Karmøygeddon 24

Blackierfest 2023

av yngve

Blackierfest 2023

Ikke så langt fra Oslo ligger Blaker, der skjer det greier i august. Blackierfest går av stabelen på Blackier Festning, og basert på bildene jeg har sett er dette en flott lokasjon for livekonserter. Jeg tok en prat med Jørgen for å fiske litt info på arrangementet.

Nå skal jeg ikke påstå at jeg vet hvor Blaker er, men vet det er utenfor Oslo et sted, i nabokommunen? Haha, der fikk jeg vist fram min geografikunnskap. Så, hvor skjer det hele?

Jørgen Kirsebom: "Festivalen går av stabelen inne på Blaker Skanse, eller Blackier Fæstning som den het i 1759. Blaker er ikke langt fra Oslo, og ligger i Lillestrøm kommune. Blaker Skanse er et festningsverk fra 1600-tallet, og en del av en rekke festningsverk som utgjorde Glommalinjen. Disse festningene ble bygd for å forsvare oss mot illsinte svensker.

Når det er sagt har Blaker en lang konserttradisjon. Danseparken Motangen i Blaker ble bygd i 65. Her spilte blant annet The Kinks og The Tremeloes, og mange mange andre. Inklusive Ole Ivars helt i starten på sin lange karriere."

Ræva, det hadde jeg ikke trodd, at Ole Ivars ble namedroppa her på Heavymetal.no, haha.

Arrangementet på Facebook

Bilde: Under The Oak, fotograf: Terje Johansen Metalwork and Art

Under The Oak 22 Foto Terje Johansen Metalwork And Art (2)

Adkomst, sentralt, tilgjengelighet, transport, er dette stikkord du kan utdype litt? For de som trenger å vite hvordan og hvor greit man kommer seg til arrangementet? 

"Blaker Skanse ligger rett ved Blaker Stasjon. Lett tilgjengelig med tog fra Lillestrøm og Oslo, og like lett fra Kongsvinger og Årnes. Også lett tilgjengelig med bil, og det vil være gratis å parkere. Det blir også satt opp festivalbusser fra og til Bjørkelangen i Aurskog-Høland og Frogner i LillestrømKommune. For de som kommer med tog blir det også satt opp gratis festivalbuss til Lillestrøm etter konsertslutt."

Dette er, som jeg har prøvd å lese meg fram til, en del av Blaker Fest? Stemmer det? At en av to dager har blitt til en metal- og hardrockdag?

"Ja, det stemmer. Blackierfest er i og for seg det samme som Blakerfest. Blackier var en skrivemåte av Blaker anno 1759, og som vi velger å tro ble uttalt som /blakçæ:r/ eller ‘Blak-kjær’. Syntes det var kult og passende for en metall-fest."

Banda som spiller er en blanding av tributeband og ordentlige band, hvordan plukket dere disse? Svenskene i Dead By April har vel greit fotfeste i Norge, men ellers?

"Det er ofte litt tilfeldig hvem vi velger. Det er stort sett band jeg har sett selv og som jeg vet gir et bra show. Jeg prøver å velge artister som gir en kul opplevelse å få oppleve på scenen. Mye er avhengig av at ting klaffer. Vi har hatt tradisjon for at det er et tributeband som avslutter kvelden og spiller kjente låter, som skaper allsang og herlig feststemning."

Og hvordan er metalmiljøet der? Er det såpass at dere kanskje ikke er så avhengige av tilreisende? Eller er det nok plass til alle som vil?

"Metallmiljøet er vel ikke av det aller største her, så vi er avhengig av tilreisende for å få fullt hus. Vi har plass til mange, men vi har en maks grense på 1000 personer på årets arrangement."

Basert på historikken er det stort sett bluesbasert rock og rock med ørlite edge som har dominert menyen, helt siden 2013. Er Blackierfestdagen med kun harde innslag et forsøk på å gjøre noe med balansen? Eller er det en engangshendelse i forbindelse med 10-årsjubileet?

"Vi har arrangert mye forskjellige opp gjennom årene. Det har vært mange kule konsertopplevelser. Målsetningen har vært å vise fram et mangfold, og gi en opplevelse til så mange som mulig. Det har vært en drøm for meg i mange år å få til en skikkelig metallkveld på Blackier Fæstning. Det hadde vært ufattelig kult om en egen metallfestival hadde etablert seg her."

Bilde, Dead By April, fotograf. Ukjent

Dead By April

Hva gleder man seg så til å se selv? Er det artister man har booket litt egoistisk? 

"Denne gangen har jeg vært veldig egoistisk. Dette blir skikkelig gøy! Det er bare bra band som skal på scenen hele festivalen. Vi har Ole Ivars og Dead by April på samme plakat. Det er litt crazy å tenke på! Ole Ivars er en institusjon, og fikk en kickstart på karrieren i Blaker i 1966, og i 2023 spiller de i Blaker for siste gang. Det imponerende hva de gutta har fått til gjennom et langt liv. Fredagskvelden blir en historisk kveld med mye allsang og glade folk. Metallfesten på lørdagen vil forhåpentligvis ta skikkelig av, med alle de kule banda som skal spille. Jeg gleder meg spesielt til å se KrashKarma og jentene i Back:n:Black. Under the Oak og Wildnite er lokale og absolutt herlige på scenen. De skuffer aldri. Jeg er blodfan av Dead by April, og de gir alt og oser av energi. Dette bare må bli bra!"