Karmøygeddon 24

Slaves To Fashion "History Of Heavy Metal"

av yngve

Slaves To Fashion Album 21Selskap: Fishfarm Records

Release: 13.02.21

Et meget ambisiøst prosjekt er ferdig.

Slaves To Fashion@Facebook

Bandet, som vanligvis leverer melodiøs hardrock med base i Haugesund, fant ut at det var nødvendig å tilføre variasjon når de skulle sy sammen dette albumet. Variasjon er noe jeg setter høyt, gjerne fra band og artister innenfor rammene på et album, men her tar Slaves Of Fashion det til nye nivåer:).

De takler enkelte stiler bedre enn andre, at de fanger de spesielle karakteristiske kjennetegnene, og man vil jo naturligvis være mer eller mindre engasjert om det er noe man selv liker bedre enn noe annet. Men, prosjektet, som altså var svært ambisiøst, skulle ta for seg hele historien til vår harde musikkform, fra Sabbath og 70-tallet til dagens nu-metal, core, og alternative greier. 

The Nu Wine låter rett og slett genuint som et band fra den radiovennlige moderne rocken. Et snev av Rage Against The Machine pakket inn i en Limp Bizkit-ånd. Og litt tannløst. Så de har klart å finne fram den rette konklusjonen. 

Expression Of Extremity er en medley på 8 minutter, som tar for seg grener av extremmetal. Ganske kløktig lappet sammen, det flyter bra og viser forskjellene greit. Den deles opp slik:

 • Speed of Light
 • At the Gates of Doom
 • Scent of Death
 • Grind to the Core
 • Black Knights of Northern Darkness

Jeg vet ikke om alle de banda her hadde gjort suksess, men som en lapskaus av harde saker klarte de å dra det ok i land.

Thrashen er også representert, med eget spor, Thrash Of The Titans, og viser sjangeren fra en litt enkel vinkel synes jeg. Vel er det litt uptempo, men låten i seg selv er ikke noe jeg føler er en representant for den thrashen jeg liker. Nå skal ikke denne skiva anmeldes på denne måten, men jeg hadde kanskje sett at thrashen hadde daska litt mer.

Too Close To See er den siste på skiva, og vil være den som er tettest opp mot nåtiden. Litt asiatisk anime-metal blandet med en dose mørk rock. Sakset fra min omtale underveis i låtslippene: "Too Close (to See Clearly) tar for seg de siste 20 årene med metal, med viktige undersjangrer som symfonisk metal, folk metal og, ikke minst, ulike former for metalcore. Flere mer eksotiske sjangrer, som for eksempel blackgaze og den japanske kawaii metal, er også representert i den fire minutter lange låten."

Best er denne gjengen på de mer klassiske sporene, hvor de to første plukker jo enkelt fram godbitene man må ha med for å poengtere hvor man er i historien. Åpningskuttet oser Sabbath, oppfølgeren (The Priest Of Maidenhead) skal dra inn 80-tallsbiten av metallen. Jeg hører faktisk en del senere impulser her, på The Priest of Maidenhead, og hadde ikke umiddelbart plassert den her. Maidenfeelen i melodiene på gitarene her, og i soloen, er jo unektelig korrekt utført, men noe minner mer om slik Hammerfall knadde til musikken sin i 97, når de skulle flashe sin versjon av det de vokste opp med. Men en fet låt, absolutt.

The Power Of Metal er fokuset på nettopp powermetallen som dukket opp på slutten av 90-tallet og et stykke framover. Denne treffer bra, og har i tillegg et snev av melodisk hardrock over seg. Refrenget er rett i mål på å forklare lytteren hva denne skuffen inneholder.

Sex/Drugs, som drar i hårrocken (håhå, den var tørr, bruk balsam folkens), kunne gjerne har vært en genuin utgivelse. Her ligger Slaves greit opp til der de vanligvis er. Som med flere låttitler og tekster er det satt på spissen, om det hadde vært bedre å unngått slike klisjéer vet jeg ikke. Men denne var i hvert fall ektefølt, og som sagt, den kunne vært en singel fra et genuint band den gang da.

Grungen er her i form av Garden Of Chains, og som åpningssporet som dro hardt i Sabbathtråden, er dette en nær blåkopi av noe Alice In Chains kunne ha sluppet. Så denne gjør jobben sin, og forsvarer plassen i rekken bra. 

The Evergrowing Tree er tredelt, med progressiv metal som del 1, alternativ metal og hardrock som midtdel og med den aggressive bølgen med Pantera etc. som avslutning. Her er det jeg noterte på denne under promoteringen; "I kjølvannet av grungens gjennombrudd stod suksessrike band som Pantera, Rage Against The Machine og Ministry i bresjen for undersjangrer som groove-, rap- og industrimetal, men også stoner-, sludge- og dronemetal var alternative metalsjangrer som ble utviklet i denne perioden." Denne var også en bra representant for det de ville vise fram. 

Alt i alt er dette en spennende reise. Jeg kan se det brukt i historiesammenheng, i å forklare andre hva dette handler om. Jeg vet det har vært et par foredrag med dette prosjektet som grunnmur, skiva her er utmerket til slikt formål. Også for dere som vil sjekke hvordan utviklingen høres ut for et knippe musikere, hvordan noen ønsker å framstille the history of heavy metal. 

En meget bra innpakning, digipack med detaljer og flotte bilder til hver sang. Coveret er ikke så spennende synes jeg, men det de har gjort i å lage en egen illustrasjon til hver låt inne i bookleten er knall, her er det en del veldig bra utført arbeid. 

Jeg anmelder jo ikke låter, men mer prosjektet, derfor er det litt vanskelig å karakterfeste musikken, som jeg jo pleier å gjøre. Som en pedagogisk gjennomgang gjort av musikere for å fortelle historien til heavy metal, er det fint lite å sette fingeren på. Misliker man en sjanger, eller et band kan man klart kan finne fram en sur mine, men ser man det for hva dette er, vil man lande på at gjengen her har levert et imponerende prosjekt som garantert har krevd en god del timer. Jeg sa over at de var best på å tolke de tidlige stilartene, men når jeg tenker meg om er det ditto vanskeligere og kanskje mer krevende å komme på plass med de alternative bitene. Så kutt som The Nu Wine, Expression Of Extremity og også Too Close, står med to streker under.

Et intervju kommer når køen tillater det, og der prøver jeg å belyse litt av hva, hvorfor og etc.

Du kan kjøpe en fysisk cd eller ta del i den digitale verdenen på Bandcamp .

Tracklist:

 1. MCMLXX
 2. The Priest of Maidenhead
 3. Sex, Drugs & Rock 'N' Roll
 4. Thrash of the Titans
 5. Expressions of Extremity
 6. Garden of Chains
 7. The Evergrowing Tree
 8. The Power of Metal
 9. The NU Wine
 10. Too Close (to See Clearly)