C342cd6b 0dc1 45aa B22a D3aa66cbb9e5 Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80 Mt Reklame Banner 032353

Ensomhet ...

av yngve

Konsert i Oslo i morgen og Trondheim på lørdag!

Tidligere i år kom bandet med sitt nye album, 'Solitude', der det har skjedd noen endringer siden sist, men samtidig som bandet beholder størsteparten av det de har bygget av stil. "Solitude er sentrert rundt en kaskade av lyd og melodier pakket i en extrem innpakning" var noe av det jeg skrev i min anmeldelse.

Du leser hele anmeldelsen HER.

Dark Delirium 24 Foto John Ivar Evensen

Bilde, fotograf: John Ivar Evensen

Da var det på tide å dra i buksebeinet til Dark Delirium, bandet som har levert ganske så bra på de foregående utgivelsene. Hvordan er følelsen nå i dag? Er flammen og motivasjonen like rå som det var i oppstarten? Er sulten like dyp?

Simeon: "Takk for det! Følelsen er bra! Ja, absolutt! Jeg vil si motivasjonen er større og sulten dypere. Vi vil mer og skal gjøre mer. Dette er bare starten."

Dark Delirium@Facebook

Og nå er det litt over året siden dere sist var innom, da med fokus på albumet 'New Era', som kom ut mot slutten av 2022. Hva skjedde med denne utgivelsen? Hva gjorde den for dere?

"New Era ble kjempegodt tatt imot, og har gitt oss masse gode tilbakemelding. Det hjelper jo på lysten og motivasjonen til å fortsette å produsere og skape ny, bedre musikk. Det var under New Era-innspillingen vi hadde lineupskifte, så vi fikk jo virkelig brukt New Era som et bevis på at uavhengig av situasjon, så skal Dark Delirium fortsette videre."

Jeg har jo meldt inn at det var endringer i lineupen, vokal posisjonen ble endret, hvor du tok over jobben. Har du landet der? At du omfavner jobben greit?

"Ja, jeg la fra meg gitaren og steppet opp til mikrofonen. Det virket kanskje litt rart i begynnelsen, men nå føles det helt naturlig. Som en av grunnleggerne av bandet passer det godt å stå der oppe som frontmann, selv om det kanskje er en liten tilvenningssak. Det hender jeg savner å spille gitar live, men etter første låt live er det plankekjøring! Kjempegøy!"

Og det var vel, om jeg husker feil, et lite opphold bak trommene? Dere fikk i hvert fall på plass ny i …fjor? Hva skjedde? Og hvordan har det (om i det hele tatt) gjort noe med soundet?

"Ja, vår tidligere trommis fikk det dessverre ikke til å gå opp med jobb, familie og privatliv, da ble et lite opphold til vi etter hvert fikk tak i Kristoffer fra Ormskrik. Han er en fantastisk musiker og bidrar med masse spennende ideer."

Og så er det vel noe nytt i gitar avdelingen også? Eller tar jeg feil der?

"Vi fikk inn Trygve etter at jeg tok over vokalen. En stødig og erfaren rytmegitarist som lar det smelle fra både i studio og på scenen. Det har vært full klaff med både han og Kristoffer fra første stund."

Coveret viser også et band i utvikling, et mer futuristisk og digitalt bilde i flott stil fronter albumet. I disse dager er det ikke lett å vite, men Ai eller menneskeskapt? 

"Vi har tatt i bruk AI fra ganske tidlig av, og det har vi også gjort denne gangen. Vi liker at vi kan leke oss litt frem og teste masse forskjellige ideer på relativt kort tidsrom. Det er jo en fordel når man skal lage musikk, kjøre PR, lage coverart, rote med merch, nettsider og alt sånt på kveldstid etter jobb. Men AI er jo litt i vinden nå, så vi er på alternativer."

Og hva legger man i tittel og cover? Det har jo vært tematikk med de tyngre hjørnene av menneske før hos dere, er ensomhet et nytt og aktuelt, og kanskje egenopplevd, problem?

"Vi har hatt og fortsetter å ha en gjennomgående tematikk om mennesket og sinnet, og alle de problemene man kan oppleve med det. Som du nevner, ensomhet, men også selvfølelse, sinne, fortvilelse, stolthet, angst… Det er jo noe de fleste av oss føler på innimellom og metal gir mye rom for å uttrykke det.

Navnet til platen ble bestemt ganske tidlig i prosessen. Det ble bestemt ganske raskt etter New Era da jeg holdt på med en låt alene,  og kjente litt på alt som måtte gjøres. Det var før Kristoffer og Trygve var kommet skikkelig inn på banen."

Dark Delirium 24

Musikken da? Slik dere selv vurderer det, kun en forlengelse av det tidligere, med en naturlig utvikling? Eller føler dere at Solitude tilbyr noe annerledes enn de forrige skivene?

"Solitude er absolutt en videreføring av det vi har levert tidligere, men også en utvikling. Vi har jo som nevnt to nye medlemmer, og vi har tre album bak oss, så det blir nye tanker, nye prosesser og nye høyder.

Vi prøver nye ting hele tiden, men føler gjerne ekstra på vokalprosessene i forhold til New Era. Jeg gikk jo fra null vokal erfaring til rett på innspilling av New Era, så det har helt klart vært en bratt utviklingskurve der.

Solitude vil kan høre en del av stilendring og eksperimentering på spesielt King of Fallen Time og Radiant Skies. For oss er det viktig å kunne jobbe med det vi ønsker å kunne eksperimentere litt. Det å følge sjangeroppskrift er noe jeg å unngå så mye som mulig. Det er viktig for oss at vi kan lage vårt eget lydbilde.

Når du hører på Dark Delirium, skal du høre at det er Dark Delirium."

Jeg ser sporadisk liveaktivitet fra dere, er det eget ønske å ikke spille for mye? At livet og logistikken ikke helt klaffer opp mot å kunne spille så mye som man ønsker?

"Nei, vi spiller absolutt ikke for mye! Det er ikke noe ønske å ikke spille mer, men vi vil ikke spille i samme by for mange ganger i ett år heller. Det skal være noe unikt å gå på en Dark Delirium-konsert, så vi prøver å holde det til et eller to besøk per storby i året. 

Innimellom alle konsertene har vi også sluppet fire plater på under 4 år, spilt i hele landet, filmet x antall musikkvideoer, og planlegger utenlandstur. Vi holder oss veldig aktive, men det har vært mye som skjer bak kulissene. Dette med musikkvideo og utlandet er jo et stort fokus for oss i 2024. Det kommer nyheter om dette snart."

Og intervjuer, anmeldelser? Du jobber jo med promo på egen hånd, hvordan føler du at tilbakemeldinger og mengde dekning er? Kontra innsats er det jo aldri nok, man må ofte sende ut myyye for å få litt respons :).

"Du treffer jo spikeren på hodet der, man føler aldri man gjør nok. Samtidig merker vi at de tilbakemeldingen vi faktisk får er kjempegode og responsen fra publikum og lyttere er enorm. Vi har heldigvis hatt en stødig vekst, så vi merker at det kommer mer og mer tilbakemeldinger, men det veldig mye arbeid rundt PR."

Har inspirasjonene endret seg for dere? Lytter dere på nye band, andre typer musikk, som kanskje har bidratt til 'Solitude'?

"Den største forskjellen er nok heller nye medlemmer, enn at vi hører på ny musikk. Det gir mye inspirasjon og kilde til nye ideer. Samtidig så ser vi jo oss tilbake over skulderen på det vi har kommet med før og gjør oss noen tanker om hva som treffer publikum best."

Albumet er ute, sjekk Bandcamp HER for å kjøpe digital kopi. 

"Det vil bli solgt limited t-skjorter fra Solitude-platen som begrenset til 100 stk! Så forsvinner de for alltid!" 

Ta med deg litt spenn til konsertene og støtt bandet!