Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Xantam "LifeDeathBeyond" (demo)

av rune stordahl

A1144086107 10Selskap: Blood Harvest

Release: 25.01.2015

Kan en tyveårig skater fra California mekke grom undergrunnsmetall? Så definitivt.

Vi prater om skitten og ekkel Death Metal her, med en eim av forråtnelse som kiler i neseborene. Og et sound så rått og upolert som man forventer at en demo skal være. LifeDeathBeyond ble opprinnelig gitt ut for egen hånd i fjor, men ble plukket opp av Blood Harvest, som har gitt den ut på kassett og sørget for ekstra publisitet. Velfortjent, bør man nesten si.

For selv om jeg vitterlig nok satt klar med øksa etter å ha lest at låtene ble komponert bare måneder etter at fyren hadde lært seg å spille gitar (og synth) – og mer vann ble helt på mølla etter en rimelig enkel, men dog effektfull synthintro – må jeg erkjenne at de bange anelsene ble slått til skamme rimelig kjapt. At Xantam the Beholder har hatt en ekstremt bratt mestring- og læringskurve er iallfall hevet over enhver tvil, for han spyr nærmest ut fete og tremolobaserte riff i særs hissige tempi. Og balansen mellom atonal brutalitet og mer melodisentrerte partier er tilnærmet optimal.

Han nevner en del band i presseskrivet som han er inspirert av, blant annet Morbid Angel, Azarath og Limbonic Art (!) – tre band jeg selv holder meget høyt, så han skal ha kudos for god musikksmak også, hehe – men det er ingen påtagelig worship av disse bandene som kommer til uttrykk i låtmaterialet. Bortsett fra synthen som kan ligne på de tingene Trey Azagthoth drev med på Blessed Are the Sick. Hvis det er noen band jeg tidvis blir påminnet om i løpet av de 26 minuttene, så er det gode gamle Deicide, både når det gjelder riff og den der dual vocal-greia, som Glen Benton gjør hele tiden (med stort hell vel og merke). Og raspevokal og avgrunnsdyp growling funker i Xantam også, hvis du lurte.

Xantham@Facebook

Selv om produksjonen er av god demo-kvalitet, er det veldig merkbart at det siste sporet nok er spilt inn først, for her er det mye mer vepsete gitarlyd og et mer kompakt og sammentrykt lydbilde. Låta i seg selv holder mål, men for det generelle inntrykket burde den blitt spilt inn i samme omgang som de to første låtene, sånn at alt materialet hadde samme sound. Likevel er demoen mer enn lovende og anbefales glatt. Blood Harvest skal visstnok gi ut fullengderen deres og den skal definitivt sjekkes ut når den tid kommer.

7,5/10

Tracklist:

  1.  Transcendence
  2.  Shadow Gates
  3.  Realm of Vile Lamentations