Nordavinden fra Vestfold

av yngve

Nortwhwind 19 (2)Bandet kom for litt siden ut med et bra album innen hardrocksjangeren, med 70-tallsreferanser og tung blusey gnist. Jeg likte det, og anmeldte skiva ved å blant annet skriver at "...dette er en veldig bra hardrockutgivelse! Det er en variert skive, i Deep Purple-/Whitesnake-landskapet, og med et snev av 80-talls over seg. Ikke at låtene slår deg over ende, men det er en jevn og god utgivelse, og som tåler å spilles gang på gang."

Bilde, fotograf: Ukjent

Det er utvilsomt hardrock forankret i 70-tallet som er greia, hva er det som trigger dere med denne tidsperioden? Jeg hører også noe 80-talls, men generelt er vel Northwind å regne for et band som drar alt tilbake til den gang slengbuksene regjerte ;).

"Det stemmer at vi liker vibbene fra den tiden, det var en egen positiv stemning og nerve i musikken da som vi setter veldig pris på, og som det er altfor lite av i dag etter vår oppfatning. Men vi lager musikk etter hjertet, uten å tenke for mye på hverken stilart eller tidsperiode. Og slengbuksene har vi gjemt godt..."

Northwind@Facebook  

Skiva har vært ute en tid, hva har dere oppnådd med slippet? Salg, feedback…?

"Salget av CD’en har gått overraskende bra. Vi har ennå ikke fått representative tall fra de viktigste digitale plattformene, men ser jo allerede at vi av en eller annen grunn er ganske populære på russiske nettsteder. Feedbacken har også vært veldig bra, folk setter pris på stilen vår og variasjonen på albumet. Uansett musikksmak, nesten alle finner et eller annet som de liker på albumet. Vi har også blitt kontaktet av noen som vil gi oss ut på vinyl, så albumet kommer nok som dobbelt-LP snart."

Northwind 18

Anmeldelsen min leser du HER .

Og hvordan gikk konsertene i november?

"Begge releasekonsertene gikk veldig bra, vår lydmann fra studio var med og sørget for perfekt lyd, det var fantastisk stemning og veldig gode tilbakemeldinger. De som var tilstede var superfornøyde med konsertene, mange til den grad at de mente vi var mye bedre live enn på skive. Den tar vi med oss!"

Og er dere et band som satser? Eller ser dere på dette som en hobby ved siden av alt annet? Og tar det som det kommer?

"Vi får kalle det moderat satsing foreløpig, men vi jobber hele tiden aktivt med å få spredd musikken vår til flest mulig, og med å booke spillejobber. Men så lenge navnet vårt er relativt ukjent innenfor det segmentet av lyttere vi henvender oss til, regner vi med at det vil ta litt tid. Vi komponerer aktivt og er i planleggingsfasen av neste album, som vi etter planen skal spille inn neste vinter. Vi tar mål av oss til å være et aktivt band i overskuelig fremtid, produsere skiver jevnlig, og å være et band å regne med innenfor hardrockgenren fremover."

OM det kommer til det punktet at bandet kanskje tilbys en feit greie, er dere rede til å slippe alt og løpe inn i musikkscenen?

"Vel, vi er beredt til det meste, men vi er jo også realister med tanke på den musikkstilen vi holder på med, det er lite trolig at vi kommer til å bli forfulgt av paparazzier med det første, for å si det sånn. Som sagt, vi tar det litt som det kommer, men det som dukker opp, er vi klare for. Vi er et godt liveband, og har spilleglede og spillelyst i bøtter og spann."

Jeg hører mye Purple, både i låtmaterien og i vokalen til Niclas. Hva er forholdet til dette bandet? Og er dere enig i min observasjon?

"Deep Purple er definitivt en inspirasjonskilde for flere av oss. Både Kai og Lars har et veldig godt og sterkt forhold til Purple, og alle sammen har tidligere covret Purplelåter i andre sammenhenger. Men vi prøver ikke bevisst på å hverken høres ut som, eller lage låter som minner om Purple. Men vi snakker her om et band som gjør et dypt inntrykk, så det sitter vel såpass i blodet at elementer ubevisst manifesterer seg i låtene våre. Og orgelet til Nicky gjør nok også sitt til at lydbildet vårt blir trukket i en dyp-lilla retning."

Vokalen deles mellom Niclas og Mona, men Mona deltar ikke på langt nær så mye som Niclas. Hva er tanken her? 

"Niclas er jo selvskreven frontmann for dette bandet, det er det ingen tvil om. Mona er opprinnelig en jazzvokalist, og har en stemme som passer best til rolige låter/partier, og til å kore og legge harmonier sammen med Niclas. Når hun ble med i bandet sa hun seg egentlig bare villig til å kore, men hun har heldigvis latt seg overtale til å synge lead på et par av de roligste låtene våre. Denne rollen er både hun og vi veldig godt fornøyd med. Flere av låtene ble til før Mona ble en del av bandet, og er derfor laget uten spesiell tanke på en kvinnelig vokalist, men når det gjelder våre nye komposisjoner vil vi gjerne benytte oss mer av vekselvirkningen mellom de to vokalistene våre."

Nortwhwind 19 (3)

Dere har bakgrunn i andre band, jeg kjenner godt til Arch Nemesis, og da Hjaran og Niclas. Hva har dere andre gjort, eventuelt gjør parallelt med Northwind?

"Niclas har gjort en del siden Arch Nemesis, bl.a. gitt ut et album med Greyzone, to med Synkvervet, vært med i konsertversjonen av rockeoperaen Midnattskogen, og spilt inn ny vokal på førsteskiva til Dimension F3H for 15-årsjubilleet i 2018, men nå er det kun Northwind som gjelder for ham.

Mona er opprinnelig fra Gjøvik, og har tidligere samarbeidet og sunget med en lang rekke artister derfra. Lars har spilt i og gitt ut skive med punkbandet Kaos fra Horten, og har også spilt i flere coverband samt en periode i Voice Of Northwind sammen med Kai. Kai dannet bandet Voice Of Northwind på 80-tallet sammen med sin tvillingbror Ivan, og har laget rockeoperaen Midnattskogen, singelen Labyrinth Of Life, albumet Voice Of Northwind og albumet Løslatt med Linda Kvam, før han og Lars startet opp Northwind i 2012 etter en tids pause fra musikken. Nå spiller han i Nordadrag sammen med Hjaran i tillegg til Northwind. Hjaran har vært med i flere coverband, samt Midnattskogen med Niclas og Kai før han ble med i Northwind fra starten i 2012. Nicky er det seneste tilskuddet til Northwind, han har spilt i en rekke band og i tillegg jobbet som profesjonell musiker i pianobarer o.l. i mange år, men har nå lagt det livet på hylla og blitt en del av Northwind. Kai, Hjaran, Mona og Lars har også deltatt på produksjonen Sannhet på boks i samarbeid med Johnny Yen, hvor de produserte og fremførte en tribute til Raga Rockers."

Flott og detaljert svar! 

Tekstene, ikke så lette å lese i bookleten, da fonten var bitteliten og jeg ikke er ungdom lengre 😊 Hva er tematikken dere tar for dere i den lyriske biten? Har dere et budskap?

"Absolutt! Vi har stort sett et positivt budskap, bl.a. om menneskenes veier og valg på godt og vondt, og vi vil at de som hører på musikken vår skal sitte igjen med en god følelse. Vi er flere som har bidratt til tekstene på denne skiva, og mange av låtene er fra før Niclas ble med i Northwind, men ånden og hovedbudskapet blir bevart selv om Niclas ofte tar for seg noe mørkere temaer i sine tekster. Niclas vil nok ta over mye av tekstforfatterskapet i framtidige låter, han har en egen evne til å improvisere fram og forme tekstene sine ut fra stemningen i låtene og sin egen fantasi."

Lydbildet synes jeg kledde musikken svært bra, hvordan gikk innspillingen for seg? 

"Innspillingen skjedde i det glimrende Badabing Studio i Horten med den svært hyggelige og kunnskapsrike Robert Hauge bak spakene. Låtene ble spilt inn live med fullt band, og så pyntet vi selvfølgelig litt på det etterpå, dubbet noen spor, la på litt koring, vokal etc. Vi jobbet en del med lydbildet, det ble noen runder med finpussing før det endelige resultatet var klart, men vi synes vi likevel klarte å bevare det livepreget som vi ønsket. Det har også vært viktig for oss at vi skal kunne gjenskape resultatet live uten å måtte jukse, så derfor er det lagt på lite ekstra i studio."

Tittelen var merkelig, coveret slo ikke helt ned her, men det er garantert en baktanke med dette, og en link mellom tittel og bilde. 

"Det er det absolutt, bildet er fra en steinformasjon i Australia som heter Remarkable Rocks som Mona og Lars besøkte like før vi begynte innspillingen av albumet. Vi tenkte straks på det åpenbare ordspillet i forhold til en tittel på albumet vårt, og tok bilde av en Remarkable Rock som vi senere gjorde litt mer fargerik og retro for å passe med stilen vår. Albumet er jo nærmest et samlealbum med låter fra flere år, låter med stor spennvidde, så det føltes mest naturlig å navngi det med et generelt tema – Remarkable Rock."

Og hva er så inspirasjonskildene til medlemmene? Det som går inn og som kommer ut i form av egenkomponert musikk?

"Først og fremst har vi alle har en genuin musikkinteresse, skapertrang, spilleglede, et brennende ønske om å skape musikk som vi selv liker, og et godt vennskap. På øvingslokalet blir vi inspirert av hverandre, mye av det ferdige resultatet blir til nettopp her, i fellesskap med innspill fra alle."

Liker dere mye utover denne formen for hardrock? Andre stiler, kanskje noe som vil overraske de som lytter på skiva?

"Kanskje det, Niclas finner glede og inspirasjon i alt fra musikaler til black metal, mens Mona liker jazz, klassisk og tung metall. Kai er trygt plantet i progrockland, mens Lars har bakgrunn fra både punk, klassisk piano og hardrock. Hjaran er glad i det meste, men har et eget øre for Opeth, Dimmu og tyngre saker, og Nicky er inne i blues, fusion og jazz. En salig blanding som garantert vil komme til uttrykk i fremtidige låter!"

Hva skjer framover da? Planer vi må notere oss? 

"Det blir nok en del konserter i år, og en runde med festivaler i sommer. Noen er allerede booket, og andre jobber vi med. Og så regner vi som sagt med å gå i studio igjen til vinteren for å spille inn oppfølgeren til Remarkable Rock. Følg med på bandets HJEMMESIDE og på Facebook , der vil alle konserter etc. bli annonsert forløpende. På hjemmesiden vår kan man også kjøpe CD’er, og man kan finne linker til digitale nedlastinger, streaming, anmeldelser etc.

Til slutt vil vi takke for en glimrende nettside med ærlige og informative artikler av folk som er genuint interessert i og brenner for god musikk. Verden trenger flere sånne som dere!"

Man takker og bukker :).