Thefalls, thefalls, THEFALLS!

av yngve

Thefalls 23

Bilde, fotograf: Ukjent

"Det er en berg- og dalbane å henge med thefalls gjennom dette albumet. Det dras på med harde kår, og det dras ned i tungt terreng. Det er fortvilelse og håpløshet, det er aggressivitet og følelsen av å leve i nedgangstider. Og tekstmaterien tar ikke for seg blomstrende enger og høye, snøkledde fjell, her må vi falle dypt ned i den dype kløfta, og der må vi være i 36 minutter mens bandet desperat prøver å finne veien opp og ut."

Jeg synes ingressen til min anmeldelse av bandets nylig slupne album står seg godt som ingress også her, og du leser hele anmeldelsen av albumet HER.

thefalls@www

Thefalls, The Falls, thefalls, hva er riktig? Og hvorfor velger dere akkurat denne løsningen? Å sette sammen ord?

"thefalls er måten vi har skrevet det på lengst, men etter siste skiva har vi gått for store bokstaver. Det har mest med utseende på vår nye logo å gjøre. Grunnen til at det ble slått sammen til ett ord var fordi vi fant et annet ukjent band med samme navn. Den enkleste løsningen var bare å fjerne mellomrommet. Man kan skrive Thefalls, thefalls eller THEFALLS."

Albumet dere kom med nylig hadde mye å by på, spesielt når man hadde hørt gjennom låtene og begynte på ny runde. Da fikk man litt perspektiv synes jeg. Dere lager kanskje musikken litt slik med vilje, at det ikke nødvendigvis skal være umiddelbart tilgjengelig? Eller er dette kun snakk om at det som kommer er naturlig? Ingen baktanke med å lage musikk som det er litt terskel på?

"Det handler vel i hovedsak om å lage noe som man selv synes låter spennende, uavhengig av om det er komplekst eller ikke. Det burde ikke være noen regler uansett i sånn type musikk. Vi liker å dra ting i mange ulike retninger, men fortsatt ha en viss helhet i tankene. Vi har erfart gjennom årene også at det er ofte de platene som man må jobbe litt med for å forstå som man setter mest pris på over tid."

Og velkommen til Heavymetal.no, nå har jo skiva blitt anmeldt, nyheter dryppet, og så durer vi på med et intervju en tid etter. Hvordan har det gått med dere i forhold til promotering? Har det dukket opp nok interesse?

"Promoteringen har gått bra. I hvert fall når man tenker på hvor lenge det er siden vi har vært aktuelle med en utgivelse. Vi startet på en måte på flat mark og har hatt en bratt læringskurve det siste året. Så med det i tankene er vi svært fornøyd med alle anmeldelser og omtaler vi har fått. Og ikke minst hvor positive de har vært, slik som deres også var. Promoteringen er en pågående prosess så vi er langt ifra ferdig."

Thefalls 23 Fotograf Anine Desire (1)

Bilde, fotograf: Anine Desire

Og hvordan jobber dere med å promotere? Jeg ser i hvert fall fra min kommunikasjon at det er dere i bandet som selv står for det hele.

"Det stemmer at det er vi som gjør alt i bandet. Vi startet med å bygge en mailliste og fyrte av gårde mailer hist og pist. Vi har også forsøkt oss på en del forskjellige annonser. Det er en vanskelig verden å navigere, men vi jobber med saken. Vi har også inngått en distribusjonsavtale med Braak Records for fysiske utgivelser og merch som frigjør oss til å fokusere kun på promotering.

Det har tatt tid å ferdigstille oppfølgeren til 'Reflections////Void', og som dere selv skriver: Bandet har lagt absolutt alt i potten. Det er en grunn til at dette har tatt tid og det rettferdiggjøres av det ferdige produktets overlegne kvalitet. Hva er så de største forskjellene/forbedringene mellom de to utgivelsene?

"I motsetning til Break the Calm, har vi denne gangen hatt en tematisk overordnet tanke for hele albumet. Vi har jobbet mye med at tekstene skal henge sammen og at de 4 låtene til sammen skal fortelle en historie. Vi preproduserte alt, og ga materialet god tid til å vokse før vi faktisk spilte inn.

Når det gjelder vokalen har vi jobbet mye med dynamikk og å veksle mellom lyse og desperate skrik som går mer mot black metal, og den mørkere vokalen som det var mer av på forrige skive. Vi har tatt i bruk 8-strengere, som gir et større spekter å spille på og vi har også prøvd å skape et bredere lydbilde ved å jobbe med at gitarene ikke spiller det samme hele tiden.

Vi har mye mer erfaring nå, og føler at vi med dette albumet leverer et mer gjennomført og profesjonelt produkt. Vi gjør jo alt selv, og Espens lange erfaring med miksing gjør at alt høres bedre ut nå. Vi er også mer fornøyde med design og layout på denne skiva. Det er mer gjennomført på denne utgivelsen."

Thefalls 23

Og tittelen, hva legger dere i den? Og bruken av de bakstrekene (jepp, heter visst det på norsk :))?

"Bakstrekene dukket opp som en idè da vi ikke klarte å bli enige om tittelen på albumet. Originaltittelen på skiva var Reflections in the Void, og den hadde vi ganske lenge. Noen var lei den, mens andre var for. Så da ble det et kompromiss til slutt og alle ble fornøyd. De to ordene passer utmerket inn i albumets historie og konsept. Strekene representerer også de 4 låtene på skiva."

Jeg vet at konseptet/tekstene er dyptpløyende. Jeg har ikke tid eller mulighet til å lese meg opp, har uansett bare filer, men om dere skal prøve å forfatte en kort og grei oppsummering på hva dere vil formidle med tekstene? En samlet agenda i alt som skjer i denne biten?

"Hver låt har sin egen historie som alle følger den samme røde tråden. Kort fortalt kan man si at Patterns Emerge (I) & (II) handler om en oppvåkning og en erkjennelse av at karakterens eksistens ikke er slik han vil den skal være. Nadir (I), (II) & (III) tar for seg det å treffe det absolutte nullpunkt blant annet på grunn av et svik av en betydningsfull fortrolig. Seconds handler om oppbyggingen av et alter ego og The Hardest Part Is Over er oppgjørets time. Tekstene er inspirert av våre egne opplevelser, men også Fight Club av Chuck Palahniuk og The Double av Fjodor Dostojevskij."

Gjør dere så noe annet enn å spille i thefalls? Andre band, andre kulturelle engasjementer? Eller er familie, jobb og bandet nok til å fylle opp timeplanen?

"Kristoffer er dukkespiller og reiser på turné deler av året. Espen spiller innimellom med Fetterforeningen, et balkanband. Lasse og Kenneth spiller live med I Swear Damnation. I tillegg har vi alle familier. Men hver uke er det thefalls-øving, og vi jobber stort sett med bandet når vi har en ledig stund."

Og jeg har ikke oversikt på hvem som er med nå kontra sist, har det skjedd endringer i lineupen siden 2014?

"Bandet består nå av Lasse A. Haugen på gitar, Espen Album Syversen på trommer, Kristoffer Bakken Erichsen på vokal og Kenneth Hestholm på bass og backing vokal. Tidligere spilte Mirza Aškraba bass, men han ga seg i 2021 grunnet mangel på motivasjon. Etter det gikk Kenneth fra gitar over til bass, noe han trives særs godt med."

Thefalls 23 Fotograf Anine Desire (3)

Bilde, fotograf: Anine Desire

Er det lett å hanke inn spillejobber med slik musikk? Har dere planer om å henge dere på et management for å øke sjansen for å få spillejobber? Eller er det type vi spiller når det passer og alt klaffer?

"Vi er akkurat i ferd med å booke spillejobber for våren. Hittil har vi ikke hatt noen problemer med å få spillejobber, og siden vi ikke er de mest fleksible om dagen så gjør vi det på egen hånd. Vi kjenner mange band både lokalt i Drammen og Oslo, men også nasjonalt så vi skal spille rundt om i det ganske land i løpet av neste år."

Drammen, snart en del av Oslo, haha, det er en stor plass, hvordan er metalmiljøet der nå? Er det litt slik at folk må inn til Oslo for å spille, eller skaffe musikere til band? Eller skjer det nok til at Drammen har et pulserende musikkliv med god plass til metal og hardrock?

"Haha ja, det er det snart. Vi er alle fra distriktene rundt Drammen opprinnelig, men øvingslokalet vårt er i Drammen. Metalmiljøet er sterkt i Drammen. Det er faktisk veldig mange bra album som har kommet fra den kanten i år. Kambodsja, Frostbitt og Atena for å nevne noen. I tillegg åpner Kometen hvert øyeblikk, et nytt sted som skal fokusere på livemusikk i alle sjangere, men med vekt på det litt hardere vil jeg tro. Stian fra Laarhøne er driver. Der skal vi spille på nyåret og det gleder vi oss masse til."

Jeg takker vilt for tiden dere hadde å gi, og ønsker dere lykke til med fortsettelsen. Har dere noen avsluttende ord, meninger, tanker, hat og kjærlighet, linker, her er en flott plass å legge igjen alt dere vil av slikt:

"Tusen takk for at dere ville intervjue oss og for den flotte anmeldelsen vi fikk. Det setter vi umåtelig stor pris på! Heavymetal.no er en side vi har fulgt med på siden skolealder, så det er en milepæl for oss å bli inkludert i deres fellesskap.

Hvis man vil kjøpe musikken vår på vinyl, kan man gjøre det @Braak Records ."

Spotify

Thefalls 23 Fotograf Anine Desire (2)

Bilde, fotograf: Anine Desire