Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Old Forest "Back Into The Old Forest"

av steinar selstø

Old Forest 20Selskap: D.T.M. Productions

Release: 19.04.20

Old Forest, med tre rutinerte herrer i besetningen, har med tid og stunder bygd opp en solid diskografi. 'Back Into The Old Forest' er en spesiell utgivelse som oser klasse!

Old Forest@Facebook

Det spesielle her er selvsagt at dette er en nyinnspilling av debuten fra 1999. Motivasjonen? Å skaffe seg kontroll over låtene slik at man kan få dem utgitt på vinyl. Mordgrimm, som ga ut skiva opprinnelig, har visstnok ikke vært interessert i å hjelpe til med dette overhodet. Hvorvidt låtene er justert noe skal ikke jeg uttale meg om all den tid jeg ikke kjenner den originale innspillingen. Spilletiden er marginalt lengre på årets utgivelse, og det antyder jo enkelte endringer. 

Skiva kan ses på som en hyllest til klassisk norsk black metal. Heldigvis mestres den vanskelige kunsten å hylle arven samtidig som man har laget 8 kruttsterke låter som står særdeles godt på egne bein også i 2020. Ok, de siste to sporene er ikke like sterke som låtene forut, men de er slettes ikke svake heller. Man kommer seg dermed gjennom hele skiva uten å tape ansikt og med skyhøye stilkarakterer gjennom det meste av svevet. 

Hver låt har sin tydelige identitet, og dette trenger man ikke lang tid på for å oppdage. Materialet sitter ganske umiddelbart, med andre ord. Likevel er dette verken kjedelig eller kortlivet. En ting er den altomfattende kjølige atmosfæren. Den speiler tidsånden flott, det vil si midten av 90-tallet, og løfter verket ytterligere. Noe annet, og enda mer vesentlig, er spennvidden i materialet og den imponerende iderikdommen låtene bygges på. Som en konsekvens kan man finne referanser til ymse klassiske band som er ganske så ulike, fra Burzum til tidlig Borknagar. Glistening framstår som en miks av Burzum-melankoli med pompøs Emperor-vokal. Påfølgende Where Trees Are Withered starter med taktfast rytmikk som leder tankene mot gammel Gorgoroth før den blir mer melodiøs på en måte som hinter mot de første skivene til Gehenna. Skiva sett under ett er det flust med små og interessante ting som gir gåsehudfaktor og som bør få fram det onde gliset hos enhver med sans for black metal av det klassiske slaget. 

CD-versjonen vil for øvrig inneholde coverlåter av Burzum og Gehenna

8/10

Tracklist:

  1. Grond (Hammer of the Underworld)
  2. Death in the Cemetary
  3. To Haunt the Old Forest
  4. Hymn of the Deep
  5. Glistening
  6. Where Trees Are Withered
  7. Shadow Whispers
  8. Become the Gods of War