Merch Hmno 500x80 Punkter

Andreas Nergård, litt nærmere himmelen

av yngve

10931355 424377747727876 7275631509975903785 NAndreas er rett og slett det vi kaller et multitalent, og siden jeg først begynte å dekke arbeidet hans, har det bare vokst og vokst med mediaoppmerksomhet. Gjestebidrag er et viktig element også denne gangen, heng med på greia Andreas og jeg lappa sammen i kjølevannet av hans nye album, 'A Bit Closer To Heaven'.

Fotograf: Ina H. Stenvig/Studio Elle Melle

Et album å være stolt av, absolutt, og det er du sikkert?

"Tusen takk, ja, det er jeg. Det var mye jobb med denne skiva og det å se tilbake på resultatet gjør meg stolt."

Jeg fant flere låter her som gjorde bra fra seg. Hva er dine favoritter? Jeg vet det nok er vanskelig å plukke enkelte spor fra en samling sanger du har jobbet så mye med, men...?

"Mine favoritter varierer litt, men de som holder seg på topp er Light and Shadows, On Through The Storm og I Will Find You. De står på topp på grunn av stemningen i sangene og tekstene."

Les anmeldelsen av albumet HER.

Jeg hører et band/prosjekt som har noe å gjøre i musikkscenen, det er ikke alle forunt. Mange band som slipper skive i dag er bare med å øke mengden utgivelser, det er dessverre majoriteten. Hvordan føler du selv at Nergårds posisjon er? Opplever du at folk og medier finner det så interessant at man trekker ut din musikk fra mengden?

"Jeg føler at Nergard sin posisjon stadig bedrer seg. Med den nye skiva har interessen rundt bandet økt, og det har dukket opp noen flotte konserttilbud som følge av det. Jeg føler selv at jeg har en låt som kan få prosjektet til å breake skikkelig, men til det trenger jeg en musikkvideo og videoer er jo ganske dyre saker. Låta On Through The Storm har pushet bandet til nye høyder, så jeg er spent på hva som ligger i fremtiden. Det er mye hard jobbing som skal til men det er bare stas."

Lydbildet var knall! Jeg framhevet trommelyden og gitarsoloene som særs bra i anmeldelsen. Hvordan var det å produsere denne skiva?

"Produksjonen er jeg veldig fornøyd med. Den er milevis over debuten, som i mine ører er en katastrofe lydmessig, og som gjør at jeg ikke helt klarer å se på den som min første plate. Heller en bra produsert demo. Jeg jobbet med tyske Achim Köhler denne gangen. Han er veldig lett å jobbe med og har god erfaring fra sjangeren med band som blant annet Primal Fear. Jeg vet at produksjonen hadde kunnet blitt enda bedre om vi hadde fått til bedre opptak på en del av instrumentene, men alt i alt er det et bra resultat. Det er jo en læringsprosess for meg også når jeg gjør alt selv. Skal nok bli enda bedre på tredje skiva."

I forhold til sist? Gikk alt mer på skinner når det gjelder gjestene, all kommunikasjon etc. Eller var det like mange tråder som måtte samles?

"Det som var lettere denne gangen var at line-upen ikke var like svær. Mindre folk å forholde seg til, men likevel var det en monumental jobb å holde styr på alle trådene. Nesten 20 personer var i drift på denne platen. Innspilling skal planlegges, demoer skal oversendes, opptak mottas, studiotid skal avtales - og sånn fortsetter listen. Drittjobben med å lage plate på egenhånd er alt det administrative rundt det, og ikke minst kostnadene."

Listen over gjester er imponerende, hvem var du mest komfortabel med å jobbe samen med? Noen musikere er jo som kjent vanskeligere å ha med gjøre, ikke negativt ment, mens noen bare glir inn og gjør sitt, uten at man merker annet enn kvaliteten og profesjonalismen.

"Alle som har vært med på denne platen har vært veldig komfortable å jobbe med, men for å trekke frem noen var Andi Kravljaca (Aeon Zen) som vanlig en fantastisk person å jobbe med. Andi er den sangeren som har vært involvert mest i Nergard-bandet, og denne gangen tok han hånd om all backingvokal i tillegg til å synge lead på 6 sanger. Andi er alltid positiv, jobber kjapt og leverer fantastiske resultater, noe jeg setter stor pris på. Negative folk sørger bare for å tappe en for energi og entusiasme, sånne gidder jeg ikke jobbe med.

Elize Ryd var også fantastisk å jobbe med. Vi hadde en god dialog hele veien og resultatet ble fantastisk. Elize har også hatt mye å si for promoen, og at interessen rundt Nergard har økt i og med at hun gladelig snakker om dette prosjektet til fanskaren sin. Så og si ingen av storkaksene som har vært med dette prosjektet har snakket om det utad i den graden Elize har gjort, så det setter jeg stor pris på."

Var alt pr digital forsendelse? Gjestebidragene? Eller hadde du noen av musikeren fysisk til stede i studioet ditt?

"Alt av vokal ble gjort i hjemme hos sangerne, foruten Thomas Løseth og Sunniva Unsgård som gjorde sine innspillinger i Skansen Lydstudio under mine instrukser. Jeg har ikke råd eller mulighet til å fly oppover alle sangere for å gjøre det her i Trondheim. Resultatene blir like så gode når de gjør det på egenhånd. Dette er profesjonelle folk som gjør en fantastisk jobb, så det aller meste var digitale forsendelser."

Hva vil du si med tittelen? Ligger det noe mer bak enn bare å ha et kledelig navn på skiva? 

"Tittelen kommer fra historien som denne platen er basert på. A Bit Closer To Heaven er del 2 av rock operaen som ble påbegynt med min første plate, Memorial for a Wish. Handlingen utspinner seg rundt den unge mannen Peter O’Donnell som blir uskyldig fengslet i 20 år, og som mister hele livet sitt, venner og familie i løpet av denne tiden. Etter å ha sonet ferdig kommer han tilbake til ingenting, og ender opp med å ta sitt eget liv. Selve tittelen kommer fra det øyeblikket en person innser hva som er løsningen til sine fryktelige mentale lidelser. I Peters tilfelle er det selvmord som blir løsningen. En måte han kan bli gjenforent med sine på i et annet liv."

4957306d7fd396371587e2225fbff6c0ebad65ddOg, et åpenbart spørsmål, ihvertfall for meg, har du noen gang tenkt på å samle en gjeng musikere og kjøre et vanlig band? At du ikke disker inn alle disse kjente? Hadde ikke det vært lettere? 

"Gjett om jeg har. Det er en sinnsykt vanskelig prosess å alltid ha nytt band og nye sangere i front, ihvertfall live. På plate har det alltid vært moro å jobbe med nye folk, spesielt mennesker som har vært viktige inspirasjonskilder for meg gjennom oppveksten. Jeg vurderer å holde meg til 2 sangere både på plate og live neste gang, for å gjøre alt mye enklere. Jeg har på en måte gjort fra meg denne all-star tingen nå, og i og med at det popper opp nye all-star prosjekter over alt, har jeg blitt litt lei av det.

Jeg tror at min tredje plate kommer til å vise en mer fast utgave av Nergard-bandet, og en kanskje litt mer definert stil når det kommer til musikken også. På mine 2 plater så langt har jeg tuklet med litt forskjellige stilarter, noe jeg forøvrig gjorde bevist og syntes var givende og spennende. Jeg er litt moden for en forandring nå så vi får se hva som skjer det kommende året."

Det er ikke så lett å høre hvor alle vokalistene gjør sin innsats, selv om man ser listen over alle som er med, og at man jo er kjent med vokalistene. Du vurderte aldri å kutte ned antallet og heller la et mindre antall, som jo ligger i et ganske likt sound, ta seg av låtene?

"På denne skiva vurderte jeg aldri å kutte ned på antallet. Jeg ville ha mindre folk enn på førsteplata, men jeg ønsket å plukke sangere som funket for de forskjellige låtene istedenfor å holde meg til ett par stykker. En oversikt over hvem som synger hva har så vidt jeg husker aldri blitt lagt ut. Det står en veldig detaljert oversikt i platecoveret, men det er vel bare der man finner det. Jeg synes det er greit at man ikke nødvendigvis vet hvem det er som synger på hver sang. Da blir det lettere å ta innover seg at det er en låt av Nergard og ikke f.eks Ralf Scheepers med backingbandet Nergard."

Hva skjer framover da? Har for ex utlandet meldt sin interesse? Er det pågang fra medier og at Nergard kanskje kommer seg ut på turne?

"Tyskland har kicket veldig på Nergardkonseptet. Jeg håper å kunne ta bandet på turne i Europa en gang neste år, men det koster jo en del penger. Jeg planlegger en liten turne i Norge i januar/februar. Det er foreløpig det eneste av konserter jeg har planlagt så langt. Kanskje Europa kan være aktuelt når det nærmer seg sommer neste år. Vi får se."

Jeg ønsker deg alt godt, helt siden jeg begynte å skrive om deg har jeg visst at det kom til å bli noe, at det ikke var snakk om en engangshendelse :). Har du noen velvalgte ord, oppfordringer eller lignende her på tampen? Dette er et flott sted å legge igjen alt slikt :):

"Tusen takk, og likeså. Jeg vil si takk til alle som har støtte opp om meg og musikken min siden starten. Takk til alle som har kjøpt platene mine og som dermed er med på å finansiere nye sprell i Nergardcampen. Til dere som ikke vet hva Nergard er og hvordan musikken høres ut; ta en tur innom youtube, spotify, tidal, itunes osv. Kanskje dere finner noe dere liker? :)."