Her er det bare å henge seg på :).
Slaamaskinen herjer
Grovkornet metal, norske tekster, en finger til janteloven, Hordalands-sunnmøringene i Slaamaskin kom nylig ut med utgivelsen ‘M’. I min anmeldelse skrev jeg blant annet at de driver på med «…tung, norsk rock med jernholdig kost» og at de har «…funnet et uttrykk, og kjører på med det over hele fjøla. Det fordrer altså at du liker oppskriften.» Det er en glede å presentere gjengen her på Heavymetal.no :). Fire av fem stilte, det er pinadø fett! En hadde en god unnskyldning i å jobbe offshore :).
Les hele anmeldelsen
HER
. Følg bandet å Facebook
.
Nytt album kom i havn for ikke så lenge siden, hva har skjedd med denne i medier og hos publikum?
Rolf: «Vel, vi foretrekker å kalle det for en EP.»
Arvid: «…selv om M helt teknisk sett er bittelitt for lang til å kalles en EP!»
Rolf: «Et helt album fra Slaamaskin kommer vel først når vi gir ut en samleplate. Men, jo, vi sier oss fornøyd med produksjonene våre så langt.»
Jan-Helge: «M har fått tre-fire anmeldelser som har vært positive. Alle har påpekt at vi ikke finner opp kruttet på nytt, men det visste vi forsåvidt fra før.»
Kåre: «Og de som følger med på bandet virker også fornøyd, ifølge kommentarer på siden vår og ikke minst oppmøtet på sleppefesten.»
Rolf: «Vi klager ikke, med andre ord.»
Stilen er dere som oftest flinke til å forklare, Slaamaskin har aldri manglet evnen til å være kreative i ordlegging 😊. Hvor mye tror du slikt har å si? Det å kunne selge bandet med fiffige og kløktige setninger?
Rolf: «Tusen takk for det! Vet ikke om vi har tenkt så mye på om ordleggingen skal selge bandet, men siden vi sjelden meddeler nyheter, så kan jo vi legge litt i det så det blir lagt merke til.»
Jan-Helge: «Så klart er det viktig med merkevarebygging! Selv om det nå for tiden skal litt til for å nå frem i underskogen.»
Rolf: «Litt humor kan vel og trygt brukes uten at en blir tatt helt useriøst. Vi håper i så fall det.»
Kåre: «Man kan vel si at siden vi sliter litt med å definere sjangeren vår kanskje heller beskriver oss ved hjelp av ordlegging og fraseringer.»
Bandbilde, fotograf: Sven Nydal
Innspillingen fant sted hos Bjørnar fra Vulture Industries, i hans Conclave & Earshot Studio. Hva fikk dere hit? Og resultatet ble bra, men var det annerledes enn det dere hadde hørt for dere? Bedre kanskje?
Kåre: «Musikkmiljøet i Bergen er lite, så Bjørnar har vi kjent lenge og vet hva han er god for. Dessuten ligger studioet hans midt i byen og prisen for ei helg med innspilling var meget overkommelig. Når vi gikk i studio for å spille inn 2016, tror jeg ikke vi hadde noen annen formening om hvordan det skulle låte enn at det skulle høres ut som oss mest mulig live.
Jan-Helge
: «Ja, “2016”ble spilt inn stort sett live og endte i tillegg med et godt snev av grim gammel Bergensk Black Metal sound over seg.»
Kåre: «Uansett var vi såpass fornøyd at vi brukte han enda en gang, men prøvde vel å få en litt varmere lyd på «M». Det lyktes vi med, så “M” fulgte samme malen når vi spilte inn.»
Jan-Helge: «Noen vil kanskje mene at “M” er mer rockete enn 2016 og derfor har nok sounden også blitt litt snillere.»
Tekstene er på dialekt, av bergenstypen. Hvorfor? Var det kun det som var alternativet? Eller prøvde dere også engelsk språkdrakt?
Jan-Helge: «BERGEN!??!?»
Rolf: «Hårre brette me!! Ingen skarring på r-en her i gården nei, her ruller den som på Sunnmøre, he-he! Som kaukeren i bandet får jeg ta på meg all skyld. Når jeg ble med i Slaamaskin i 2015, hadde de allerede tre låter de harvet på. En var på engelsk, de to andre på norsk, tekstene var skrevet av gitarist Jan-Helge. Han er fra Ålesund som meg, og hadde brukt flere ord i typisk dialektform for hjembyen. Jeg bestemte meg veldig fort for at dette funket mye bedre enn å synge på engelsk, så låta Slaamaskin ble raskt omskrevet til Ålesundsk. Å skrive på norsk var i det hele tatt en stor og spennende omstilling for meg, men det føltes som det eneste riktige i dette bandet. Forøvrig er resten av bandet hordalendinger, men ingen er født og oppvokst i selve Bergen, så vi er vel alle striler i bydn. Sånn sett kler vel navnet Slaamaskin oss enda bedre, he he.»
Tvangslidelsen i å skive alle å-ene som dobbel A, hva ligger bak?
Jan-Helge: «Skjoenner ikke hvad De mener…?»
Rolf: «Igjen er det jeg som er synderen. Siden bandnavnet allerede var skrevet med to a-er, og jeg skulle begynne å skrive på norsk, så bestemte jeg meg for å holde hardt på formen. De andre var vel litt motvillig enig. Dermed luket vi vekk alle ø, æ og å-er i alle tekster og oppdateringer. Men det blir vel kanskje på kanten provoserende å skrive pressemeldinger og intervjuer slik, så her har vi fritak. Personlig synes jeg skrivemåten gjør at vi skiller oss litt ut, irriterende eller ei.»
Jeg har fulgt dere greit over en tidsperiode, og føler at bandet burde ha fått et bedre fotfeste enn det dere har. Er dere der selv? Eller går det så bra som dere hadde håpet på? Dette er jo et band som jeg vil tro kan selges inn på en del festivaler for eksempel. Norsk tungrock med en tvist 😊.
Rolf: «Vi får si takk igjen, hyggelig å lese :).»
Jan-Helge: «Det var egentlig ikke en tanke om at det skulle bli noe spesielt. Bandet var i utgangspunktet bare for å ha det gøy, men det hele har endt opp med å bli noe mer og bedre enn det vi trodde da vi startet. Summen av delene og slikt! Men som nevnt tidligere så krever det jo sine menn å trenge gjennom krattskogen, når man er et skarve DYI-band på eget privat label.»
Rolf: «Vi skulle vel ha startet Slaamaskin for 10-15 år siden når alle hadde mer tid, for nå har bandet tre travle småbarnsfedre, der trommisen attpåtil jobber turnus i oljå, og bassisten har flust av spillejobber med sitt andre band. Dermed har vi til nå ikke kommet oss ut så mye som vi skulle ønske, men vi har det veldig gøy i dette bandet og prøver å få til så mye som mulig. Så vi tar gladelig imot alle invitasjoner!»
Kåre: «Også fra festivaler, mer enn gjerne!»
Jan-Helge: «Vi er lette å be og er fullt klar over at vi ikke kommer til å tjene penger på dette :-D. Så om noen impresarioer synes det er gode saker, så sier vi i hvert fall ikke nei til en ping!»
Har Tømmermenn hatt noe betydning for dere? Det er likheter, sel vom de er tyngre i sitt musikalske snitt.
Rolf: «Husker bandet fra tidlig 2000 tallet, så de vel live på Hulen en gang og. Meget tøft band, men de har neppe hatt noen særlig innvirkning på Slaamaskin, selv om vi skjønner sammenligningen.»
Hvilken fortid i band har dere? Dere refererer jo til 90-tallet et par ganger, og da tipper jeg dere vokste opp den gang da, og kanskje var aktive i band før Slaamaskin?
Rolf: «Alle maskinistene har passert 40 og spilt i band mer eller mindre siden tenårene. Dermed har musikk fra 70- og 80-tallet påvirket samtlige, så vel som 90-tallet. Blir nok mange band å ramse opp om en skal ta med alle vi har spilt i, men jeg har syslet mest med horrorpunkbandet HellHikers fra Ålesund, trommis Jostein har vært mest aktiv i det bergensbaserte Kraken, og gitaristene Jan-Helge og Kåre har fortid i Artismight, og Kåre og Jostein i Ampera. Bassist Arvid fungerer som vokalist og gitarist i de travle paddypunkerne Greenland Whalefishers.
Siden Slaamaskin sin kraftmusikk er veldig gitardrevet og voldsomt riffbasert, men ikke altfor teknisk og intrikat, så har uttrykket blitt tungt og groovy, noe en gjerne forbinder med 90 tallet.»
Jan-Helge: «Også har vi forbud mot gitarsoloer! Riff over shredding!»
Kåre: «Noe mer mystisk enn det er det vel ikke, he-he.»
Tekstene, jeg har lest en del, men ikke nødvendigvis kommet i mål på hva dere vil forfekte. Er det tematikk dere vil ut og fram med? Er for eksempel Slaamaskin et politisk band?
Rolf: «Ikke noe mer politisk enn ditt gjengse rocke-/metallband vil jeg tro. Som tekstforfatter er jeg i så fall skremmende lite opptatt av det, ha-ha. Men politikk og religion er jo temaer som berører oss alle som mennesker, om en vil eller ei, det gjennomsyrer hele vår mediebaserte virkelighet.
Derfor er vi vel som andre ute og hytter med neven, uten å ha noen endelige løsninger på problemene. Nå er jeg besatt på å korte ned låttitler til et slagferdig ord, og elsker å vri og vende på alskens ord og ordtak, så det er nok ikke alltid like lett å få tak i budskapet. Men Rekviem skrev jeg etter å ha sett et program om unge menns konvertering til IS, Uevangelium kom på plass etter dokumentaren om Jan Hanvold og Visjon Norge, og Raatebrann var vel en reaksjon etter å ha sett for mye av hva Operation Darkroom gravde opp. Som småbarnsfar er det vel ikke vanskelig å skjønne at dette rister grunnvollene innvendig rimelig kraftig. Ellers handler vel Grovdyr om kynisk kapitalisme, mens Slamsuger er en låt om rusten kjærlighet. Slaamaskin kommer neppe til å skrike om underjordiske demoner eller utenomjordiske ufoer for å si det slik, en finner mer enn nok grums og glitter i selve mennesket.
Vi er jordnære, som en slaamaskin som seg hør og bør være, he-he.»
Hva skjer framover? Det er jo en liten tidslomme mellom dette intervjuet besvares og publiseres, men hiv ut om det er noe 😊
Jan-Helge: «Over nyttår er det planlagt en langhelg sammen med Rongeur på Checkpoint Charlie i Stavanger 1. februar, og Insidei Bergen 2. februar.
Ellers skal vi prøve å få spikret så mange spillejobber som mulig i denne steinrøysa i løpet av 2019, og gjerne en utom landegrensa og, om mulig.»
Rolf: «Og gi ut en ny EP i 2020, om vi klarer å knote sammen nok gitarriff, aa-er, oe-er og ae-er innen den tid :).»
Jeg takker og bukker for at dere tok dere tid til å henge her på Heavymetal. No, det setter jeg stor pris på. Har dere noen avsluttende ord, oppfordringer, linker, trus(l)er, rosende ord, folk som må nevnes i forhold til Slaamaskin, de usynlige hjelperne etc.?
Rolf: «Slik vi ser det, er det vi som skal takke! Uten oppmerksomhet fra Heavymetal.no og lignende nettfanziner hadde vi vel neppe vært kjent utenfor bygrensa i det hele tatt. Takk for at du tar deg tid til oss.»
Jan-Helge: «Vi må selvfølgelig slenge med gode gamle Garage! (RIP) Og Raymond hos Symphonium, Kato hos Checkpoint Charlie og Kristian og gjengen hos Diger Distro!»