Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Decipher, passiv/aggressiv dødsmetal

av yngve

Decipher  Foto Yautja

Bilde, fotograf: Yautja

Bandet dro nylig på med utgivelse, 'Breed Of An Obsolete Kind' fikk grei medfart her på Heavymetal.no. Jeg fisket inn bandet for å sjekke litt rundt albumet og mye mer. Gitarist Helge henger med i svingene.

Skiva kom i fjor høst, den har med andre ord fått litt tid på seg til å modnes. Jeg har kø og kaos på filer, så ting tar av og til tid. Hva har skjedd for skiva siden release? 

"Skiva er sluppet på de fleste streamingplattformer. Tiltaksløse som vi er, har det ikke skjedd så mye konkret rundt slippet. Den er trykket opp i CD-format foreløpig, vi får se hva som skjer. Det har vært en del respons og spørsmål om vinyl, det kan jo tenkes at det skjer med tiden."

Dechiper@Facebook

Og er dere et band som allerede jobber med nytt album? Eller knar og utnytter dere 'Breed Of An Obsolete Mind' for det den er verdt?

"Vi jobber kontinuerlig med å skrive musikk, men det foreligger ingen konkrete planer om ny skive pr. i dag. Vi hadde en veldig god opplevelse med innspillingen av denne skiva. Vi har ikke tenkt å drøye like lenge med neste."

Jeg har jo hatt dere i systemet før, men det er jammen meg lenge siden. Hva har dere gjort siden den gang? 

"Bandet var veldig aktivt i perioden rundt 2005-2008, og bestod da primært av en lokal kompisgjeng. Etter hvert begynner folk å flytte på seg, da sto vi igjen med Lars-Erik og meg selv. Vi prøvde å holde det gående, men det døde sakte men sikkert ut. I 2017 var jeg på Oak Metal Fest på Fosser. Etter å blitt blåst av banen av Tantara ble jeg så inspirert at jeg kontaktet Lars-Erik og spurte om ikke vi skulle ta opp tråden igjen. Lars-Erik var gira, men vi trengte flere med."

Og det har vært noe forandring i lineupen, får vi oversikten på endringene? 

"Vi fikk nyss om et ungt talent, Sebastian Kjeserud. Han ble med på gitar, og det ble starten på en ny epoke med Decipher. En del bassister har kommet og gått underveis, men vi har nå landet på Jonas Pedersen,som ble med høsten 2021"

Gjør dere andre ting, spiller dere i andre band, jobber med greier inne musikk…?

"På nåværende tidspunkt er det ingen av oss som er med på andre prosjekter enn Decipher."

Indre Østfold, for meg er det litt vagt, jeg ser skiva er spilt inn i Halden, er vi i nærheten?

"Bandet er lokalisert i Mysen, cirka en time sør-øst for Oslo. At du ikke har hørt om Mysen/Indre Østfold er sjokkerende (Ha!) Vi har øvingslokale rett ved gamle scenen til Momarkedet, hvis det sier deg noe."

Og det lokale metalmiljøet, hegner det på greip? Er det spennende, aktivt…? 

"Metalmiljøet i Indre Østfold var veldig bra i perioden vi startet, men har vel dabbet av med årene. Lite bandvirksomhet i området, men mye bra metalfolk. Vi føler tilknytning til miljøet rundt Oak Metal Club, og det må sies å være veldig bra! Mye bra metal også i nedre Glomma-regionen."

Musikken er dødsmetal, jeg hører dog en god del thrash her, nok til at jeg sliter med å finne ut hvor vektskålen bør tippe. Hvor er dere i å forsvare stilen dødsmetal? Visst hører jeg masse død i dette, men det er som sagt mye annet også. Om det er viktig i det hele tatt :).

"Folk spør hva vi spiller, og forventer et enkelt svar. Vårt svar har da vært at vi spiller Passive Aggressive Death Metal ;).

Musikken vår har elementer fra flere forskjellige stilarter, men vi har ingen begrensning i forhold til hvilken stilart musikken vår hører hjemme. Sebastian er nok den som drar med seg mest thrash inn i lydbildet. Sånn sett har han vært et friskt pust. Vi skriver låtene våre sammen, så alle har påvirkning. Vi synes det gjør sitt til at vi har vårt eget sound, så får folk kalle det de vil. Det er ikke vi så opptatt av."

Dechiper  22 (2)

Innspillingen fant altså sted i Halden, hvor og hvem styrte spakene? Og hadde dere noen form for referanse i forkant? Skiver eller band dere ville legge innspillingen opp mot

"Skiva er spilt inn i Black Note Studio i Halden, med den eminente Lucass Edquist bak spakene. Dette er en mann som kan sakene sine innen metall, og veiledet og pushet oss på en positiv måte. Vi synes vi sammen klarte å få frem et lydbilde som kler musikken. Skiva i sin helhet er produsert av Lucass fra innspilling til ferdig resultat."

Siden det er så lenge siden bandet var aktuelle med musikk, er dette a) bare for å få ut låter som har ligget lenge, eller b) en ny start der man satser med nytt blod?

"Hovedsakelig er det den lange pausen som gjorde sitt. Låtene på skiva er en miks av både nyere og eldre materiale. Det gjør jo sitt til at det blir en del variasjon i låtene, og det synes vi utelukkende er positivt!"

Og om b), hva er planen framover? Har dere noen form for promoteringsverktøy som allerede har spredd musikken utover kartet?

"Vi håper denne skiva genererer litt mer aktivitet rundt bandet. Vi burde vel vært flinkere på promotering, og det rundt som ikke innebærer selve spillingen. Vi bruker de kontaktene vi har, og tar med oss det som skulle ramle ned i fanget på veien."

Tilbakemeldinger, hvorfra og hva sier de? 

"Tilbakemeldingene har vært over all forventning. Folk liker variasjonen og driven i låtene. Det artige er at vi får presentert så mange forskjellige favorittlåter på skiva. Virker til å være noe for en hver smak. Har pr nå bare en review på skiva, fra Metallurgi. Den var sjokkerende bra, og i tillegg rangerte de oss på 14. plass på Årets edleste norske metaller. Veldig stas!"

Les anmeldelsen av skiva HER .

Man takker, og når man spiller såpass fett og har vett til å dra på med melodier mellom de harde slagene, sier man tusen takk. Har dere linker, merchopplysninger, final words? Her er et perfekt sted å kjøre på med propaganda, ros og kjeft:

"Vi vil rette en stor takk til Oak-gjengen. Hadde det ikke vært for de..."