Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Karmøygeddon 2014

av yngve

1545800 10152130612435821 1737971992 NNå er det ikke lenge til årets utgave av Karmøygeddon finner sted, og det er det veldig mange som gleder seg til, inkludert meg. Mange spør meg hvorfor jeg ikke dekker andre festivaler, eller reiser til andre alternative metalhappeninger, grunnen er at festivalen kjøper add og muliggjør at jeg kan reise, pluss at hele arrangementet rett og slett er knakende bra! Og ikke tro at jeg påvirkes av add-kjøp, for her råder subjektiviteten og uavhengigheten helt inn til beinmargen :).

Så Johnny, da var det snart duket for det ellevte året med festival, fortsatt sitter jeg igjen med spørsmålet: Hvordan orker du? Hva driver deg?

"Ja, det stemmer, vi er nå i gang med det 11. året i Karmøygeddon-historien. Hva som gjør at man orker og hva som driver meg/oss? Det er vel det at dette er en hobby og lidenskap, man vet 100% at dette drives kun på dugnad og at man aldri kommer til å få lønn. Men det er også mye med det å skape noe man selv savnet på Haugalandet når man vokste opp. Her var det veldig få metalkonserter, og det var kun noen få norske band som kom innom. Ikke minst tenker jeg MYE på at vi skal gi de unge lovende metalbanda her i distriktet muligheter til å få gode opplevelser med det å spille live."

Det har vært enkelte utskiftinger i staben gjennom årene, og jeg at det fortsatt er du som gjør storparten av arbeidet med Karmøygeddon, i hvert fall i tidsrommet rundt arrangementet; før og etter. Er det lett å sikre seg et personell som er like ihuga som deg? Som varer i over en dekade og som sovner, sover og våkner med kjettingsmak i munnen?

"Nå er vi så heldige at de fleste som var med å starte festivalen fortsatt er med; Harald Magne Revheim (som startet opp sammen med meg) og Kenneth Bjørnsen (som kom med på det 3 året). Faktisk er det kun Edgar som har sluttet til nå, og det er 3 år siden. Ellers har vi fått inn Øyvind Mortveit og Arild Tønnesen, og har hatt et bra styre de siste årene. Vi har også vært heldige med våre frivillige, hvor de fleste blir med igjen år på år. Men vi er uten tvil i en fase nå hvor det blir viktig å få med 2-4 litt yngre folk som kan se mulighetene og være med i festivalen i årene som kommer, om de finnes er jeg litt usikker på. Jeg har et par stykker i siktet nå etter dette året er unnagjort, så jeg ser ikke så mørkt på det. Men det er tøft å drive festival på dugnad og fritid når man har full jobb, hus og ikke minst barn og kone, så man merker uten tvil at dette året har vært veldig tungt, og man har spurt seg noen ganger om det er verdt det." (Det er det - Yj)

Etter så mange år med festival er det garantert mye som går på skinner, men jeg snakker med en hel del arrangører som forteller (også du) at det hvert år sniker seg inn saker som forsinker eller spenner beina litt under systemets flyt. Har du det meste på stell nå i år? 

"Noe av det mest utfordrende med å drive festival er at man aldri vet hva som kan skje; vulkanutbrudd, som vi opplevde, flystreik, band som trekker seg osv,osv. Men vi opplever å ha full kontroll på de tinga vi styrer, så jeg er ikke veldig redd for vårt arbeid. Det betyr nok ikke at man kan forvente null problemer, dessverre, for det er som sagt mye man ikke klarer å gjøre noe med også, som for eksempel at et band plutselig trekker seg av diverse grunner osv."

En ting er sikkert, Karmøygedoon er ikke en av disse se og bli sett-happeningene, her er musikken og samholdet i sentrum, Det er kraftig kult! Jeg vet du sjelden slapper av i de dagene festivalen herjer, men du får tid til å nyte og se hvor fett folk har det?

"Ja, jeg også har litt av den samme feelingen, at folk koser seg samme hvem de er og at det der med å bli sett er helt fraværende. Etter min mening er det slik det skal være også, for innen metalsjangeren er vi alle like og trenger hverandre like mye om man er band, fans, presse eller arrangør. Og etter mange år hvor vi vet hvordan dette skal gjøres, og vi har mange bra folk med oss, så det blir det litt tid til å se band. Også det å få møte mange av de som kommer på festivalen, for de skal man ABSOLUTT bruke mye tid å høre på."

172432 186021441433677 1960978 OI år er det en del repetisjoner av band, Kreator, Backstreet Girls (vel, greit, de har jo blitt husband :)) og Amorphis er blant de du tidligere har hatt. Svenske Wolf også, og det er ikke så lenge siden. Er det mangel på nye aktører, og som kler Karmøygeddons profil , som er grunnen? Eller er det band som har fått veldig bra feedback fra publikum og som selv ønsker å delta på nytt? 

"Det er absolutt det siste du sier, at publikum (eller i alle fall store deler av publikumet) har gitt en klar mening om å ha disse banda tilbake . I tillegg har vi band som ga oss kanonbra presentasjoner sist gang de var her, da føler vi at det ikke er så mye å tenke over. 16 av 21 band på 20014-plakaten har aldri spilt på festivalen, det er vi fornøyd med, men etter 11 år er det nesten nødt til å bli noen artister man har sett før. Se på store festivaler som Wacken hvor Saxon og Motörhead spiller annenhvert år, og de kan få mer eller mindre hvilken som helst band innenfor metal."

Elleve år, hvor ti har funnet sted på Byscenen, angrer du på at Kopervik ble ofret for Haugesund By? :) En ting er jo fortsatt klart som et egg, man slipper å tenke vær, som ofte knekker slike arrangementer.

"Må rette litt på deg der, for det var to år i Kopervik, og med dette året så blir det 9 året på Byscenen (Ah, glemmer 2004, det første året, det hørte jo mange av oss om i ettertid :) Yj). Nei, jeg har aldri angret på det, for hadde vi ikke gjort det byttet hadde aldri Karmøygeddon eksistert i dag."

Lineup-en er ganske omfattende, har det vært et billigere år når det gjelder booking enn tidligere? Eller har du funnet deg et nivå som fungerer? Flere festivaler kneler jo når de favner for store navn, og/eller prøver å booke seg fra minus til pluss men ender opp med å gå på trynet. 

"Dette året er faktisk det dyreste året vi har hatt på booking, og skal festivalen fortsette på Byscenen kan vi ikke bruke mer penger på den enn det vi har gjort dette året. Vi klarer oss ok, men selvfølgelig er vi avhengig av billettsalg, sponsorer og støttemidler som alle andre festivaler innen denne bransjen, men de punktene har det gått ok med de siste årene og det er vi vanvittig takknemlige for. Karmøygeddon lever sunt, men det er nok en enkel grunn til det, og det er at vi er en dugnadfestival hvor ingen mottar lønn om vi går i pluss eller minus."

Lineup 2014:

Torsdag 1. mai:7139 10151538411924652 223566727 N

 • 23:00 Vreid/Windir/Ulcus
 • 21:45 Morgana Lefay
 • 20:40 Kampfar
 • 19:35 In Solitude
 • 18:30 In Vain

Fredag 2. mai:

 • 23:10 Kreator
 • 21:40 Katatonia
 • 20:15 Insomnium
 • 19:05 Enforcer
 • 17:45 Solstafir
 • 16:20 77
 • 15:20 Faanefjell

Lørdag 3. mai:

 • 23:55 Amorphis
 • 22:25 Destruction
 • 21:10 Wolf
 • 20:05 Equilibrium
 • 19:00 Sirenia
 • 18:00 Omnium Gatherum
 • 16:25 Backstreet Girls
 • 15:25 Procession
 • 14:30 Reism

Du får jo ikke sett veldig mye i løpet av helgen Karmøygeddon finner sted, men jeg vet du ofte pleier å slappe av mot slutten av lørdagen og ser en del da. Med den forkjærligheten du har til band, og da du er veldig glad i konserter (åpenbart), er det ikke litt kjipt å jobbe så mye og ende opp med å gå glipp av så stor del av disse dagenes konserter?

"Ja, jeg går nok glipp av noen av banda jeg har lyst til å se, og det er nok litt kjipt når man tenker på at man har jobbet med å lage til en happening for folk gjennom et helt år. Men det å se publikum/artister storkose seg, det gjør noe med deg og man ser at det allikevel er verdt det, tro det eller ei, he-he. Men som sagt tidligere får jeg sett litt også da, så jeg klager ikke."

Jeg vet du har solgt mange billetter, er det håp for de som ennå ikke har fått ut fingeren? 

Når det gjelder 3-dagerspass og galleriet, er det utsolgt for lenge siden. Det er også få 2-dagerspass igjen, men noen er det, og dagsbilletter til alle dager er fortsatt tilgjengelige, men 2-dagers er det lurt å få fingeren ut på."

Scanticket

Går alt etter planen er jeg å finne i salen for tiende år på rad, et jubileum med andre ord :) Det er jo ganske fett for deg det, at folk utenbys snur opp ned på at og tilpasser livet slik at man kan overvære festivalen? Selger du mange billetter til folk som ikke er basert på Haugalandet?

"De siste 4 årene har salget gått fra å være folk fra Haugalandet, Hordaland og resten av Rogaland, til at det kommer folk fra hele landet - og ikke minst vanvittig mange mennesker fra hele verden. Bare dette året har vi solgt billetter til blant annet Mexico, Peru, Usa, Canada, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Belgia, England, Irland, Italia, Romania, Frankrike, Sveits, Spania og Italia som jeg vet om til nå, og det er helt fantastisk og noe jeg ALDRI hadde trodd for 11 år siden Yngve."

Nok en gang, tusen takk! Heavymetal.no er tilbake, Karmøygeddon er fortsatt i live, hvem liker ikke det? Lykke til i tiden som kommer, satser på at Byscenens gulv gynger i år også, og at det er litt skummelt å stå på galleriet når salen koker ;)

"Kult å høre at du regner med å komme, pluss at det ser ut til at du tar turen på årets Karmøygeddon og gir oss en oppriktig anmeldelse av oss og festivalen - det liker vi. Og ikke minst det at Heavymetal.no er tilbake er jo helt enormt, takker for support på alle felter Yngve."

Null problem, det koste basically kun tid, og det gir jeg gjerne for noe som har fett bunnslam som denne festivalen. Ses om litt!