Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Non Opus Dei "Diabeł"

av rune stordahl

A0831946209 16Selskap: Witching Hour Productions

Release: 18.09.2015

Ikke helt som forventet, men heller ikke uventet.

Har du hørt polakkenes forrige skive, Eternal Circle, kommer neppe det konseptuelle fokuset eller musikken som noen stor overraskelse på deg. De har på ingen måte repetert seg selv på Diabeł, men de bygger videre på deler av det fundamentet som ble lagt sist, og har sånn sett god kontinuitet mellom de to (bygg)verkene sine, selv om det er fem år mellom dem. Det som derimot ikke var helt som forventet var at både tempo og intensitet har blitt tonet kraftig ned. Der skiva fra 2010 var en oppvisning i illsint og rasende Black Metal, har Diabeł blitt en mer lummer affære, hvor de ligger mer bakpå og jobber i mid-tempo med mer frittklingende og disharmoniske gitarmelodier. I grove trekk kan man egentlig si at de har snudd på flisa: Forrige gang var det de atmosfæriske partiene som fungerte som avbrekk og kontraster, nå er det aggresjonen som bare unntaksvis slippes løs.

Sjøl har jeg nok mest sansen for bandet når de hemningsløst durer på i all sin voldsomhet, men kombinasjonen deres av sære og synkoperte gitarriff, kompleks tromming og en bass med fri vilje, satt med en relativt tørr og klinisk lyd hvor alle detaljer kommer klart frem, klarer jeg uansett ikke å bli uvenn med. Legg til at låtene har en omfattende og snirklete struktur, så er de fort tilgitt at de appellerer mer til intellektet enn instinktet denne gangen.

Hvis det er noe jeg skal bemerke i negativ retning må det bli at materialet ikke har vokst noe særlig, eller festet et mer solid grep i min musikalske ryggrad. Og det er litt snodig siden skiva har blitt spilt jevnt og trutt siden oktober i fjor (2015) og frem til disse ord skrives (mars 2016). Etter (anslagsvis) noen og tredve spillinger har materialet selvfølgelig blitt velkjent, men det gir altså ingen større wow-fornemmelse. Plata er fortsatt tøff, bevares, men etter fem måneder hører jeg at den ikke har det som skal til for å rage blant favorittene mine. Samtidig sitter jeg med en trang til å få deg til å sjekke den ut likevel. Jaja...

Non Opus Dei@Facebook

6,5/10

Tracklist:

  1. Milk of Toads
  2.  In the Angles of Her Sigil
  3.  Władca Ropuch
  4.  Gold-finding Hen, Kiss-finding Whore
  5.  The other side of the Mushroom
  6.  Pustka Twoja we mnie
  7.  Trickster - Shapeshifter
  8.  Plony
  9.  Oko kruka, głowa anioła
  10.  The Tenfold Gift