Terra Odium nærmer seg ny skive

Og vi snakker også om ny trommeslager og bassist, så bandet har ryddet på plass ny rytmeseksjon. Dette byttet skjedde for en tid tilbake, men det er nå det er offisielt. Du leser det kanskje på Heavymetal.no først. Bandet, for å hinte litt om hva dette er, er et progressivt metalband med medlemmer fra Manitou, Spiral Architect, nå også fra Guardians Of Time, Phyrric og Harm, Withem og Big City.

Terra Odium@www

Du kan lese et intervju med bandet i forbindelse med debutskiva HER, anmeldelsen av albumet ligger bak DENNE linken.

Øyvind Hægeland, fotograf: Robert Rønning

Først hiver man ut et digitalt snøre, venter litt, og får napp fra byen som noen kanskje mener burde ha vært Norges hovedstad, Lyngdal. Der, på en topp med god utsikt, sitter vokalist Øyvind i sitt hus i en hage. Tiden går, Terra Odium består. Hva skjer mann?

Øyvind: «Jo, nå skal du høre. Jeg kjente det i ryggen allerede på tirsdag, og på onsdag …» prøver han seg med, men vi er jo ikke her for å snakke om en aldrende manns tilstand?

En gang til, står til?

«Alt er bra her! Terra Odium lever i beste velgående, selv om det har vært noen endringer. Vi øver relativt jevnlig, noe vi setter stor pris på. Det er utrolig gøy å være i øvingslokalet og synge med bandet i realtime.»

Sånn har det blitt, når det å øve er noe annerledes :). Digg å høre mann, øvinger sammen med folk er det som er greia.

Det har skjedd endringer i lineup, hvem utgjør besetningen pr nå?

«Ja, vi har gjort noen nødvendige endringer denne gangen. I tillegg til å ferdigstille plate nummer to, ønsker vi også å gjøre noen konserter, da helst FØR vi går i penalet. Steve Di Giorgio har vært med fra begynnelsen, men på grunn av hans travle timeplan og økonomiske hensyn, er det utfordrende å få ham hit for øvinger og konserter. Vi har også en tidsfrist fra plateselskapet som kolliderer med Di Giorgios turnéplaner med Testament og Death to All.

Derfor har vi nå Miguel Pereira (Withem, Big City, Temic live) som ny bassist. Miguel er en erfaren progbassist på et skyhøyt teknisk nivå, og tolker stilen vår veldig bra. Jeg ble anbefalt ham av Daniel i Big City/BloodRedThrone, tok kontakt, sendte musikk, og fikk positivt svar tilbake. Demoene hans kommer kjapt tilbake og låter råbra. Med Miguel har vi muligheten til å spille live, noe vi ser frem til i tillegg til at vi kan utvikle stilen vår videre.

Bollie er fortsatt rytme- og sologitarist, og jeg står fremdeles for vokal og sologitar. På trommer har vi nå fått med den eminente Geir Øivind Vågane (Guardians Of Time/Phyrric).

Det er vår lineup pr. i dag.»

Hvordan kom dere på å spørre akkurat denne karen?

«Jeg ble kjent med Geir Øivind i 2019 da han spurte meg om å gjøre gjestevokal for Phyrric-skiva. Jeg ble veldig imponert over bandet, og spesielt Geir Øivind på trommer. Etter å ha sett flere av hans relativt tekniske trommevideoer på YouTube, ble jeg veldig overbevist om hans ferdigheter. Vi har hatt mye kontakt i de sene kvelder der vi har utvekslet musikk, gitarteknikk, trommeteknikk, og egentlig alt innen musikk. Da vi trengte en ny trommis var han det naturlige førstevalget. Jeg visste at han likte musikken vår og ikke var for opptatt med andre band, så vi spurte om han var interessert, og det var han.»

Geir Øyvind Vågane, fotograf: Lisa Mari Bynes

«Et meget selvsikkert ja! ramlet ut av meg (vel vitende om at det var tilfellet, men at det skulle i så fall innebære enorme mengder terping av fills og pugging av skjeve takter).»

Geir Øyvind om å bli spurt om trommejobben

Men vi kan jo la Geir Øyvind forklare selv. Hvordan fikk du nyss om at bandet trengte trommis? Og var det de eller du som løftet opp telefonen først?

Geir Øyvind: «Det var en kveld, lik mange tidligere kvelder, hvor Øyvind og jeg diskuterte musikk. Han spurte om jeg ville høre noen helt nye Terra Odium-låter. Jeg svarte selvsagt ja, og lyttet med stor entusiasme, da jeg digger Ne Plus Ultra og alt annet de gutta har tatt i.

Låtene var helt vanvittige! Ikke bare var de spekket med det ypperste av teknikalitet, men hadde også et driv og en melodiøs catchyness som meget få andre artister jeg kjenner til.

Da vi hadde hørt oss gjennom noen låter, spurte Øyvind meg om jeg mente jeg hadde fikset å spille de på trommer. Et meget selvsikkert ja! ramlet ut av meg (vel vitende om at det var tilfellet, men at det skulle i så fall innebære enorme mengder terping av fills og pugging av skjeve takter).

Øyvind fulgte så opp med spørsmålet om jeg ville ta over jobben bak slagverket. En følelse av stolthet, blandet med ærefrykt (Uttrykket Å hoppe etter Wirkola er som skreddersydd for min situasjon som trommis i Terra Odium) meldte seg umiddelbart og svaret var selvfølgelig ja!»

Hvilket forhold hadde du til bandet og medlemmene fra før?

«Fan, først og fremst, he he. En kompis (som forøvrig er nevøen til Bollie) viste meg Entrance (Manitou) på ungdomsskolen, og fra da av var jeg solgt! Øyvind har jo også spilt i ørten andre band jeg liker veldig godt. Blandt annet Spiral Architect og Scariot som jeg har hørt veldig mye på.

Noe personlig bekjentskap var det ikke før jeg spurte Øyvind om han ville gjøre noe gjestevokal på Pyrrhic-EP’en vi gav ut i 2020. Han gjorde en dødsfet jobb på den, og i ettertid har vi blitt godt kjent gjennom utallige diskusjoner om musikk og teknikk!»

Jeg skal prøve å overse det sportsreferansen litt oppe der, stramme meg opp og la Øyvind fortelle litt rundt hva den nye trommeslageren tilfører Terra Odium.

Øyvind: «Selv om vår musikkstil var ny for ham, har han virkelig levert. Hver demo han har sendt oss har vært imponerende – innovativ og annerledes, noe som passer perfekt til vår stil. Han er veldig åpen for forslag og inspirasjon, noe som gjør samarbeidet veldig gøy. Han kan tilsynelatende gjøre alt vi foreslår, noe som inspirerer oss og gjør oss mer kreative. Geir Øivind tilfører både kreativt og sosialt, og han har vært en utmerket tilvekst til bandet.»

Og hvordan hr. idiotisk flink på alle instrumenter-herremann selv opplever det å hoppe inn i oppgaven?

Geir Øyvind: «Du kan trygt si jeg fikk føringer ja. Føringer som fikk meg til å både trekke godt på smilebåndet, og samtidig skjelve litt i knærne, he he. Bruk mye tammer! Lag kule fills som Neil Peart og Nicko McBrain! Gjør som trommisen i Watchtower og gjør fills HELE tiden!

Om noe er en tall order, så må det jo være dette, ha ha! Det å finne på en genistrek av et fill er en ting. Å koke opp dusinvis pr låt er en ganske annen, he he he. Men jeg har gjort mitt beste, og er veldig fornøyd med resultatet!»

Hva tror han så han tilfører bandet?

«Hva jeg tilfører Terra Odium? Det er veldig vanskelig å føre til noe mer enn hva Asgeir allerede har gjort. Han blander jo alle tenkelige stiler, med en teknikk og elegans jeg ikke vet om noen andre som kan. Om noe, så kanskje jeg tilfører et ørlite grann hardere uttrykk. Du får dømme selv når skiva kommer!»

Hvorfor skjedde disse endringene? Hvorfor sluttet Asgeir (trommer)?

Øyvind: «Asgeir Mickelson har vært vår trommis i alle år, og vært med på å forme vår stil. Han har mange prosjekter på gang og informerte oss om at vi burde se etter en mulig erstatter, da han slet med motivasjonen til å begynne på en ny Terra Odium-skive. Dette er mye jobb og tar mye tid, så det er forståelig. Asgeir vil fortsatt være involvert i bandet på business-siden, og ta seg av det formelle, noe vi er veldig takknemlige for.»

«Til nå er vi over all forventning fornøyde – det låter friskt, lekent og tungt. Jeg tror det bare vil bli bedre etter hvert som vi kommuniserer, øver og lytter mer.»

Øyvind om den nye lineupen

Sist gikk det mange år, fra dere begynte på skiva til den kom ut. Det tar ikke syv år neste gang var beskjeden. Nå har det gått tre. Er det plotte dato?

«Nei, vi har dessverre ikke satt en dato enda. Vi jobber mot utgivelse med to nye medlemmer som må spille seg inn i stilen. Til nå er vi over all forventning fornøyde – det låter friskt, lekent og tungt. Jeg tror det bare vil bli bedre etter hvert som vi kommuniserer, øver og lytter mer.

Forrige skive tok 7 år av flere grunner. Vi ventet i tre år på at Steve skulle få tid til å komme hit og spille inn. Det tok over ett år med forhandlinger med plateselskapet, og enda et år med miksing, orkestrering og andre prosesser. Vi håper å ha ferdig en skive i år, litt over fristen fra plateselskapet på grunn av utskiftninger, men vi har låter klare til enda en skive også.»

Har det skjedd noe med musikken? Sist ble det jo veldig orkestralt, vil vi få en mer basis rockeløsning i neste runde? 

«Musikken er fortsatt den samme, med noen låter som er eldre enn enkelte fra debuten. Jeg ser ikke for meg at denne skiven blir like orkestral som debuten. Vi ønsker å fremheve det råe og tunge i musikken vår. Det vil fortsatt være mye stemning, men den vil være litt redusert for å slippe frem metallen. Dette er i hvert fall planen, så får vi se hvordan resultatet blir.»

Hva gjør du ellers av musikalske krumspring?  

«Hovedfokuset mitt ligger i Terra Odium, men jeg gjør av og til små gjesteopptredener, som for eksempel med Phyrric. Jeg har flere prosjekter på gang, men vil ikke si noe om dem før jeg vet at de blir noe av. Terra Odium er uansett min førsteprioritet. Jeg har også deltatt på ting utenfor min komfortsone, som julekonserter og diverse. For eksempel skal jeg gjøre en låt på Lyngdal Allstars-konserten 14. september i kulturhuset. Disse småtingene tar ikke for mye tid, slik at jeg fortsatt har tid til å øve gitar. :)»‘

Da sier vi takk til Øyvind, men jeg har litt til å spørre Geir Øyvind om. Som hva som er planene hans, med jobb, familie og nå nytt band, jeg vet du har spilt inn, men er det for eks snakk om livejobber allerede?

Geir Øyvind: «Javisst! Det blir ikke månedslange turnèer med det første, da noen av oss har babyer og småbarn å ta vare på, he-he. Men etter en liten stund nå med øvinger med fullt band, skal jeg love deg vi skal få showet opp på bena. Det låter allerede utrolig fett på lokalet, så dette gleder vi oss veldig til å vise folket!!»

Du er jo en slik multimusiker som sitter mye hjemme og lager greier, gjør alt selv, hvor deilig var det å komme sammen med andre og lage musikk/spille musikk? Det å forholde seg til en gjeng musikere og ikke bare det du selv velger?

«Å spille i band er jo selvfølgelig mye fetere enn å gjøre alt alene hjemme! Nå er det jo slik at jeg har små barn og jobb som periodevis kan gjør bandlivet vanskelig å gjennomføre, så i de periodene holder jeg musikken varm ved å gjøre mine one man band-låter hjemmefra. Det er gøy det, men det feteste i verden er jo å være en samspilt gjeng på scenen og i øvingslokalet.

Det er også veldig deilig å kunne ha fullt fokus på bare ett instrument når jeg skriver, og enda deiligere når det er trommer det er snakk om, da jeg helt klart anser det som mitt hovedinstrument.»

Har du andre greier på gang da? Du har jo gjort en del alene som nevnt, og jeg har vel droppa noen nyheter om ting du har begynt på med som ikke er aktive…?

«Terra Odium er hovedfokuset nå, men jeg har alltids mine egne låter som jeg skriver på, mine årlige jule-konserter med Niklas Halseide, og så spiller jeg trommer live for Release the Titans (min gamle Guardians of Time-makker Pål Olsen sitt one man band).

Pyrrhic står noe stille grunnet interne utskiftinger og diverse. Men det er langt ifra dødt. Ellers er det alltid et og annet musikalsk prosjekt gående!»