Sjekk ut smakebiter fra kommende skive.
TotsåsRock 2019 – Når villdyret våkner
19. og 20. juli er det duket for festival i de dype skoger, en festival som er lokalisert tett oppunder skoggrensa, nærmere bestemt i Lierne. Nå man leser at bjørnen har «… flere markeringstre tett på festivalområdet», er det bare sååå metal at de hiver folk foran og band på scenen – dette bør du få med deg om du er hypp på en annerledes festivalopplevelse. Samtalepartner er Jan Bjørnar.
Dette er vel tredje året jeg promoterer festivalen, kan det stemme at det også er tredje året arrangementet avholdes?
«Jupp, dette blir tredje året vi arrangerer TotsåsRock.»
Og tankene fra i fjor, hva var det som virkelig fungerte bra? Det som trigget best tilbakemeldinger fra folk og band?
«Vi har fått utrolig mange flotte tilbakemeldinger fra både band, frivillige og publikum, se tilbakemeldinger/karakterer på Facebookarrangementene 2017 og 2018.»
Bandene bor på egen bandcamp like ved festivalområdet, og er med på det sosiale under helga. Så det blir en form for band-camp der de kan mingle med de andre bandene, crewet og publikum. Dette har de satt stor pris på. I tillegg får de servert lokal mat backstage, noe vi har fått veldig gode feedback på.
Publikum har satt veldig stor pris på atmosfæren som omgir selve festivalen, med naturen tett på. Området har en naturskjønn beliggenhet ved Laksjøen, tett oppunder skoggrensa, med Østre Brandsfjell som bakgrunn. Bjørn og jerv lusker bare noen hundre meter fra festivalen (er fotodokumentert), og Brandsfjelltrollet med familie, ønsker alle besøkende velkommen like før ankomst til området. Festivalområdet er på en seter med et relativt stort tun og setervoll. Festivalcampen ligger fantastisk flott til bare noen hundre meter fra festivalområdet, med flott utsikt over hele Laksjøen. Meget god plass for alle tilreisende, både for caravan og telt.
På selve festivalen slipper en køståing, både når det gjelder toalett, merchhandel og kjøpe av mat og drikke (vann er selvsagt gratis…..i kontrast til Trondheim Rocks ;-), og det er verdens beste vann, fra et lokalt oppkomme). Lokalprodusert mat og drikke, med egne menyer kun for festivalen.
I tillegg er selve festivalområdet så stort at en har plenty med plass for å kunne sitte litt i bakgrunn og slappe av.»
Alle mindre festivaler lever jo litt år for år, og har kriterier som naturlig bør overgå lyst og ambisjoner. Er det slik for dere også? Eller har dere lave levekår og utgifter som ikke er så risikofylte at man må vurdere slik?
«Vi er en lavbudsjettfestival, der undertegnede står for all økonomisk risiko. Arenaen er undertegnedes eiendom, så det er lite risiko med tanke på utlegg av direkte kostnader. Worst case scenario er i hovedsak manglende inntekt for bruk av arenaen. Festivalen budsjetteres i null som et prosjekt i mitt regnskap, og eventuelt overskudd blir styrt til neste års festival.
ETT av våre viktigste formål er å få frem gode musikere/band som kanskje ikke er så kjent blant publikum enda. Honorarene er dermed lave, men vi lokker med en herlig sosial helg der bandene kan knytte kontakter med hverandre, og der vi prøver å gi bandene mye tilbake i form av masse markedsføring/promotering. se f.eks Prospekt, Utmarken og Thundermother. Jeg tror vi med hånden på hjertet kan si at vi har hatt en liten finger med i spillet på å få de mer frem i lyset. Vi har ett meget oppegående medieteam som produserer materiale som også er tilgjengelig for bandene i etterkant.
Bilde, fotograf: Totsåsrock
Selvsagt diskuteres det hvert år større, kjente band på lineup-en, men vi har vært realistiske, og på bakkenivå, så vi har ikke tatt noen risiko ved band med store honorar. Ett eller to større headlinerband kan bli aktuelt til hver festival, men da er det isåfall basert på gode dealer på grunn av av bekjentskaper, og/eller egen bandsponsor.»
Festivalen ble solgt inn med villmark og ville dyr, føler dere at det er disse elementene som skiller dere litt fra alle andre? Som kontrast til by- og tettstedfestivaler?
«Ja, definitivt. Selve området er nok ganske unikt i slik sammenheng, se svar lengre opp. Vår logo er basert på bjørn, min firmalogo er basert på bjørn og store deler av min annen næringsvirksomhet er basert på bjørn og store rovdyr.
Like ovenfor setra er det en åtebu med jevnlige besøk av bjørn og jerv, og bjørnen har flere markeringstre tett på festivalområdet. Inne på tunet står det en bjørneavstøpning i full size.
Forøvrig er det andre spennende elementer på tunet; 2 store lavvoer med plass for inntil 300 personer (har økt fra en lavvo foregående år), gamle seterbygninger, et serveringssted med norrønt preg (BjønnHove), gammeldagse utedass, badestamp og badstu, og selvsagt Norges største kopi av en Fender Stratocaster (4 meter høy). Området har sterk tilknytning til både Norrøn, samisk og gammel gårdshistorie, noe som sammen med bjørn er en rød tråd i hele arrangementet (navn på bygninger, merch, utseende bygg osv).»
Hvilke band ser du selv fram til i år? Og er bookingen personlig preferanse for dere, eller booker dere objektivt også?
«Vi er en gruppe ivrige festival- og konsertgjengere som diskuterer band oss i mellom ut fra personlige erfaringer og kontaktnettverk. Vi prøver å velge band slik at vi får en brukbar fordeling innenfor de ulike metallsjangrene. Det blir nok preget av mye personlige preferanser, MEN, vi har forskjellige personlige preferanser, dermed får vi en ganske god fordeling på sjangrene.
Jeg selv har litt problem med å trekke frem enkeltband da jeg gleder meg veldig til alle. Men Utmarken gleder jeg meg ekstremt til da de gjorde en fantastisk konsert for oss i 2017, og de har en stil som passer veldig godt inn i atmosfæren vår. Rent sjangermessig er jeg veldig spent på Zephyra, da de spilles mest på min Spotify når jeg skal ha litt ekstra energi. Hexed tror jeg vil favne flott om det totale publikumet, og Nullskatte99 vil nok sette mange, spesielt Namdalinger, i ekstase.
Vi har forøvrig blitt kontaktet av over 150 band som vil komme å spille på TotsåsRock disse tre årene ;-).»
Staben, den mange glemmer å fokusere på når man løfter slike arrangementer ut i mediene, hvor stor er den? Og er det grei grad av
frivillighet blant lokalbefolkningen?
«Graden av frivillighet er STOR, og vi har en flott miks av lokale og tilreisende som frivillige. De lokale har blitt mer framtredende etterhvert når de har skjønt hva konseptet går ut på. Totalt har vi omtrentlig 60 pers involvert som frivillige og stab.»
Logistikken til en slik festival vil jo være et aber for mange, som liker tilgjengelighet og komfort. Hva kan Totsås skilte med her? Hva frister dere med, som kan oppveie for eventuelle mangler i forhold til byfestivaler?
«Det vi kan skilte med er nok at vi er annerledes. Trengsel og kø er fremmedord, likeså hotellkomfort. Men komfort er mye mer enn en myk hotellseng med dusj, minibar og vannklosett. Komforten vi tilbyr er en naturskjønn og romslig festivalcamp som byr på en herlig sosial opplevelse sammen med de andre festivaldeltakerne. ALLE har godt av å komme litt bort fra dagens bedagelig anlagte velstandsgoder, og heller komme seg i nærmere kontakt med naturen og hverandre. Ingen lider nød av å sove i telt, våkne til fuglekvitter, stillhet og ren luft, lage mat på grill og bade i Laksjøen.
I tillegg kan vi føye til at vi har gode ordninger med taxi, tilbringertjeneste/buss/tog, og det er tilgjengelig gjestegård/hytter/leiligheter pluss/minus avstand 10 km. fra festivalen. Og Harry-turmålet er bare 4 mil unna ;-).»
Ser du for deg en økning i publikumstall i år kontra 2018? Og om det skulle bli økt etterspørsel, har dere plass og fasiliteter til å takle
også den biten?
«Vi ser for oss en realistisk økning på ca 100 personer, ca. 25-30%, totalt ca. 400 personer. Og vi håper på inntil 500 ;-). Dette er et nivå vi takler uten noen form for problem, på alle hold. For fremtiden ser vi at vi skal takle inntil 2.000 pers greit.»
Man bukker og neier og sier tusen takk for tiden din! Lykke til med avviklingen, og så håper vi at lukten av kjøtt og pølser inne i skogen
ikke lokker til seg så altfor mange nysgjerrige pelsdyr 🙂 Har du noen avsluttende ord, oppfordringer, info? Her er stedet å legge igjen
slikt:
«Det er vi som skal takke for at du tar deg tid til vår lille festival ;-).
Vår oppfordring må være til alle at denne festivalen vil du ikke gå glipp av, her er det plass for alle samfunnslag, metallhead eller ikke, ung eller gammel, bygd eller by. Så gå på kultur.no og sikre deg billetter :-). Rock Hard!»
Bilde under: Arenaen TotsåsRock 2018, foto: Øyvind Malm (wow medialab)
Bilde under: Lydsjekk TotsåsRock 2018, Lasse Strand i Blånæggel, foto: TotsåsRock
Bilde under: Utmarken@Totsås 2017, foto: Roy Nilsen