som dukker opp, men det pleier jo gå bra det meste til slutt."

År etter år, mange kommer igjen og besøker dere, hva tror du som har jobbet med dette siden 2004, og har sett mye og besøkt mange festivaler, er grunnen til at Karmøygeddon klarer å holde på sitt publikum?

"Dette har jeg faktisk fått enormt mye tilbakemeldinger på, og det flere som sier er det "det er som å komme hjem." Og mye av basisen tror jeg ligger i dette at vi tar imot alle og hjelper til med alt vi kan, og da mener vi alt vi kan.Vi liker at det skal være enormt mange forskjellige metalgrener på festivalen, og at det sosiale får en stor betydning sammen med musikken. Og det at man får, når man er i kontakt med folket både før, under og etter festivalen, så mye feedback på hva de liker og ikke liker, og jobber man med slikt hele tiden blir man hele tiden bedre.  Mange festivaler tar imot inngangspengene og that is that, vi ønsker å ha et godt forhold til de som besøker oss og at de skal føle at de eier festivalen like mye som oss."

Et knippe festivaler går igjen når artister når band begynner å ramse opp hva de har likt best, hvor de har hatt det best, og Karmøygeddon er ikke sjeldent uttalt i slike settinger. En ting er jo at det går rundt, at festivalen og publikumet har det bra, men det ultimate må vel være at banda du liker og vil ha, er så happy etterpå?

"Vet du hva Yngve, det at banda har det bra og snakker til andre band om dette er bare gull verdt. Det at vi selv er fortsatt STORE fans av sjangeren, og mange av banda, gjør det fortsatt for oss at dette er stort - og vi liker å behandle alle like bra om de er lokale eller Helloween. Vi merker på artistene hva vi tilbyr til dem, at dette ikke er vanlig i spesielt utlandet osv. Og det er fortsatt STORT når man hører om band fra utlandet som har stått på scenen på bog sagt "this is the best festival in the world" og plutselig sagt "and off course Karmøygeddon in Norway", dette uttalte Brainstorm fra scenen. For oss sier det mye. Har artistene det bra, smitter det over på crew, frivillige, oss, publikum osv."

Karmøygeddon er stor til å være norsk, selv om den ikke er i ligaen Tons Of Rock driver i, med den størrelsen på artistene. Liker du deg der du er? Med begrensingene det medfører? Størrelsen på band du kan få basert på kapasitet og budsjett? Jeg mener vi pratet om dette en gang, men ting skjer, og mye endrer seg - hvor er du idag? Det er jo ikke så lenge siden du løftet det hele fra Haugesund og doblet kapasiteten i Kopervik, der blir du kanskje noen år?

"Vi har ingen ambisjoner om å bli større enn i dag, med kapasitet på ca. 2000 personer, Gjør man det dreper vi litt av hva Karmøygeddon er dessverre, for jo større man blir jo mindre personlig blir det (er derfor jeg setter dere så høyt :) - Yj). Andre festivaler gjør dette i dag, og det kan de få gjøre uten Karmøygeddon.Vi liker å ha god kontroll på alt som skjer rundt Karmøygeddo, ned til de minste detaljer på hvem som kommer til å trenge litt ekstra oppfølgning osv., og det mister man fort når man blir større. Kjenner også selv at jeg ikke er så stor fan av å gå på de STORE festivalene lengre, og liker bedre og bedre type 500-2000 type greier."

Festivaljungelen her hjemme har kanskje minsket litt i de senere år, men det er fortsatt ganske mange til å være et så lite land, med et relativt lite potensielt publikum. Spesielt på nisjefestivalene. Det går bra med flere av disse, ser du for deg at det vil fortsette? Det sies jo at syklusen på en festival ofte er rundt ti år, før folk vil ha noe annet - men det punktet har jo Karmøygeddon, Southern Discomfort og Inferno for lengst passert, er det fordi metalfolket er og blir metalfolk? Som ikke er opptatt av disse bølgene i samfunnet?

"Jeg mener nok at det er pr. i dag litt for mange metalfestivaler i et så lite land som Norge, og jeg vet jo at flere av disse ikke går helt rundt heller -  så jeg tror nok dessverre at 2-3 forsvinner i løpet av noen år. At vi også er inne i en tid der mye folk mister jobber, selskaper har ikke de sponsorpengene som før osv., hjelper heller ikke så mye. Men det vil alltid være rom for en stor utefestival og 2-3 mindre festivaler her til lands, og metalfolk er jo fantastiske til å ta vare på det de liker. Vi har den 13 festivalen dette året, og vi er allerede godt i gang med den 14-ende, så vi har ingen planer om å gi oss."

Vi holder oss litt her, for jeg ser jo retrofestivaler hvor folk trekker til arrangementer som gir de popartister fra 80-tallet, å kunne oppleve banda og folka man likte den gang da. Men hos metalfolket har det egentlig aldri vært slik, selv om det jo er enkelte festivaler som spiller på fortiden. Når du booker, tenker du på å balansere gammelt og nytt? Eller faller bitene bare på plass av seg selv?

11698694 870238786376604 443002467903829186 N"Ja, jeg tenker på å blande både gammelt og nytt, så absolutt, for vi har en basis av folk fra 18 - 50 år, så her må vi tenke bredt. Og det som er litt kult med metalfolket er jo at den nye metalfansen alltid sjekker opp i historien til metal."

Helloween headliner lørdagen, det er jo, om ikke ett av de største banda idag, en ganske habil greie å ha på en scene i lille Kopervik. Er du litt sånn som meg, at det er litt klype seg i armen? Å ha slike karer man har likt og fulgt siden midtens av 80-tallet, lab bende rundt i ditt nærområde?

"Her har jeg en historie gitt; når Helloween kom ut med Walls Of Jericho og Keeper-platene, hang vi alltid på Kopparen Platebar i Kopervik, som lå ca. 2 minutter fra festivalområdet. Her kjøpte så og si alle jeg kjenner på den tiden disse platene, og jeg husker når vi hørte disse og snakke om å kunne hatt band som Helloween, Dio osv., her i området. Vel, først fikk vi Dio til Kopervik, og nå kommer Helloween, og jeg må si at jeg enda må klype meg litt i armen når jeg tenker på dette."

Og har du noen storyer på band som ikke ønskes tilbake? Får å rote litt der? Nå skjønner jeg jo om du ikke vil navngi, men om det er band som har oppført seg røva og som ikke vurderes om de banker på igjen?

"Jeg har egentlig aldri hatt spesielle problemer med noen band, men vi hadde ett band med noe veldige greier rundt veggiemat, he-he, gud hjelpe meg for et opplegg hvor vi måtte leie inn kokk på plassen for å lage maten, og manager måtte se når dette ble laget osv. Jeg merker at slikt ikke gir lysten på å gjøre det engang til, men bandet var toppers utenom da."

Og i motsatt ende, hvem har vært så eksemplariske at du har lyst å ha de hvert år på festivalen? Da ser vi bort fra Backstreet Girls, de er jo der uansett :)

"Karmøygeddon har et enormt spesielt forhold til Brainstorm, som har spilt hos oss to ganger, og de er bare helt vanvittige kule å ha på festivalen, og tar alltid publikum med storm hver eneste gang. Det at de skriver mer eller mindre søknad om å spille på neste års festival i bookleten på cd-en sier vel sitt, he-he."

Og i år, om du får sett noen band, hvilke har du krysset av og skal prøve å få med deg?

9868 10153840076111675 7965381217676759645 N"Steike det er mange Yngve. Jeg skal se så og si det meste, men det blir kult med tyske Parasite Inc (bilde til høyre), som gjør sin første gig i Norden, og jeg ser fram til show med Snowy Shaw. Tad Morose, Helloween, Engel, Candlemass, Rotting Christ, Night, Year Of The Goat, Samael, Leprous og Susperia. Det blir også kult med Einherjer, som framfører hele Dragons of the north."

HER er link til full spilleplan med dager og tider.

Du booker garantert litt personlig, men noen ganger må man tenke bredde, at andre skal tilfredsstilles - hvilke band i år er her? Som du har flettet inn for å skape variasjon?

"Type band som Katatonia, som har en nokså bredde på publikumet. Både metal- og progfolk osv., liker dem, og de er et band som mange damer liker også."

Jeg blir nok å finne i salen i år også, gjemt i skyggen med et våken øye og et godt øre - og helt på tampen vil jeg sprenge en skikkelig bombe for deg og de andre som sørger for metalfest for oss hvert år. Har du noe å føye til? Er det fortsatt billetter igjen? Er det overnattingsmuligheter igjen? Hvor langt tid bruker vi som skal sove i Haugesund ut til festivalområdet? Blir det like kult merchområde som sist? Er matkøene noe dere har jobb et med?

"Det er enda noen dags billetter og noen få to dagers billetter igjen ja. Overnattings muligheter er det også, noen få lugarer igjen på Ms Sandnes, hotellbåten, og plass til noen bobiler/campingvogner på bobilcampen.

Haugesund har mye plass på hoteller, og rutebusser går ca. 2 ganger pr. time, og vi har satt inn nattbusser fra festivalen til Haugesund etter slutt hver dag.Det tar ca. 35 med buss fra Haugesund med stopper osv.

Merchområdet blir like kult ja, og blir ny mat-aktør i år, så det går nok bra.

Gleder oss til å treffe alle igjen."