Strange New Dawn, presentasjon av nye vokalister

Bandet fikk på plass to nye vokalister nylig, jeg har snakket med begge, først ut er Tom, som er en myk hardhaus med godt humør og en utrolig god personlighet.

Halla mann! Du har jo som nevnt blitt ny vokalist i Strange New Dawn, en av to, da må vi presentere deg. Hva har du gjort før? 

Tom: «Jeg spilte i garasjeband med min bror og noen kompiser på slutten av 90-/begynnelsen av 2000-tallet. Mest for moro skyld og galskap, som det så fint heter.»

Du har jo kjent noen av disse gøtta en tid, hva er historien din med medlemmene? 

«Sven (trommeslager – Yj) og Morten (Tiedeman, tangenter – Yj) har jeg vel kjent i 20-25år ca. Vi hang en del sammen i noen år der.  Så ble det unger og det som følger med på de, og i noen år ble det mindre kontakt, som nok er ganske vanlig. Vi holdt selvsagt kontakten via telefon noen ganger i året, og ellers når vi traff hverandre i byen o.l.

Jeg ble selv far til ei datter for 3år siden, så det tar jo også en del tid, naturligvis. Hehe… Long story short…. Vi mista en felles venn, i jula 2023, og vi fant ut at vi måtte bli bedre på å holde kontakten, så meg og Sven avtalte å møtes for en lunsj i byen uka etterpå. Derfra ble jeg med på øvningslokalet, og der begynte vi å prate om at de ønsket å utvide stilen videre, ved innføring av scream og andrevokal , på generell basis, noe jeg var meget villig på å prøve :).»

Fotograf: Sven Rothe

Du kan lese en reportasje fra øvingslokalet der Tom er ganske så fersk HER.

Og du blir hovedsakelig den grove vokalisten? Hehe 🙂

«Vel, det var i utgangspunktet planen som tidligere nevnt, men skjebnen ville det annerledes. Som nå er kjent, valgte Roy å avslutte sangkarrieren i Strange New Dawn, og vi måtte avertere etter ny vokalist. Det endte med at Arne fikk den jobben (Kommer intervju med Arne asap – Yj). Han har både det grove og det mer tradisjonelle på plass i verktøykassa, så jeg måtte begynne å legge mye mer clean som andrestemmer i tillegg til noe av det grove. Sånn som det kan se ut nå, blir det mer at vi hever hverandre og at vi deler mer, der den andre har sine styrker. Men bare tiden vil vise hvordan den dynamikken blir i enden :).»

Bandet øver mye, vil du være aktiv i å ta del i denne prosessen? Eller kommer du på banen når låtene er ferdige? Og man har jo Arne, den andre vokalisten, som ikke bor i Norge, det må da være litt spesielt å være i en slik setting? 

«Sånn det er nå om dagen, driver meg og Morten mye arbeid hjemmefra ham, ved å spille inn ideer til andrestemmer etc, rundt det Arne sender oss. Utover det prøver jeg å komme meg i øvingslokalet minst en gang i uka. Jeg jobber også hjemme på Evje med å forbedre sangteknikker etc.

Når det er sagt, når flere sanger er mer ferdige vokalmessig, fra både Arne og meg, sikter jeg på minst 2 av 3 øvinger på lokalet. At Arne ikke er i Norge har både sine pros and cons. Fordelen er jo at han gjør sine greier, så har jeg ganske frie tøyler på hva jeg finner på. Så jeg lager en del ideer, som jeg og resten av gutta er med på å bedømme i etterkant om er ok eller ikke. Bakdelen med at Arne ikke er i Norge er kanskje at man ikke får samme kompistilnærming i forhold til hvordan si fra hvis man ikke liker noe. Men regner med det løser seg med tiden :).»

Det blir forhåpentligvis konserter på dere, hvordan liker du deg på scenen? Og har du mye liveerfaring fra før? 

«Jeg har ikke spilt særlig mye live siden tenårene, men det blir det nå forandring på så fort albumet er i mål.»

Om noe skulle skje, at bandet drar på, er du i stand til å tilpasse det til livet, til hverdagen? Ikke alle har fleksibiliteten til slikt. Men samtidig, Strange New Dawn er jo til en viss grad et band der det fokuseres mye på å lage musikk, lage skiver.  

«Vel, det er jo et spørsmål jeg har stilt meg selv mange ganger. Jeg tror absolutt at det skal la seg gjøre, da min bedre halvdel støtter meg fullt ut i dette prosjektet. Når det er sagt er det jo som du sier, i all hovedsak et band for å lage musikk og ha det gøy sammen mens man gjør det. Men det er så hypotetisk uansett.. Only time will tell.»

Hvilke referanser vil du bruke for å forklare hvordan du er som vokalist, hvilken type stemme du har? 

«Godt spørsmål. Botteri-brødrene har nevnt Garm fra hans tid i Arcturus på cleandelen, men jeg er jo stadig i utvikling. På det mer grove har du for eksempel Peter Tagtgren i Hypocrisy, pluss en del black metal-vokalister.»

Foto: Joanna Rothe

Og hva liker du selv? Er du bredbeint innen metal? Og om vi graver litt utenfor vår kjære musikkstil, hva annet liker du? 

«Er vokst opp med en far som har vært profesjonell trombonist i Divisjonsmusikken (militærkorpset) til det ble nedlagt, og siden i Kristiansand Symfoniorkester til han ble pensjonert for en stund tilbake. Jeg har jo definitivt en del av hans smak innblanda.

Når det gjelder metal og rock, begynte jeg vel som mange andre med Metallica, Pantera, Guns’n Roses, My Dying Bride, eldre Deep Purple, Uriah Heep osv. Men var ganske ung (9-10) da jeg oppdaga den mer ekstreme siden av metallen. Den traff meg som et godstog, og det var helt klart det var en musikkstil som var meg nærere enn alt annet. Når det er sagt, jeg hører på noe pop også, sånn som Ren, Twenty One Pilots o.l. Så lenge det har bra tekster med litt mer dybde enn vanlig.»

Da må du ha lykke til, så håper man at tospannet vi her presentere, deg og Arne, kommer til å fungere og bære bandet inn i en ny tid. 

«Tusen takk for det :). Håper jeg kan være oppgaven gitt meg verdig, noe jeg har troa på.»