Karmøygeddon 23 B

Sublime Eyes ruster....

av yngve

Sublime Helge Knutsen 19

Bilde, fotograf: Helge Knutsen

Bandet slapp skive i slutten av august, anmeldelse her på Heavymetal.no kom i midten av september, hvor jeg blant annet skrev "...Det er rett og slett en knallbra skive, det er lag på lag med krem, svært flinke folk, mye hardt, mye detaljert, mye groove. Om du lytter en del oppdager du mye tøft der inne, jeg anbefaler hodetelefoner av og til for å oppnå dette."  har kanskje de fleste fått fordøyd låtene? Det er på sin plass å slippe til gitarist Jan for å oppklare, fortelle og informere rundt Sublime Eyes' siste skive, 'Corrocean'.

Nytt album og greier, følelsen er garantert heftig? Er det bare velstand der borte i vest?

"Hallaisen Yngve! Hyggelig! Ja det stemmer det. Ny skive! Vi slapp vårt album nr. 3 Corrocean via Rob Mules Records for ca. halvannen måneds tid siden. Responsen har vært ganske så bra så langt. Det føles bra å ha noe fersk musikk ute igjen!"

Dere ligger egentlig ganske tett opp mot stilen dere begynte med, selv om det er forskjeller på denne og debuten. Dere har blitt hardere. Var det noen føringer før dere begynte å skrive dette albumet? Var det en agenda på å tighte skruene litt og røffe det til?

"Det er jo thrashy og groovy melodeath vi går for, men det er ganske store forskjeller på hver utgivelse. Nja, nye inspirasjonskilder og ny trommis har vel hatt mye å si. Alle legger fram sine sanger og ideer, men til slutt har vi bare testet ut forskjellige ting i preproduksjonen, og så ble det slik det ble. Vi er veldig fornøyd med resultatet."

Hvordan har samarbeidet med Rob Mules Records gått så langt? Er promoteringen bra?

"Samarbeidet med RMR har gått veldig smertefritt, det er bra folk med en skikkelig slagplan for utgivelser. Bra promotering, og de klemmer til med tips og triks hvis det trengs."

Det er en krembra produksjon, hva er storyen bak den? Hvor, hvem og hvilke referansepunkter hadde dere med dere inn? 

"Artig at du sier det. Dette her er nok den billigste, bestlåtende plata vi har spilt inn så langt. Vi har spilt inn alt selv, utenom trommer, som ble tatt i Input Studio. Bak miksepulten er nok en gang legendariske Lasse Lammert (Warrel Dane, Gloryhammer, Alestorm), samme kar som mikset og mastret vårt forrige album, Sermons And Blindfolds. Vi stoler fullt på han når det gjelder mix & master."

Med Einar bak trommene vanker det alt annet enn jazz og polka, da er det never rundt halsen og klemme til man blir blå. Hvor viktig har Einar vært for dere? Jeg vet det er en tid siden han begynte, men han har en stil som jeg vil tro preger bandet? Løfter?

"Einar har gjort en veldig bra jobb på dette albumet, og han er en mye mer brutal og rett på sak type trommis enn vår forrige. Synes stilen til Einar kler Corrocean veldig godt,og løfter det veldig."

Jeg likte svært godt når dere valgte norsk tekst, var dette bare et impulsivt innfall? Eller vil dere jobbe med dette framover?

"Jeg tror det var ganske impulsivt med norsk tekst på den låten, men det funka jo dødsbra! Den skiller seg skikkelig ut. Det er dama til Arvid som har skrevet teksten faktisk. Det hadde vært kult å tatt det med videre, vi får se hva tiden bringer."

Coveret, hva i all verden vil dere si med det? Og kombinert med tittelen? Samt, kunstneren bak er jo ikke ukjent, Costin Chioreanu står bak mye fett. Fikk han retningslinjer eller frie tøyler? 

"Costin ja, jeg digger stilen hans. og man kjenner den fort igjen. Kul type, lett å jobbe med. Vi så noen av hans tidligere verk som han har laget til band som At The Gates, In Vain og Rendezvous Point, så vi måtte rett og slett bare slå til. Egentlig sendte vi han bare albumtittel, sangene og litt tekster, så fikk han fritt spillerom - kanskje et par stikkord. Albumtittelen Corrocean er et ordspill på Corrosion = rust/korrosjon og ocean = hav/sjø."

Dere er en gjeng ordentlige koselige folk, og jeg tror ikke tekstene er voldsomt farlige, he-he, men for å stikke hånden inn i det bolet; hva slags tematikk tar dere for dere? Er tekster viktige for dere? Noen band jeg spør sier faktisk at det er svært lite viktig, men man må jo ha de :).

"Det er stort sett Arvid som skriver tekstene. Han skriver veldig ofte om ting han interesserer seg for, og personlige ting. Mange av sangene denne gang handler om hvordan mennesker påvirker planeten negativt. At den begynner å korrodere/ruste."

 Du Jan har jo spilt gitar i en tid, hvordan er du fornøyd med der du er i dag? Og hvilke band har du vært innom før dette? Og gjør du noe annet parallelt?

"Tja, det begynner å bli noen år med gitar ja. Man ønsker jo som regel alltid at man skal ha kommet noe lengre enn man har, men alt i alt er jeg egentlig ganske fornøyd. Jeg har egentlig bare vært med i ett seriøst band før SE, det er Harvest Aflame fra da jeg bodde i Kvinesdal. Har seff vært noen påbegynte prosjekter og andre band jeg nesten har blitt med i, men jeg kjenner at det er nok med et band akkurat nå. Jeg går på skole for tiden, så er mye fokus på det."

Utgivelseraten er ok, selv om bandet kanskje ikke har vært like aktive mellom slagene. Har det vært vanskelig å satse på bandet? At det kanskje har vært andre faktorer rundt som har gjort det vanskelig å gå all in?

"SE begynner jo å få noen år på nakken nå. Det har vært perioder der vi har kjørt på, men nå er ikke akkurat metal den sjangeren man tjener noe særlig på dessverre. Jeg kjenner flere større band som forsatt må ha dagjobber utenom bandet. Folk blir eldre. Folk får familie. Prioriteringer forandres. Det er ikke like lett å kjøre på som før da. Nå spiller vi mest fordi vi synes det er gøy, og at vi har mer musikk igjen i sjela som vi må få ut, så tar vi det kule som kommer ut av det som en bonus heller :)."

Nå er dere svært glade i melodiske og harde løsninger, hvor startet dette for deg/dere? Var det spesielle band dere gikk og hørte på som trigget oppstarten?

"SE ble jo startet som ett reint gothenburg melodeath-band inspirert av band som At The Gates, eldre In Flames, Dimension Zero og Dark Tranquillity. Over årene har inspirasjonskilder forandret seg, eller blitt flere. Alle vi i bandet har ganske forskjellig musikksmak; thrash, death, puddelrock, hardcore, stoner......U name it."

Og hvor fett er det ikke å holde en skive i nevene man har jobbet med, og til og med på lp? #denfølelsen?

"Det er skamrått! Første utgivelse på vinyl. Sykt fornøyd! Digger Kim Holms livetegning på innersleeven. Du har jo fått deg et eksemplar."

Og nå vet jeg at dere har et par konserter på blokka i starten av oktober, men utover det? Har dere kommet dere på noen turer eller snakket med noen band om å gjøre noe større?

"Stemmer det ja, vi har hatt oss en liten tur i Norge med våre svenske venner In Mourning. Bra oppmøte og mye liv! Vi kommer nok til å få til flere konserter sammen med In Mourning til neste år. Kanon gjeng!

Vi har nettopp fått oss bookingagent som vi ikke kan gå ut med navn på helt enda. Er en kar du kjenner godt til, så blir artig å annonsere dette da den tiden kommer."

Der, ved veis ende, da takker jeg stort for tiden dere hadde å avse. Så oppfordrer vi folk om å kjøpe, støtte og henge med i svingene. Har dere noen avsluttende ord, linker, her er stede tå hive inn alt slikt :).

"Bare hyggelig Yngve!

Vi vil takke våre venner, familie, fans som støtter oss. Dere er best!

Albumet vårt er ute på alle de store strømmetjenestene hvis dere vil sjekke ut. Vil dere handle albumet på fysisk format, er både CD, LP og annen merch tilgjengelig for kjøp via oss på Facebook og Instagram.

Takk for oss!"

Sublime Eyes@Facebook

Sublime 19