Karmøygeddon 24 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Evig Natt "S/T"

av yngve

12804735 10154750011623569 5000426043818024821 NSelskap: Private

Release: 19.03.16

Kopervik har fostret noen knakende bra musikere, her er et knippe av de som maler med bred og svart pensel. Det tok litt tid, men albumet fant endelig veien til Berhusveien i Kristiansand :).

De fleste kjenner til Evig Natt fra før, eller har hørt om bandet. Regnestykket består av en sammensetning av extrem metal, i skjæringspunktet til black metal, og en gotisk form for metal. Dette har nok litt å gjøre med bagasjen til for eksempel bassist og growler Stein, som har Thundra som bakteppe, har fortid i Einherjer og som har spilt live med for eksempel Throne Of Katarsis. Vokalen til Stein er ok den, den farger ikke Evig Natt så mye at det preger bandet så altfor mye, til det er Kirstens fagre vokal for flørtende og solid.

Evig Natt@Facebook

Kirsten ligger i et terreng som godt kan forklares som en blanding av Sharon i Within Temptation og Anneke i Gathering. Om disse referansene får henne til å falle om av glede eller irritere seg vet jeg ikke, men i min verden er disse to vokalistene regnet som svært bra. Deler av sistelåten, Weathered Emotions, viser fram stemmeprakten hennes bra. Sammen dog, er Stein og Kirsten bra for hverandre, og bandet og skiva hadde ikke blitt så variert om en av disse skulle ha tatt seg av alt. Den talende vokalen til Stein Stille Før Stormen var enormt fet. 

Syngemelodien til Kirsten In God I Griev trekkes fram med pluss i margen. Denne låten er også grei å bruke i forhold til det lyriske, som dveler med en for meg litt dyster kjerne. For de som kjenner meg er det jo naturlig at jeg stikker litt her, men jeg har full respekt for tekster som søker mot selvet og stiller spørsmål mot de store verdiene, hvorhen man velger å lete. Tekstene er altså ganske forventet triste, søkende, spørrende, kritiske. Jeg føler litt håpløshet i det jeg leser, men det er samtidig spennende å se at det de (kanskje) vil formidle, kommer så godt fram i tonene til Kirsten og i musikken.

Stille Før Stormen, en av to låter som synges på norsk (det var såpass fungerende at jeg nesten kunne tenke meg at de hadde valgt dette som hovedgreie) var også svært vakker, og har en mektig flyt, og refreng. Den andre norske låten, Svartsinn, var litt ujevn, men stikker seg fram med sin dystre tekst. Denne kunne jeg tenkt meg litt enklere, ikke så riffete gitarspill. Og på Svartsinn hører man arven fra Haugalandet tydelig, her er det et par partier som hinter mot Einherjer blant annet. Kontrasten til det utrolig vakre partiet fra 04:55 var enormt, der smeltet gamle Yngve, før de raser inn i extremmetallens nabolag og krasjer litt av følelsen jeg mener sangen kunne ha oppnådd.

Musikalsk veksler de mellom å ligge og flyte i en melankolsk gotisk form for metal/rock, med enkelte doomaktige elementer, for så å tidvis falle inn i en litt annerledes kombinasjon med vokaler som backes opp av kjapp rytmikk og svartmetalaktige bestanddeler. Gitarlyden minner meg om tidlige Third And The Mortal, men Evig Natt har en del forskjellige stiler inkorporert, så det er ikke nødvendigvis et tips til fans av det bandet. Men, det er jo forsåvidt melodisk, tungt, doomy, med kvinnevokal, så mulig du skal be meg holde kjeft og sjekke det ut selv?

Jeg har lest noen anmeldelser, da i hovedsak på nettsider som spesialiserer seg på band i sjangeren eller på kvinnefrontede band. Der er det ganske mange gode karakterer ute og går, så søk gjerne opp og les om du ble interessert. Jeg jobber nok litt bredere, men vil absolutt si at jeg har såpass med såler at jeg kan gå litt på denne veien.

Evig Natt er ikke skjellsettende, eller innovativt, men de har noe ikke mange andre har, noe eget. Min poengsum er nok ikke heeeelt som de andres, men den er basert på genuin lytting og viljen til å grave litt i Kopervikingenes mørke sinn. Et par av låtene var definitivt et par hakk over poengsummen, men snittet på skiva, og den opplevelsen jeg hadde etter en tid med skiva, den styres av magefølelsen, og den følger jeg alltid. Litt ujevnt innhold, men toppene var bra.

Produksjonen synes jeg var svært kledelig, den passer til musikken. 

6,5/10 (sterk)

Tracklist:

  1. The Unkindness of Ravens
  2. How I Bleed
  3. Silence Falls
  4. In God I Grieve
  5. Stille for Stormen
  6. Wildfire
  7. Bringer of Ice
  8. Svartsinn
  9. Weathered Emotion