Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Ill Omen "Compendium ..."

av rune stordahl

Ill Omen Esoterica CoverFull tittel: "Compendium Melificarum: Esoterica"

Selskap: Nuclear War Now

Release: 06.04.2015

Dette er en arkivutgivelse fra australske Ill Omen som tar for seg utgivelser/innspillinger som ble gjort i perioden 2010-2013. Kjenner du ikke til bandet er dette feil sted å starte, bare så det var sagt. Her får man samlet både uutgitt og fysisk utilgjengelig material på en enkelt cd med en total spilletid på nesten åtti minutter. Samlingen starter med de nyeste innspillingene fra 2013 og jobber seg bakover kronologisk, bortsett fra de fire siste sporene.

Det som er samlet her, hvis man følger låtlista som du finner under, er: Spor 1; demo fra 2013, spor 2; splitutgivelse med Pestilentia fra 2013, spor 3-5; Wrath of a Thousand Suns-demoen fra 2011, spor 6-11; Spear of Salvation-demoen fra 2010, spor 12; øvingsopptak fra 2012 og spor 13-15; opptak fra en konsert gjort på våren 2013.

Sett bort fra øvingsopptaket og livelåtene er det det nyeste materialet som er mest interessant (spor 1-5). Her viser IV (mannen bak Ill Omen) at han makter å kreere særdeles dunkel og atmosfærisk black metal med et rituelt og tidvis kaotisk preg. Og her er også produksjonskvaliteten såpass høy og godt tilpasset materialet at låtene er verdt å få med seg. Demoen fra 2010 viser frem et mer nekro, skurrende og atmosfærisk band, litt i gata til Krieg, Xasthur og Elysian Blaze. For så vidt helt ok å høre på, men sammenlignet med de nyere komposisjonene er det likevel en tydelig kvalitetsforskjell her. De fire siste sporene er kun for komplettister.

Det kan godt være at dette er en forseggjort utgivelse med linernotes, bilder, anekdoter, flott innpakning etc., men det vet jeg ingenting om siden digitale filer er blottet for den slags. Det fysiske produktet pleier iallfall være av betydning når det kommer til slike utgivelser, så det må jo være rimelig å spekulere i at de har smelt sammen noen som er verdt å trakte etter utover det rent musikalske.

En vanskelig utgivelse å skulle bedømme eller karaktersette med tanke på dens natur, men ut fra rent musikalske kriterier hvor ingen andre hensyn tas vil jeg si at ca. 30 av 80 minutt står til terningkast 5, mens resten varierer fra hørbart til fullstendig uinteressant. Siden jeg sitter med en digital versjon var det fristende å bare slette det jeg ikke likte og sette karakter ut fra det som ble igjen, men hvis jeg nå later som at jeg er stuck med cd-en blir totalsummen:

6/10

Tracklist:

  1. Radiant Behest of Excessum
  2. Insidious Talons of Aeshma
  3. Wrath of a Thousand Suns
  4. Abomination of Flesh
  5. Beneath the Columns
  6. Bury Eden
  7. Sanctum
  8. Spear of Salvation
  9. Caverns of the Earth
  10. Sanctus Matris Morbus
  11. Adorned in Garments of Pestilence
  12. Sentinels Beneath A Heaving Earth (rehearsal)
  13. Wrath of a Thousand Suns (live)
  14. Gnosis (live)
  15. The Return of Darkness & Evil (live, Bathory-cover)