Karmøygeddon 24

NYX "Home"

av steinar selstø
A2786403326 16Selskap: Agonia Records

Release: 30.10.15

NYX er en så sjelden fugl som en kvinnelig black metal-duo. En tysk en sådan.

Og litt annerledes er da også duoens uttrykk. Først og fremst gjør furienes stemmer sitt til, enten den rene eller den grimme varianten brukes, at Home innehar en viss egenart. Det understrekes en viss fordi skiva jommen også inneholder mye monoton, klisje-black metal. Ved siden av dette mest åpenbare trekket er det to ting å påpeke:

1: NYX` fundament er i et landskap inspirert av monotone og mektige black metal-band fra 90-tallet, ala Gorgoroth etter at deres første og mest primitive skiver var unnagjort. Vel er man kanskje ikke direkte inspirert av bergenserne, men uttrykket stammer fra denne perioden og band i samme gate.

2: NYX spiller på kontraster og fletter nokså hyppig inn diverse roligere partier eller låter som skiller seg fra normalen. Særlig inneholder skivas andre halvdel materiale der spennvidden er større, og ikke minst Swallowed Screaming framstår som en overraskende avslutning i all sin akustiske prakt. Enkelte ganger er man helt neddempet og sart, innimellom akkompagnert av en hviskende vokal. Et annet sted i NYX` univers finner vi tittellåta som har et sterkt hovedriff av et annet kaliber enn de tradisjonelle black metal-riffene man ofte ellers benytter seg av. 

Disse tingene besørger selvsagt variasjon og en annerledes stemning. Partiene er i sum en klar berikelse, uten at det noensinne oser genialitet av det jentene driver med. 

Legg til at produksjonen er flott, den framhever mørket i musikken godt og trommelyden er knall, og man har de mest essensielle trekkene ved NYX, et helt ok band med en viss egenart. 

5/10

Tracklist:

  1. Beyond 
  2. Chaos Pt. 20 - Black Isle 
  3. Chaos Pt. 38 - Metastases 
  4. Prelude 
  5. S.ave O.ur S.ouls 
  6. Deep 
  7. Going On 
  8. Home 
  9. Swallowed Screaming