Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Madder Mortem "Marrow"

av yngve

Madder Mortem 18Selskap: Dark Essence Records

Release: 21.09.18

Odølingene ligger fortsatt og vaker i dammen sin.

Dammen i skogen, litt inne bak stubbene på vestsiden av bygda, der man må trampe litt, der det ikke er opptråkkede stier, der ligger Madder Mortem. I dammen. Om du legger øret til bakken kan du høre lyden, lyden av denne særegne og dynamiske rocken Madder Mortem er så kjent for. Og etterhvert begynner låtene å komme under huden, og som vanlig er med denne snurrige samlingen musikanter, tar det tid å ankomme kjernen av det de skaper.

Madder Mortem@Facebook

Som en sprøyte med vellyd, som injiseres, som reiser under hudlaget, inn i blodårene, og sprer seg, du kjenner følelsen. Musikk og band som ikke er umiddelbare, som trenger å bearbeides, men som du vet fra første tone er bra. Om du ikke er der og krever at et band skal levere en ferdigtygd oppskrift, da er nok Madder Mortems dam en du kan går forbi. For å oppdage hva Marrow har å by på, må du sitte stille på stubben en tid, å la naturen bli vant til deg, uten brå bevegelser, og sakte men sikkert kommer fuglene. 

Jeg hater å dele opp slike prosesser i enkeltlåter, å skille ut noe som mer eller mindre fungerende. Marrow er en skive jeg føler lever som en total opplevelse, som trenger å avspilles fra begynnelse til slutt. Vel er det partier der inne som fungerer bedre enn andre, men ofte er det en reise mot noe, sanger, og deler av sanger, som går mot noe. Slikt sett er alt like viktig.

Lydbildet er veldig bra, og et jeg synes kler de som neve i vott. Jeg falt ikke helt for forgjengeren, og synes Marrow trekker litt tilbake mot andre-, tredje- og kanskje til og med fjerdeskiva. I enkelte øyeblikk hørte jeg mer Eight Ways her enn noe annet, mens i noen runder lå Deadlands og surklet i systemet. 

Ikke på høyde med det beste de har gjort, men hvilket band klarer det? Det å overgå det som fikk de dit de er, det som overbeviste folk om å bli fans? Men, Marrow er et svært kraftig fotspor, og er nok et verk som vil bli sett tilbake på som ett av de bedre kortene på hånda. I samme åndedrag sitter jeg og tenker at kanskje dette er skiva som kan løfte bandet ute av metalscenen og inn i en større norsk musikalsk setting? Kanskje flere vil skjønne hvilken skatt vi har hatt for oss selv i så mange år? Som nå er utviklet og er klar for innhøsting?

Jeg har lest en del anmeldelser, og det er mye ros, intrikate tekster som jeg ikke blir klokere på nødvendigvis, men den røde tråden er at folk liker dette. Om dette er et tilfelle av at skiva kommer til folk som er i målgruppen vet jeg ikke, men.... jeg håper å kunne lese anmeldelser av folk som kanskje hører bandet for første gang, og som ikke er vant til denne dype formen for musikk.

Det som er mitt aber her er at de kanskje beveger seg litt bort fra metallen. Det er mye av den dramatiske og dynamiske rocken på dette  slippet. Tunge riff og metal er her, ikke bekymre deg for det, men balanseskåla føles som om tipper mer over mot dette følelsesladde og alternative Madderlandskapet. Der de tunge metalriffene kommer, er det ofte en gitar som leker over, og tar bort litt av den veggen jeg hadde kunne tenkt meg som en kontrast. Før var det kanskje et tydeligere skille mellom de tunge og det sarte, nå føler jeg at bandet har funnet en middelvei. Sist jeg var innom bandet, og anmeldte Red Claw-skiva, var gitarist Bp ikke enig i mine refleksjoner - jeg bretter opp ermene og er klar for litt odølsk skambank :). Men denne nye skiva er mer tilbake der jeg liker de, satser på at det holder unna de tyngste slagene.

Coveret er knallbra, og jeg ikke har sett lp-en ennå, men vil tro dette er ganske fungerende i stort format. Eller ok da, jeg hadde klart meg uten den trutmunnen ;).

Men folkens, liker du Madder Mortem fra før er dette en no-brainer å kjøpe. Er du ute etter et band som er nytenkende, som mulig er litt rart ordvalg med tanke på at de jo har kjørt dette løpet i en del år, annerledes tror jeg vi sier, er Marrow et fint sted å begynne på. Og få med deg gjengen live, det er der de virkelig kommer til sin rett!!

Konsert i kveld i Oslo!!! 

Arrangementet på Facebook

8/10

Tracklist:

 1. Untethered
 2. Liberator
 3. Moonlight Over Silver White
 4. Until You Return
 5. My Will Be Done
 6. Far From Home
 7. Marrow
 8. White Snow, Red Shadows
 9. Stumble On
 10. Waiting To Fall
 11. Tethered