Tonsofrock-heavymetal.no-500x80 Bolverk%2023

Kragher, norsk tung rock

av yngve

Kragher 22

I min anmeldelse av bandets debutskive skrev jeg blant annet: "Kragher er ikke veldig farlige musikalsk, men de har et mørke som omslynger låtene. Det er en god del spor av Tømmermenn her, både i musikken og hvordan vokalen framstår. Ikke sååå metal som Svelvikbandet, det heller mulig mer mot Dum Dum Boys."

Først, velkommen til Heavymetal.no! Hvordan er livet?

Thomas: "Takk for det! Livet er kort, hardt og brutalt, man får bare stå i det og henge med så godt man kan. Det hjelper å være glad i litt hard rock."

Skiva er ute, feedbacken begynner kanskje å dryppe inn, er den som forventet?

Baard: "Vi er litt usikre på hva vi forventet egentlig, men feedback'en har vært veldig bra! Vi synes jo låtene er gode og vi synes gjennomføringen viser bra kvalitet. Vi er veldig godt fornøyde med resultatet."

Jeg ser musikken gjør det greit lokalt, hvordan er det nasjonalt? Og kanskje også internasjonalt? Jeg vil tro å synge på norsk kan begrense nedslagsfeltet…?

Jens Peder: "Vi synger som du nevner, på norsk, så det sier seg selv at vi ikke har hatt utlandet så mye i tankene. Kvelertak har også norske tekster for så vidt, og gjør det stort i utlandet, men … ja … en skal vel aldri si aldri."

Hvilke band, siden jeg trenger å plassere dere for leserne, vil dere sammenligne dere med? Jeg hører litt Tømmermenn blandet med Dum Dum Boys…vil dere krangle på det?

Lars: "Den sammenligningen skal vi ikke krangle på, det er kanskje en av de beste beskrivelsene på sjangeren jeg har hørt."

Thomas: "Det er en god beskrivelse, ja. De fleste har jo et forhold til DumDumBoys, og det er for så vidt mange andre norske band vi har kunnet nevnt, men først og fremst mener vi dette er noe særegent og vi har vel utover det, selv beskrevet oss som; norsk rock - på steroider."

Cato: "Det er vel en del detaljer og tekniske finesser her som man ikke finner så alt for ofte i tradisjonell norsk rock."

Når et band ikke har vært innom sfæren her før, er det alltid greit med en liten dypp i biografien. Hva ligger til grunn for Kragher? En gjeng som kom sammen og hvor alt var nytt, kanskje et band som skiftet navn og endret lineup…? 

Thomas: "Jens Peder; Tydals store sønn, ligger til grunn for Kragher. Jens Peder har skrevet alle melodiene og de fleste av tekstene og hadde mye klart tidlig. Han har på forskjellige vis klart å trekke personer inn i prosjektet."

Baard: Lars og jeg var av de første han klarte å lure. Cato og Lars Gunnar Lien på tangenter kom vel også raskt på plass."

Jens Peder: "Lars Gunnar var med et stykke på veien, men hoppet av helt på slutten, men han spiller på fire av låtene på plata. Resten av tangenter er utført av Anders Hunstad, noe supplert av Baard. Thomas kom med som vokalist så sent som i januar 2021."

Her på Heavymetal.no er jo Cato godt kjent. Han er jo en legende i norsk metalmiljø. Har det vært et tema på hvordan han nå spiller ganske mye streitere enn før? :).

Cato: "Med den musikalske bakgrunnen jeg har, har jeg har valgt en noe annen vinkel å angripe låtene på og valgt kanskje litt utradisjonelle løsninger. I det store og det hele har jeg forsøkt å spille det jeg synes kler låtene best og tilført noe mer offensiv trøkk og punch enn hva som kanskje er vanlig i dette musikalske segmentet. Ikke så mye at det tar oppmerksomhet fra låta, og ikke så lite at det blir kjedelig. Kall det gjerne smakfullt og balansert trommespill. Det er som å krydre maten."

Og dere andre, hva har dere gjort før, eller gjør parallelt med Kragher?

Cato: "Antar spørsmålet er relatert til musikk, det gjør det i hvert fall noe behageligere å svare …"

Lars: "Det er klart at Cato er litt i særklasse her, først og fremst med Enslaved. Han er vel den eneste av oss som har vært på verdensturne, men Baard har jo også et kjent navn i miljøet og har vært innom Tindrum og er ikke minst kjent som gitarist i Brød & Sirkus, som turnerte Norge rundt på 90-tallet."

Jens Peder: "Lars har spilt i band i Trondheimsregionen i mange år, blant annet sammen med Miriam LaBreche , som bidrar med sin vokal på to låter på denne platen. Thomas og jeg har vel i stor grad bare plaget naboene."

Bandnavnet er ikke et jeg umiddelbart henger på en knagg, hva betyr det? 

Jens Peder: "Kragh-Jørgensen (ofte kalt Kragher) er et gammelt militært våpen brukt blant annet i Norge. En av de første tekstene jeg skrev til dette plateprosjektet var Oberst Kragher. Så Kragher ble tatt i bruk som bandnavn etter det."

Baard: "Som Cato engang sa: Kragher er regnet for å være slagkraftig skyts, så navnet passer bandet."

FAJoMusic, hvilket selskap er dette? Er det et etablert selskap, eller noe dere selv står bak? 

Thomas: "FAJo er et etablert plateselskap som vi var så heldige å få en kontrakt med. FAJo holder til på Østlandet, nærmere bestemt; Dal, men er tungt inne i Trøndelag på artistsiden; Dag Ingebrigtsen, Chand Torsvik, Axel Frønes for å nevne noen … og Kragher da."

Cd, fysisk kopi, veldig bra! Har det gått greit å selge unna noen av disse? Eller er det som det dessverre er i dag, stort sett det digitale som fungerer fordi folk vil ha musikken sin basically gratis og ved å trykke på minst mulig knapper?

Thomas: "Vi hadde et førsteopplag som vi måtte selge for å nå en break-even, og det gjorde vi kjapt unna på et par-tre uker. Vi ser at markedet mettes fort, å selge CD-er i dag er trått."

Cato: "De som kjøper, kjøper vel mest for å ha den i samlinga. Kanskje noen kjøper den for å ha en grei lydkvalitet også. Majoriteten nøyer seg med komprimert Spotify-lyd."

Coveret, er det kun fett fordi? Eller har dere en baktanke med bilde og tittel?

Jens Peder: "Det ble vel tidlig bestemt at Natteravn kunne fungere som tittel på albumet. Bildet er da altså av en Ravn (foto: Terje Kolaas), lagt oppå en nattehimmel med fullmåne. Det er Thomas som har designet cover og Kragher-logo. Vi synes dette ble veldig bra."

Tekster, man hører jo hva som synges, men det er allikevel ikke så lett å tolke eventuelle budskap etc. Er det spesielle røde tråder i det dere tar for dere i lyrikken?

Thomas: "Setter pris på at det høres hva som synges, det var også en målsetning. Albumet har nok ikke en rød tråd hele veien igjennom. Jens Peder har skrevet ni av tretten låter, jeg har skrevet tekst på fire av låtene. Noen tekster har vært ting som har ligget i skuffa lenge og er blitt pyntet på for anledningen og noen er skrevet direkte til dette albumet."

Jens Peder: "Temaene har dermed variert stort og med en blanding av fiktive hendelser og mer personlige tekster."

Hva skjer framover? Er det konserter, nye låter, endringer i bandet…?

Lars: "Det som skjer fremover, er at vi skal møtes og begynne å øve. Plateprosjektet er et korona-resultat og vi har stått litt hver for oss, og i forskjellige studioer for å lage de forskjellige bidragene som vi til slutt fikk Børge Finstad i Toproom Studio til å mixe, og Tom Kvalsvoll i Kvalsonic Lab til å mastre."

Baard: "Når det gjelder endringer i bandet, er det eventuelt å se på hvordan vi skal gjøre det med tangenter live. Som nevnt over så har vi benyttet både Lars Gunnar Lien og Anders Hunstad på plata, men vi har ingen spikret løsning på dette i dag, selv om vi er i dialog med noen."

Jeg takker stort for besøk, ønsker dere lykke til og sier hjertelig for tiden dere bruker her i Heavymetal.no-universet. Er det noe dere vil avslutte med, visdomsord, hatmeldinger, ros, linker, merch.,..kjør på: 

Thomas: "Visdomsord skal vi ikke begi oss ut på tror jeg, men finn oss gjerne opp på Facebook. Vi bruker vår Facebookside som vår informasjonskanal ut. Alt vi ønsker å dele kommer der. Og tusen takk til deg Yngve og Heavymetal.no, for at dere ville skrive om oss og anmelde vår plate."

Kragher Thomas 22 Fotograf Gabriel Trøa StordahlKragher Lars 22 Fotograf Gabriel Trøa Stordahl

Kragher Jens 22 Fotograf Gabriel Trøa StordahlKragher Cato 22 Fotograf Gabriel Trøa Stordahl

Kragher Baard 22 Fotograf Gabriel Trøa Stordahl