Ævintýr "Gjest Baardsen"

av yngve

Ævintyr 19Selskap: Private

Release: 13.05.19

Trioen legger musikk på Gjests lyrikk.

Baardsen er noe for seg selv, og har alltid fascinert meg. Tekstene på denne utgivelsen vi sitter med her, er altså forfattet av mestertyven og utbryterkongen. Han skrev det hele mens han sonet livstidsdom på Akershus Festing. I år er det 170 år siden Gjest døde, og fortsatt er han en mysterium :).

Ævintýr@Facebook

Jeg har hørt noen av låtene før, i andre utgaver, dette virker å være en utgivelse som favner det trioen har på Gjest. Uten at jeg er helt sikker. Det er fortsatt de tyngre aspektene av Ævintýr som pirrer mest, det som er litt folkpop/-rock går litt over hodet på meg. De beveger seg musikalsk i et landskap hvor man penser mellom kontrasterer. 

Lydbildet er prima, det gjør ofte at mykere partier låter tyngre enn de egentlig er. Det er en åpent og enkelt produksjon, hvor jeg føler at instrumentene kommer til sin rett, heller enn at man pøser på meg lag på lag med effekter. Det låter levende og organisk, i mangel av andre forklaringer.

Du skal kanskje ha litt interesse for tematikken om du skal få full uttelling. Det synges på norsk, tekstene er tidvis litt vanskelige å henge med på da det er ordbruk av gammelskolen. Men tar du deg tid er det mye å hente. Jeg er nok mer fascinert av Gjests liv og levnet enn det han skrev, men Ævintýr har på en utrolig bra måte fanget figuren og historien for ettertiden. Det foreligger en del lesestoff, og film, men et bidrag som dette, hvor tekstene er koblet til musikk og foreviget slik, vil være et viktig dokument.

Spekteret er større her enn sist jeg var innom bandet, nå fikk vi flere låter, flere aspekter, og det ble en blandet opplevelse. Men samlet var det ok, og jeg håper flere sjekker ut historien og bandet. 

To av medlemmene, trommesalger Alf og gitarist/vokalist Bjørnar, kjenner vi jo fra Lumsk, Bjørnar var kun med på bandets debut. Trioen kompletteres med bassist Rolf. Også Trondheimssolistene bør nevnes, de gjør dette til en god opplevelse. Og de ligger veldig bra i arrangeringen, ofte hører jeg de uten å høre de om du skjønner. De er der og jobber, og i enkelte tilfeller må jeg stoppe opp og fokusere, veldig bra. Mezzosopran Maria gjør en flott jobb på Tusind Ønsker :).

7/10

Tacklist:

  1. Gud trøste mig
  2. Til by og fjerne egne
  3. Tine
  4. Tunge taarer
  5. Lovens tunge riis
  6. Tusind ønsker
  7. O frihed kjær!
  8. Rygteflom
  9. Jeg ønsker dog min sang man vilde høre