Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Martin Hjortland, hvil i fred

av yngve

Martin Hjortland

Vi har mistet en musikkelsker og - kjenner.

Nå er nok ikke Martin Gotalord Hjortland et navn alle kjenner til, men de som har hengt her på Heavymetal.no i de senere årene, og liker ekstrem metal og/eller metal som er mørk og ikke befinner seg på mainstreamen, har mulig plukket opp anmeldelser fra karen.

Jeg har ikke hatt kontakt med Martin på et par år pluss. Det er ikke uvanlig at jeg kommer i kontakt med mennesker som vil skrive, som skriver, men som dabber av og som forsvinner ut av sfæren min uten at jeg merker det i stor grad. Med Martin var det ikke slik. Pandemien skjedde, mye skjedde, jeg jobbet mye i helse, samfunnet gikk litt i dvale, og da var det ikke så rart at jeg ikke bemerket at det ble stille veldig plutselig. Jeg har tenkt på Martin ved flere anledninger, men min logistikk, som er totalt kaotisk hver dag når det gjelder kontaktnett og daglige gjøremål med musikk, gjorde at jeg ikke før i dag fikk beskjed om at han var død. Det var en venninne av Martin, Ida, som søkte inn en kommentar i Facebookgruppa til Heavymetal.no, og skrev at hun savnet ham. Da hoppet hjertet mitt litt ekstra, og jeg fikk kontaktet henne, og overlevert budskapet om at Martin hadde forlatt oss i fjor. 

Hun skrev blant annet at "...han var avhengig av respirator på slutten. Og det gikk mye fortere enn jeg klarte å takle. Han var så positiv av seg at man nesten glemte hvor syk han var."

Minneside for Martin

Martin ble bare 32 år gammel, han døde 12. januar 2022, og led av muskelsykdommen Duchenne, som det dessverre ikke pr i dag er en kur for. 

Les mer om sykdommen hos Helse Norge HER .

Martin var fascinert av tung, mørk musikk, gjerne med karakter. Samlebåndsartister tror jeg ikke han enset i det hele tatt. Og han hadde en bra penn. I forbindelse med utgivelsen av Dwaals album Gospel Of The Vile fra 2020, skrev han "....Trenger vi mer dommedagsfølelse i disse koronatider? spør du kanskje deg selv. Svaret er selvsagt ja. Dommedagsbegeret kan aldri bli for fullt. Platen har min velsignelse."

Jeg legger med linker til at par av anmeldelsene han skrev her: Superlynx 'New Moon', Pagan Altar 'Judgement Of The Dead' og nevnte Dwaal 'Gospel Of The Vile'.

Heavymetal.no lyser fred over Martins minne, og styrke til de etterlatte, venner, familie og de som satte pris på kunnskapen hans.