Oslo 6. desember, du kan vinne to billetter.
Sverre Rokseth, definisjonen på en ildsjel
Sverre har i mange år vært svoren fan av metal og prog, han har ofte vært innom min sfære og er aktuell som arrangør av svenske Änglagårds konsert på Musikkflekken, en livescene han er delaktig i. Her tar jeg for meg fyrens musikksmak, engasjement som labelmanager og andre små artige greier.
Først Sverre, velkommen til Heavymetal.no! Det er en glede å ha en ildsjel ombord :). Du har det bra?
«Hei og takk for det! Jeg har det strålende, jeg nyter vinteren, men det er altfor mildt. Nå ser jeg fram til vår og sommer! Og ikke minst Änglagård-konsert 21 februar!!»
Med et etternavn som Rokseth måtte det jo bare bli et engasjement innen den hardere formen for musikk, ikke sant? Har det alltid vært musikk med muskler som har appellert til deg? Eller kom metallen og hardrocken inn i livet ditt ved en senere anledning?
«Hardrock og metal kom relativt tidlig inn i livet mitt sånn sett. Den første musikken jeg husker er jo typisk barnemusikk/barnesanger fra barnehagen etc., samt klassisk musikk. Men jeg husker jeg hørte Forelska I Lærern i en sammenheng, og det var det kuleste jeg noensinne hadde hørt! Deep Purple med Smoke On The Water hørte jeg ikke lenge etter. I 8/ 9 årsladeren hørte jeg Kiss og Twisted Sister for første gang, og da var det gjort. Så oppdaget jeg Iron Maiden, og da bare ballet det på seg. Somwhere In Time er den første vinylen jeg kjøpte inn, og det skjedde i 1987.»
Fokuset i dette intervjuet er på ditt engasjement som labelmanager og som en viktig støttespiller i lokalmijøet i Asker og Bærum. Vi drar litt i spaken som er merket Freshtea først, selskapet du driver og som snart er klar med sin tiende utgivelse – en bragd i seg selv 🙂 Hva fikk deg til å begynne med label? Frustrasjon? Kjedet du deg? Eller er det bare et ønske om å pushe musikken du synes fortjener det ut til folket?
«En combo av det du nevner kanskje? Men tanken om å pushe musikk jeg syns fortjener oppmerksomhet har helt klart vært der. Høsten 2011 spilte Simen Rem noen låter med bandet sitt Ørkenkjøtt for meg, og da kom ideen på at det hadde vært kult å gi det ut i et begrenset antall på vinylsingel. Rett etter presentere Benedikt Momrak noen låter for meg med bandet sitt (Tusmørke),da var ideen et faktum.»
Hva ligger bak valget av navn? Mye av det du slipper er jo hardt, Freshtea kan jo peke mot en litt snillere musikkform?
«Det passer bra i forhold til det Freshtea presenterer. Rent personlig er jeg mer glad i te en kaffe, og navnet klinger bra, og er lett å huske. En kompis sitt band – Furze – har faktisk en låt som heter Freshtea også!»
Hvordan ser så utgivelseslinjen ut så langt? Ramser du de slippene du har på samvittigheten?
«Jeg har jo gitt ut alt uten noen som helst form for distribusjon. Alt har gått gjennom hjemmeside, banda selv + at jeg har tatt kontakt med utvalgte bra musikksjapper i Norge som selger vinyl. Rimelig tungvint måte å gjøre det på, men det har på et vis funket. På slutten av fjoråret slo jeg meg sammen med noen folk jeg kjenner i Oslo, som også driver med vinyl (vi er 5 selskaper tilsammen), sammen starter vi i 2015 vårt eget distribusjonselskap, The Great Northern Distribution, nå nå blir alt enklere.»
- Freshtea har gitt ut 10 utgivelser så langt:
- Ørkenkjøtt: 2 vinylsingler
- Magister Templi Iao Sabao EP
- DagsTur Vinylsingel + LP
- Whip Vinylsingel
- Tusmørke Vinylsingel + EP
- The Chronicles of Father Robin EP
- Sahg Domno Abyssus/ Tyrant Empire EP.»
Og hvilket er du selv mest fornøyd med? Og hva har solgt best?
«Jeg er fornøyd med alle utgivelsene! Og jeg syns det er variert spenn musikalsk på dem, og alle holder høy klasse. Siste utgivelsen med Sahg er jeg svært stolt over. Dette er 2 uutgitte låter fra 2005, som jeg har sagt til dem i noen år at hadde vært knall å gi ut, for begge er knallbra! Å gi dem ut i begrenset antall på vinyl da er perfekt. Tusmørke Ep-en Den Internasjonale Bronsealderen er den utgivelsen som helt klart har solgt best, og den ble fort utsolgt. Det som er litt kult, er at Tusmørke er langt fra et metallband, men de har slått bra an i metallmiljøet. Og som det første selskapet som har gitt ut noe med dem, er det kult å se, men som sagt, jeg er stolt av alle utgivelsene.»
Er vinyl noe som ligger ditt hjerte nært? Siden det er dette formatet du fokuserer på? Og er lave opplag, det å skape en liten collectorgreie, noe som er bevisst eller er det økonomien som styrer antallet skiver som presses?
«Vinyl ligger helt klart mitt hjerte nærmest. Når det gjelder opplaget er det økonomisk ja, samt at det skal være som du sier – en litt sånn collectorgreie for de som vil ha dette, og liker banda.»
I tillegg til å slippe skiver, booker du også konserter via Freshtea. Opererer du med to forskjellige selskaper? Eller surrer du bare alt i samme gryte?
«Samme selskap booker ja. Grytemix 🙂 Freshtea lager også arrangement og booker band til konserter. Da er det Baracoa i Asker og Musikkflekken i Sandvika som gjelder.»
Og å booke Änglagård da mann! Jeg husker godt når debuten kom faktisk, brodern var sivilarbeider i Skien og kom i kontakt med Colours Records, da var veien til Thule, Landberk, Anekdoten og Änglagård kort. Siden har alle disse fulgt meg, og oppholder seg fortsatt veldig dfypt inne i hjerte mitt. Takk for den!!!!
«Ja, dette er stort for meg også! Hybris med Änglagård kjøpte jeg selv det året den kom ut på Skiensselskapet Colours. Mye bra som kom på Colours, jeg kjøpte selv utgivelser med de banda du nevner, alle var bra, Men Hybris skilte seg helt klart best ut for min del. Faktisk er det den skiva som brakte meg inn i Proggens verden. Veien 20-30 år tilbake i tid var kort da.
Så 21. februar spiller Änglagård for et utsolgt Musikkflekken i Sandvika. Norges beste progband, og personlig håndplukket av Änglagård, varmer opp: Wobbler. Som om ikke det er nok, Tusmørke stiller også, dette blir en legendarisk aften!!»
Sverre legger også igjen disse to konsertene, som du selvfølgelig bør sjekke ut om du har mulighet:
- 14. mars: Tankard. Eneste Norgeskonsert 2015! Oppvarming: Audiopain + Critical Solution (Baracoa i Asker)
Arrangementet på Facebook
- 25. april: Anita Hegerland featuring Wonderworld (backingbandet til Ken Hensley)
Arrangementet på Facebook
Ken Henseley er, for de som faktisk ikke vet det, linket til Uriah Heep og var en viktig del til at for eksempel Wasps Headless Children ble så fet som den ble. Det kommer flere, jeg holder dere oppdatert etterhvert som Sverre sender over tips.
Du er også aktiv i nærmiljøet, i den lokale rockescenen. Det står det respekt av! Du er leder for Sandvika Rock- og Metalklubb vet jeg, hva kan du fortelle om denne organisasjonen? Medlemstall? Hvor skjer konsertene? Har dere holdt det gående lenge? Tjener dere gryn eller får dere noe form for kommunal støtte?
«Sandvika Rock- & Metalclub er en frivillig og åpen forening som er åpen for alle. Vi har holdt på siden 2012, da jeg fant ut at Bærum trengte en egen klubb for hard musikk. Vårt hjem er Musikkflekken i Sandvika, der skjer alle konsertene. Vi tjener ingen gryn, men er avhengig av økonomisk støtte, så det fins ordninger i kommunen, samt andre støtteordninger også.
I motsetning til Freshtea, som er en egogreie fra min side, bestemmer vi i SROMC i fellesskap hva som skal bookes, og alt skjer på Musikkflekken. Og vi har medlemmer i alderen 16- 45. Kjernen i foreningen er 3 stk., men vi har nå endelig fått med noen yngre på laget også, og det er veldig bra, for de drar med et helt nytt publikum som er svært viktig for oss.
I tillegg trenger vi aktive medlemmer som kan ta på seg verv i konsertforeningen. Må ellers nevne min nærmeste samarbeidspartner og venn, Herman Ekle Lund, Han er leder på Musikkflekken, og har gjort en utrolig innsats der etter at Musikkflekken fikk nye eiere (kommunen driftet stedet før).»
For oss som ikke bor i Asker eller Bærum, hvilke band vil du ramse som får oss til å si «…aha, er det der de holder til!» 🙂 Og kanskje er det up’n coming band også? Som vi bør sjekke ut?
«Det er jo masse musikere og band som er herfra, men bor andre steder. Men av de som faktisk holder til her innenfor hardrock/metall/ rock/ prog vil jeg nevne disse:
- Mysticum (Asker) Black metal
- Audiopain (Asker) Thrash metal
- Extol (Bærum) Alternativ extremmetal
(bilde) - Imaginator (Asker/Bærum) Progressive death/extreme/alternative metal
- NiteRain ( Asker) Hardrock
- The Chronicles Of Father Robin (Bærum) Prog
- Atlantic Someone (Asker) Alternative Rock
- DagsTur (Asker) Rock
- Eye Emma Jedi (Bærum) Men de er mer alternative rock/indie stuff
- White Willow (Asker) Prog
- Dolls of Disaster (Bærum) kommers hardrock
For prog-interesserte vil jeg virkelig anbefale The Chronicles Of Father Robin, som blant annet består av vokalisten fra Wobbler. Her er en videosnutt:
Foreløpig program for Sandvika Rock- & Metalclub 2015:
- Kvelertak 3. mai
- Valentourettes 17. mai
- Enslaved 24. oktober
SROMC slipper også noen fete navn til et arrangement i juli, og vi har flere høstkonserter på gang.»
Du som kanskje har litt oversikt over hva som skjer rundt forbi, hva er fordeler og eventuelt ulemper med å være et band i Asker og Bærum kontra andre steder? Er det å være lokalisert såpass kort utenfor Oslo en ulempe? Er det vanskelig å få Oslofolk til å dra seg inn til dere?
«Jeg tror det er bare en fordel å være lokalisert her ute, det er mindre kamp om plassen enn i Oslo sentrum og roligere arbeidsforhold på andre måter. Og samarbeidet med Herman og Musikkflekken er også meget bra. Bandfellesskapene på Tanken og Skiltverkstedet er også meget bra, og etter at Andrew Murray (Eye Emma Jedi) fikk seg eget studio på Tanken, har han vært en stor ressurs for de unge som produsent og bidratt til en rekke gode innspillinger og utgivelser på den korte tiden han har hatt studioet. Kombinert med ressursene rundt Toothfairy Label og Management og Musikkflekken Scene, ligger alt til rette for å utvikle seg som band fra Sandvika. Samtidig er nærheten til Oslo gunstig siden det er kort vei til å se andre konserter, dra i musikkbutikker for å kjøpe utstyr, og alt annet man trenger å gjøre i hovedstaden.
Det har lenge vært et problem med publikumsflukt fra Sandvika til Oslo, men med økningen i arrangementer som har skjedd på Musikkflekken det siste halvannet året, har ungdommene funnet mer og mer tilbake til Sandvika, og gjennom eksklusive opplevelser som for eksempel Änglagård i februar, Aurora Aksnes i november m.m. tvinger vi faktisk publikum fra Oslo og andre tilgrensende byer og tettsteder til Sandvika for å få med seg det kuleste som skjer. Jeg tror Sandvika går veldig lyse tider i møte. Helårsaktiviteten er nøkkelen for å holde interessen oppe, da er konsertserien til SROMC, som kanskje kan bli enda oftere enn én gang i måneden på sikt, det viktigste bidraget for å opprettholde denne utviklingen. I tillegg skal jeg selvsagt kjøre fete ting med Freshtea her ute!!»
Da sier jeg tusen takk Sverre, og mulig ses vi når svenskene i Änglagård og Wobbler progger varme inn i en garantert kjølig februarkveld 🙂 Har du noen ord å dele med oss her på tampen, fyr løs:
«Takk til deg Yngve, og Heavymetal.no, for den knallinnsatsen du har gjort i en årrekke for å spre det harde budskap!»
Hjertelig, varmer et aldrende metalhjerte å høre ;). Og vi prates til lørdag!