191230 Heavymetal No Bannerannonse Kg2019 80x500px

Blut Aus Nord/Ævangelist "Codex Obscura Nomina"

av rune stordahl

A1328218776 16Selskap: Debemur Morti

Release: 17.06.2016

Split-album med to rimelig unike band med særegne sound.

Dessverre er det ikke korrelasjon mellom unikhet og kvalitet, så også i tilfellet BAN og Ævangelist på denne splitten. Vindsval sine nykker har jeg vært stor fan av, men jeg innrømmer at jeg har falt av lasset for en del år siden og har bare halvhjertet sjekket ut 777-albumene. Amerikanske Ævangelist kommer jeg ikke på om jeg har sjekket ut tidligere, men Matron Thorn kjenner jeg fra hans tidligere band Benighted in Sodom. Split-album er alltid vanskelig å skulle gjøre en generell vurdering av, så jeg blir å skrible noen ord om hvert bands bidrag.

Blut Aus Nord er først ut og jeg kommer ikke på noen andre band med samme sound i det hele tatt. Det er industrielt, eksperimentelt og mekanisk. Helt om det lar seg definere som Black Metal lenger er jeg usikker på, men Vindsval fikser å skape et musikalskt ubehagelig landskap som han skal berømmes for. Det som trekker i negativ favør for min del er at det blir for statisk og repetetivt. Han går som regel rett på og etablerer kompet med full instrumentering og så durer det jevnt og trutt frem til låta er slutt. Og det gjelder alle fire spor. Nå teksturerer han riktignok en del i dybden, men det hjelper lite da lydkollasjene hans mangler dramaturgi. Det har heller ikke hjulpet på inntrykket ved å se på de fire sporene som deler av en større helhet. Helt krise er det ikke, men det er heller ingenting som trekker meg som lytter tilbake til låtene, og tanken på å skulle høre materialet på nytt frister ikke i det hele tatt. Ikke et bra tegn.

Ævangelist har bedre riff og generelt et mer interessant tonespråk, men miksingen og trommelyden gjør det 22 minutter lange verket en gedigen bjørnetjeneste. Jeg har tidligere vært blant dem som har postulert at sterk låtskriving trumfer produksjon og lydestetikk, men har kommet på bedre tanker. De dissonante tonene og de delvis hule og følelsesløse stemningene bandet maner frem hadde fortjent en bedre behandling enn dette. Og så hadde de tjent på å få med litt flere bunnfrekvenser. Miksen mellom Black Metal, Death Metal og Ambient Trip-Hop har potensial, selv om alt ikke er like bra. Men å likevel komme ut av det med hodet hevet, musikalsk sett, etter en slik monsterkomposisjon teller i positiv favør.

Lyttermessig sett har jeg forsøkt å virkelig sette meg inn i musikken, men det er ikke til å stikke under en stol at å lytte til denne utgivelsen har vært mer av «plikt» enn glede. Jeg regner meg fortsatt som fan av Blut Aus Nord, og Ævangelist noteres bak øret, men denne utgivelsen vender jeg neppe tilbake til.

4/10

Tracklist:

  1. Blut aus Nord - Evanescent Hallucinations 
  2. Blut aus Nord - Resonnance(s)
  3. Blut aus Nord - The Parallel Echöes 
  4. Blut aus Nord - Infra-Voices Ensemble 
  5. Ævangelist - Threshold of the Miraculous

Blut Aus Nord@Facebook

Avangelist@Facebook

Cover: https://f4.bcbits.com/img/a1328218776_10.jpg