Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Inquisitor "The Quantom Theory Of Id"

av steinar selstø

A3990815923 16Selskap: Forgotten Path

Release: 02.04.2010

Dette er blitt en gammel skive nå, men den er såpass sterk og bandet såpass ukjent at det føles meningsfullt å anmelde likevel når plateselskapet først sendte den. Forhåpentligvis vil noen flere sjekke Inquisitor ut, for dette er et meget habilt band. 

Inquisitor@Facebook

Bandet er litauisk og glir ikke elegant inn i en ferdigdefinert bås. Man skal ha sans for det velspilte og det litt krevende, og man skal også ha sans for ekstremmetal for å få utbytte av Inquisitor. Jeg har sett dem omtalt som avantgarde og som progressive, og spesielt sistnevnte betegnelse passer godt. Ofte brukes black metal-tagen, men dette er forferdelig langt unna det stereotype norske eller svenske uttrykket og enda lenger unna 80-tallets versjon. Når det er sagt, en god del ting er åpenbart hentet fra black metalen, blant annet vokalt. Liker man band som DHG kan nok dette falle i smak, og kanskje også fansen av progressiv death metal vil trives med Inquisitor?

Låtene er lange og innholdsrike. Bandet er teknisk habilt, og komposisjonene er svært så innholdsrike. Lengre passasjer kan være vokalfrie. Man trenger mange runder før ting fester seg, men tiden er, slik det gjerne er med denne typen band, vel anvendt. Det er mange tøffe riff her, men det er først og fremst arrangementene og den dramatiske låtoppbyggingen som imponerer og fengsler. I Die Welt als Wille und Vorstellung er pianoet et bærende element, og selv om de andre låtene i større grad er basert på mer tradisjonelle metalinstrumenter, så er pianoet sentralt. Sjelden har jeg hørt piano brukt på en så vellykket måte på en metalskive. 

Produksjonen er klar og distinkt, detaljene kommer tydelig fram, og dette er da også en dyd av nødvendighet med et musikalsk uttrykk som Inquisitor. Produksjonen fungerer godt. Alt i alt er dette en meget imponerende sak fra et band som fortjener langt mer oppmerksomhet enn de har fått enn så lenge. 

8,5/10

Tracklist:

  1. Infimum 
  2. Pricipia Mathematica Philosophiae Naturalis 
  3. Die Welt als Wille und Vorstellung 
  4. Corpus Hermeticum 
  5. The End of Certainty; Supremum