Karmøygeddon 24

Tombstalker "Black Crusades"

av rune stordahl

A0012123918 16Selskap: Shadow Kingdom Records

Release: 13.11.2015

Tonight we're gonna mosh like it's 1991 again!

Er det flere her som har hatt ei skive på øret via headsett og gått lei etter et par-tre låter, for så å sette på samme album på stereoanlegget uka etterpå og få fullstendig bakoversveis? (imaginær for min del da, men pytt...). Det var iallfall min opplevelse med denne debutskiva til amerikanske Tombstalker. Jeg skulle sjekke det ordentlig ut mens jeg var på tur, men etter noen låter var jeg litt sånn: jau, ok, men dette har jeg hørt en del ganger før, og bedre. Så jeg satt på noen annet. Uka etter, da skiva ble fyrt opp via stereoanlegget, var lyden i pipa noe annerledes.

Ut av høyttalerne, riktignok etter at en pen og akustisk intro hadde takket for seg, dundret det heftig og barsk Death Metal. Ikke helt ulikt den varianten som en del svenske band tidlig på nittitallet fremførte, men med nok av andre impulser til at de ikke fremstod som noen blåkopi av noen av dem. Gitarlyden hadde dog sin dose patentert Entombed-vreng, og trommene hadde litt av den pønka rocke-vibben til f.eks Grave (og forannevnte band), men soundet hadde også et drag av svart ved seg, og vokalen var surklende kjellerdyp på en måte som få band tidlig på nittitallet var i nærheten av.

Riffene og låtskrivingen hadde også en umiskjennelig eim av nittitall ved seg, uten at jeg satt igjen med noen følelse av gjenbruk. Tvert i mot låt det spenstig og vitalt, ja, rent forfriskende, om et slikt ord kunne brukes om en sjanger som stort sett oser av forråtnelse, død og brutalitet. Jeg sjekka presseskrivet og der stod det sannelig "this album makes for a refreshing take on classic sounds". Hah, ikke verst! Tenk hvis alle presseskriv hadde vært like sannferdige som dette. Litt smårusk var det riktignok litt her og der, men ikke noe av fatalistisk art som kunne ødelegge lytteopplevelsen, så sant skiva dundret ut av et par høyttalere og ikke hodetelefoner. For det sjekka jeg på nytt og da skjedde det samme igjen: musikken kom ikke til sin rett.

Min største bekymring akkurat nå er at jeg ikke er helt ferdig med skiva, men har såpass mye musikk i kø som skal omtales at det blir ei stund før jeg kan komme tilbake til den. Et I-landsproblem man ikke skal kimse av.

Tombstalker@Facebook

7/10

Tracklist:

  1. Forlorn Recollections
  2.  Chaos Undivided
  3.  Blood Thirster
  4.  Fate Weaver
  5.  Black Crusades
  6.  Soul Eater
  7.  Plague Father
  8.  Chaos Enthroned