Valdaudr "Drapsdalen"

av steinar selstø

Valdaudr 20Selskap: Soulseller Records

Release: 26.02.21

Duoen bak Valdaudr, hvorav Død er den mest framtredende, er klar med sin første utgivelse under dette navnet. Linken til Cobolt 60 er åpenbar, og noen av sporene her ble sågar laget til nettopp dette bandet. Da Mr. Hustler forsvant ut av samarbeidet til fordel for en annen tidligere Blood Red Throne-vokalist, Vald, skiftet man bandnavn i samme sleng.

Valdaudr@Facebook   

Soulseller namedropper blant annet gammel Darkthrone og Ulver, og tar man de referansene og mikser med et band som Urgehal og bittelitt Burzum-melankoli, er man i nærheten. En god blanding av mye old school black metal ala Norge, med andre ord. Det låter selvsagt upåklagelig grimt og kjølig, og produksjonen er veldig godt tilpasset uttrykket.

Originalitet er det altså smått med, men dersom man leverer sterke låter betyr akkurat det lite. De første gjennomhøringene av Drapsdalen overbeviste ikke veldig i så måte, men som så ofte har inntrykket endret seg noe over tid. Materialet føles helt kurant, og småbiter hist og her sitter veldig godt, som den melodiøse gitarsoloen i tittellåta. Samtidig er det ikke til komme bort fra at skiva mange ganger føles anonym. Den føles aldri spesiell, og blant de enorme mengdene black metal som finnes rundt omkring drukner den.

Et positivt trekk er at låtene har god egenart, og man føler dermed ikke det er avarter av samme låt som spilles igjen og igjen. Trass Og Vrede er lenge ren Darkthrone-worship, fra de mest klassiske skivene, før den dras over i tyngre og mer groovy partier. Andre spor låter ikke som Darkthrone i det hele tatt. Hvorvidt dette er et bevisst trekk eller det bare er dit kreativiteten har ført duoen, aner jeg ikke, men det framstår uansett som et pluss. Låtidentiteten styrkes ved at man har lagt inn ymse detaljer av ulik karakter i ulike spor. Man får partier som den Storm-aktige folksekvensen i sistelåta eller den burzumske stemningsfulle starten på Evig Langt Inn I Tiden. Et par steder på skiva dukker det opp pompøs renvokal også. Spennvidden gjør lyttinga med spennende, uten at man dermed beveger seg helt opp på de høyeste tinder ...

6/10

Tracklist:

  1. Liket Skulle Vaert Brent
  2. Trass Og Vrede
  3. Evig Langt Inn I Tiden
  4. Den Evige Ild
  5. Du Vantro Og Vrange Slekt
  6. Drapsdalen
  7. Kom, Bestig Vaare Fjell