Tonsofrock-heavymetal.no-500x80 Bolverk%2023

Equinox, re-issuer, digitalt og fysisk

av yngve

Equinox 17Bandet er som kjent ute med re-utgave av debuten, og alle skivene er å finne på Spotify. Dette løfter fram bandet i dagens marked, og folk slipper å betale blodpenger for originalene, om man kun er ute etter musikken :). Jeg fikk Skule i tale, som svarer på spørsmål rundt musikken, Tons of Rock og ikke minst, ny gitarist.

Bilde, fotograf: Ukjent

Hva betyr det for dere i bandet å endelig kunne tilby digitale
utgaver av skivene?

"Verden har snublet seg fremover, skulle bare mangle at ikke vi også blir med på ferden.

Vi har jo snakket og tenkt mye på det her med den uklare forretningsmodellen som ligger bak streaming, det var jo lettere i gamle dager hvor lytteren faktisk måtte bla opp og kjøpe ett fysisk produkt. Men mangelen på fysisk produkt har jo sine fordeler også, plata kan mistes, bli ripete, man blir skilt og kona tok alt osv. Streaming har ihvertfall gitt meg anledning til gjenhør med gamle favoritter fra andre artister jeg ikke visste at jeg hadde savnet før jeg snublet over dem i spotify/youtube/whatever :-). Søkbarhet er ihvertfall sinnsykt mye bedre på streaming enn det var i gamle dager. Det er tross alt ikke alle forunt å klare å opprettholde stålkontroll i platesamlingen til enhver tid, ei heller la platesamlingen få stå fremme i godstua.

Uansett, cudos til Broder Grim for å ha tatt ansvar og satt seg inn i streaminguniverset."

Og fysisk også, debuten kom på plass og kan bestilles, det må jo være fantastisk, å se at det er et marked fortsatt?

"Mange har kontaktet oss over årenes løp og etterlyst platene våre, så vi visste forsåvidt at det var ett marked. Men det raset av forhåndsbestillinger som kom inn tok oss virkelig på senga, og det er jo helt fantastisk å oppleve at musikken har vært såpass savnet at folk forhåndbestiller. Kanskje BMG/Sony Music skal ha en skjev takk for å glemt oss i alle årene og dermed ubevisst skapt et udekket behov som artisten selv kan høste fruktene av :-)."

Vil dere slippe de andre skivene også? På fysisk format?

"Det gjør vi gjerne, dersom det er etterspørsel. Men det har nødvendigvis en økonomisk side også, siden vi ikke har noe plateselskap i ryggen må vi nesten legge sten på sten og ta hver re-utgivelse som nytt prosjekt etterhvert som vi får råd til det. Det blir jo til sist publikum som bestemmer hvor fort vi for det til, forhåndsbestilles hele opplaget av Auf Wiedersehen før vi har levert ei eneste plate, bør det jo være liv laga for å gi ut de andre platene også."

Kjør forhåndsbestillinger, og dere skal se at alt vil gå smooth :).

Er det i hovedsak etterspørsel her i Norge? Eller ser dere at bandet har lagt igjen såpass med krutt i det store utland at det også kommer interesse herfra?

"Hovedtyngden er nok i Norge i disse dager, siden det aldri ble noe av planene om internasjonal lansering i regi plateselskapet i gamle dager. Men vi er jo fått mange venner utenfor Norges grenser i løpet av årene som har gått, og med å gjøre låtene tilgjengelige for streaming har vi jo gjort gitt dem et bedre verktøy å dele musikken vår der de bor også. 

I tillegg har jo norsk metal etterhvert utviklet seg til å bli en internasjonalt anerkjent sjanger, så vi leker jo med det kansklje litt naive håpet at den ikke-musikalske terskelen for å nå ut kanskje er blitt litt mer overkommelig. Men vi får vente å se hva som skjer, først og fremst er det jo det rent musikalske som skal holde skuta flytende."

Ny gitarist er på plass, får vi noen ord om det? Sist dere var her var dette et aspekt som ikke var bestemt ennå. Var Øystein i tankene den gang, og at det bare ikke var på plass?

"Vi håpet i det lengste på at Tommy skulle klare å komme seg på beina såpass at han en dag hadde kunnet komme tilbake til bua for å øve med oss. Men dessverre, Tons of Rock nærmer seg fortere enn en øltørst bassist på vei til baren etter kveldens konsert, da måtte vi hive på køl og finne en gitarist raskere enn nevnte bassist. Heldigvis for oss stod Warem laglig til for hugg, siden han og Grim har gjort endel konserter sammen på klassisk gitar. Og siden de to gitaristene allerede var samspilte har det glidd glattere enn snørr å øve inn settet vårt."

Tons of Rock nærmer seg, kribler litt eller? Og vil dere dra med dere noe nytt materiale? Jeg vet jeg spurte om det sist, men ting skjer :).

"Joda, det kribler litt i foten før Tons of Rock, en god miks av å grue seg og å glede seg. Men jeg tror de fleste er tjent med at vi tar en ting om gangen og fokuserer på det vi kan fremfor å forske frem nye musikalske uttrykk foran et publikum som har ventet altfor lenge på gjenhør med sine gamle Equinox-favoritter. Diskusjonen om låtvalg på Tons Of Rock har jo til tider gått livlig i fjesboka til Equinox Norway , så om det finnes Heavymetal.no-lesere der ute som vil legge inn ønske om sin egen favorittlåt er denne Facebhooksiden veien å gå."

Har tilværelsen endret seg nå som dere har klemt inn bandet litt mer i hverdagen?

"Joda, jeg føler jo at jeg har fått inn mer mål, mening og livslyst i tilværelsen etter at vi kom igang igjen, og mye mindre koping foran tv-/dataskjerm på kveldene eller kveldsjobbing fra hjemmekontor. Både felles- og egenøving krever jo sin tid, men der er jo også mye mer givende enn vegetabilsk sløving foran skjermen. Det er rart det der, selv om det er mye mer givende å skape noe selv, er det dessverre så altfor lett å bli fengslet av tannløs masseprodusert underholdning som kun er skapt for å favne om minste fellesnevner av folk flest sine interesser."

***

Intervju fra 15.11.17:

Jepp, alle har fått med seg dette i dag, og for meg er det større og bedre enn alle de store band som til nå har blitt sluppet. Jeg måtte jo bare plage trommeslager Raggen litt, og sjekke inn med bookingsjefen på Tons for å lodde stemningen.

Les et fett intervju jeg gjorde med bandet for en tid tilbake, fortsatt like grei info, datostempling hater vi :) HER finner du det.

***

Så Raggen, dere har i mange år blitt spurt om å spille live etter at dere la ned. Hva var det som fikk akkurat Tons Of Rock til å bli stedet dette skjedde?

"Det har vært en del forespørsler gjennom åra, og Tons Of Rock har vært en av de i de siste 4-5 åra. Det var litt tilfeldig at vi sa ja nå, men vi følte at tiden var inne. I tillegg må det sies at Tons Of Rock er en fet festival med gode bookinger og med unik beliggenhet/atmosfære. At det er noen drøye steinkast fra Fredrikstad var også grunn til at vi valgte dette."

Webposter

Låtlisten, har dere øvd inn et sett som er fra alle skivene? Eller er det i hovedsak fra de du spiller på? Forventer ikke at du ramser opp, det skal vel være en overraskelse?

"Vi har ikke spikret noe sett" forteller trommeslageren, men avslører at det er de tre første som skal være i fokus. "Mest fra Auf Wiedersehen, noe fra The Way To Go, og litt fra Xerox Success."

Dere har øvd en tid, var det vanskelig å komme opp på det nivået dere var, slik at dere var komfortable med å takke ja til denne jobben? 

"Det er et sabla slit ja, men vi skal opp på nivået vi var. Komfortable med å takke ja blir vi nok aldri, men det skal vel være litt nerve?"

Dette er en eksklusiv konsert, er det i forhold til et gitt tidsrom før og etter festivalen? Skal dere kanskje påta dere flere konserter når det er mulighet for det?

"Dette er en eksklusiv konsert, men skal ikke avfeie videre jobber."

På mitt spørsmål om det var noen mulighet for at de lager nytt materiale, svarer han kort og kontant:  " Foreløpig ikke." 

Han sa foreløpig :).

Og besetningen, det er deg og Stenebrødrene, men hvem er på andregitar?

"Det er riktig at det er oss 3 nå, intet er avgjort med tanke på gitarist nr. 2." Hm, da blir det enten nyhetsoppdatering her på Heavymetal.no når det er avgjort, eller det blir en herlig overraskelse når de står på scenen.

Raggen: "Takk for oppmerksomheten, og håper å se flest mulig av gamle, og nye fans i Halden - Auf Wiesersehen!"

***

Og så måtte jeg jo sjekke inn med bookeansvarlig for dette monsteret, Jarle@Tons Of Rock. Hva er så hans forhold til bandet?

Equinox

"Eg tykkjer bandet er sjukt fett, dei har noko heilt unikt over seg som alltid har appellert til meg. Skrell EPen var mitt første møte med bandet, og det var umiddelbar hakaslepp. Auf Wiedersehen er jo eit meisterverk, ein av dei store norske metal albuma."

Hva tror du er årsaken til at de sa ja til dette? Press, pågangsmot, overtalelsesevne, bra festival rett og slett?

"Dei hadde vel rett og slett jævla lyst å spele igjen. Det er kun dei som veit, så skal ikkje legge ord i munnen på dei. Vi har prøvd kvart år sidan Tons starta, og i år var det endeleg napp (utmattelsesstrategi med andre ord :) Yj). Det er slike ting som gjer jobben med festivalen utruleg morosam, og ikkje minst å sjå tilbakemeldinga frå folk når ein annonserer slike skattar."

Bra feedback og mange gode tilbakemeldinger, dette slippet tror jeg var større for mange enn headlinerne. Allikevel er det jo et smalt band, er teltet scenen vi får se de thrashe?

"Me kan jo ikkje avsløre alt i dag☺. Dette bandet er jo innhylla i mystikk, så litt info må me vent med. Det som er sikkert er at det blir unikt og gåshudfaktor når Equinox filleristar festingen."

Nyhet om bandslipp og oppdatert lineup pr. 15.11 HER .