Karmøygeddon 24 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Gespenst "Forfald"

av steinar selstø

Image Manager  News Frontend 200 Gespenst ForfaldSelskap: Duplicate/Hellthrasher

Release: 03.08.2016

Danske Gespenst tar det beste fra black metalens historie og foredler varene på meget solid maner. 

Skiva inneholder, som man ser, kun fire låter. Spilletiden er såpass solid at summen likevel blir en fullengder verdig. Et litt uvanlig trekk i seg selv, i alle fall når man tenker den klassiske black metalen. 

Og det er klassisk black metal det handler om … i starten. Sorgens Taage låter innledningsvis som en regelrett hyllest av gammel Darkthrone og Gorgoroth. Velgjort, men med en stjålet sjel. Det er ikke til å komme utenom at det dermed føles riktig da låta etter et par minutter glir over i et seigt instrumentalparti der etter hvert dissonante riff, som er forbundet med langt mer kontemporær black metal, dukker opp. Låta lever. Den er ikke kun en hyllest. Den er et forsøk, og et mer enn hederlig et sådan, på god låtskriving. Kontrastene, mellom de kjappe black metal-partiene og de repetitive og seige partiene basert på et fåtall riff, fortsetter å holde meg våken. 

Gespenst@Facebook

Neste låt ut åpner seigt, og eimen av de klassiske bandene er blåst bort. Atmosfærisk og melodiøst er stikkord. Melodiøst takket være både gitarene og synth. Melodikken og monotonien hinter klart mot Blut Aus Nord. I de mer riffbaserte partiene, der dissonansen igjen gjør seg sterkt gjeldende, er man fortsatt monotone, men på en mer brutal måte og med vokalen sterkere tilstedeværende. Låta er solid. 

Slik veksler man mellom uttrykk gjennom skivas resterende løp. Miksen av litt klassisk norsk black metal-aggresjon, det seige og dystre og mer moderne melodikk fungerer veldig godt. Monotonien preger albumet, men kontrastene i de ulike partiene gjør sitt til at låtene ikke blir kjedelige. Forfald er en sak det kan være verdt å bruke litt av lønna på. Så får man heller vente og se hvorvidt duoen til neste gang klarer å snekre enda sterkere riff og mer fengslende melodier, og kanskje også innlemmer litt mer krydder og et touch av geni.

7/10

Tracklist:

  1. Sorgens Taage 
  2. Revelation of Maggots 
  3. Min sjael raadner 
  4. Life Drained to the Black