Karmøygeddon 23 B

Underwing, salmer fra underbevisstheten

av yngve

Underwing Christoffer OlsenJeg skrev blant annet dette i min anmeldelse av Underwings flotte ep, som kom tidligere i år: "Totalt er denne utgivelsen en som, om bandet spiller sine kort riktig, vil kunne sørge for at heisen går helt opp - og siden de som nevnt også funker så bra live, er dette en sjelden kombinasjon som jeg tror vil gjøre Underwing til et stort navn om alt klaffer." Sjekk litt om tekster, psykisk helse og salmer fra underbevisstheten.

Foto: Christoffer Olsen, editing: Dan Kristiansen

Underwing@Facebook

Underwing har blitt nevnt på Heavymetal.no tidligere, men det er først med slippet av sin debut-ep vi stiller de til veggs i et intervju. Så, velkommen, er livet på det jevne fett?

Magnus: "Livet er ganske fett for tiden, jeg har det ihvertfall som plomma i egget i disse sommertider."

Enyeto: "Takk for det. Livet er alltid fett på det jevne her i gården. Nye låter klekkes ut, planer blir strukturert og u-gjennomførbart blir gjennomførbart."

Thomas: "Sommeren er jo en fantastisk tid å være musiker og musikkelsker, så livet er bra!"

Joachim: "Livet er fett."

Dere slapp ep for ikke så lenge siden, den fikk en bra anmeldelse her på siden, og med rette. Hvordan har tilbakemeldingene vært på slippet? Jeg har lest et par anmeldelser, men ikke mer, og de er i samme leia som jeg la meg; positive.

Enyeto: "Stemmer det, det er veldig mye bra i anmeldelsene og vi er overveldet over responsen. Venner, familie eller ukjente, alle finner noe de elsker med Kaela Upsweep, og de finner som regel en måte å la oss få vite hva de synes på! Er rett og slett euforisk å vite at så mange tror på oss og heier bandet fremover."

Magnus: "Tilbakemeldingene har vært overveldende for å si det mildt! Jeg har ihvertfall aldri fått så mye skryt både på live-fremføringer og plate før, så for min del må dette gjerne fortsette ;-)."

Les min anmeldelse av ep-en HER .

Kaela, hva i all verden er det? En kryptisk lokal matrett fra indre Arendal? Eller er det knyttet til et større univers, og kanskje med et bakteppe? Jeg vet at dere i Underwing ikke skriver om rosa tyggegummi, så trolig er det et kløktig grunnlag for tittelen.

Enyeto: "He-he, det er vel en kryptisk tolkning fra indre psyke; så absolutt fra et større univers med bakteppe. Selve tittelen Kaela Upsweep  er relevant for alle sangene på skiva om man vet betydningen bak, dog det er internt og holdes smått i skyggene. I sangen Kaela er Kaela nesten personifisert som en del av en persons psyke, mer spesifikt det feminine aspektet. 'Alltid navngi alt grundig, rørt av mening."

Og hva var grunnen til at dere valgte å slippe ep? Økonomiske årsaker? Mangel på materiale? Tanken på at det er lurt å debutere med ep for å skape litt blest og etterspørsel etter mer? Bygge navn?

Thomas: "Det er egentlig en blanding av alt du sier der. Det er vår måte å si her er vi og dette er hvem vi er. Det begynte med at vi bare skulle spille inn noen demoer også eskalerte det veldig for å si det mildt."

Magnus: "Enig med Thomas, det hele begynte med to demoer før valget ble tatt om å slippe EP. Vi har markedsført det som en EP, men i realiteten er det jo en LP hvis man tenker på lengden osv."

Thomas: "EP’en vår varer jo rett over en halvtime, så hva vi definerer som en fullengder gjenstår å se, men det blir nok en lang affære ;)."

Underwing Logo 17Når dere spilte i Oslo nylig var dere også innom et helseforetak, Rådet For Psykisk Helse. Hvorfor? Er dette et tema dere selv er opptatt av?  Og for å strekke det litt til, er dere selv i kategorien som ikke alltid fikser hverdagen? Strengt tatt sliter så mange at jeg vil tro alle kan kjenne seg igjen, bare med forskjellige grader og på forskjellige områder.

Thomas: "Rådet For Psykisk Helse ville gjerne møte oss siden vi donerte 30% av platesalget vårt på releasekonserten til dem. Det var et valg vi gjorde fordi vi synes det er utrolig fett å vite at musikken vår, hvor psykisk helse er et overordnet tema i alle låtene, kan bidra til det viktige arbeidet denne organisasjonen gjør."

Magnus: "Vel, jeg synes ihvertfall det er fint å være helt ærlig om hvordan man har det uten å ta hensyn til at man tråkker på andres føtter. Psykisk helse er fortsatt tabu i 2017, og det vil vi gjøre noe med! Uten å gå for mye innpå det så har vi vel alle i bandet hatt psykiske utfordringer opp igjennom årene, slik som mennesker ofte har når de går gjennom livet. Vi tenkte at det ville være fint å kunne bidra til Rådet for Psykisk Helse sitt flotte arbeid gjennom musikken vår. Hverdagen mestres i det tempo den skal, og du er sterkere enn du tror :)."

Og tekstene er også kanskje skrevet med dette som tematikk? Sinnets kronglete veier?

Enyeto: "Det stemmer Gordon. Siden jeg har æren av å kjøre lyrikk-toget alene, kan jeg invitere alle mine usikkerheter, opplevelser, frykter og angster til å bli med på togturen. Enten der er faktiske begivenheter eller snev av oppspinn, prøver jeg å vinkle det inn mot løsninger og håp for å løsne en eventuell problematikk i meg selv og hvem vet, kanskje noen andre?"

Musikken må vi ikke glemme, det er jo fundamentet for at jeg i det hele tatt tar tak i dere. Hva ligger bak Underwings musikk? Hva vil dere formidle, hva vil dere kalles, og hvordan er dere selv fornøyde med slik resultatet har blitt kontra det dere ville oppnå?

Enyeto: "Vi prøver å formidle salmer fra underbevisstheten via en hybrid av grunge og progrock, og å legge vekt på å formidle budskapet med innlevelse og sjel er også viktig for oss. Personlig er jeg veldig fornøyd med resultatet på skiva, kan ærlig ikke si at jeg trodde det kom til å bli like bra som det faktisk ble, men så ligger det jo mangfoldige timer med låtskriving, innøving, livekonserter og innspilling bak denne utgivelsen, så vi har vel vokst litt på det alle mann."

Thomas: "Er veldig fornøyd med resultatet. Prosessen med å lage skiva gjorde oss alle oppmerksomme på hvilke styrker og svakheter vi har som enkeltpersoner og som band. Som Enyeto påpeker har vi vokst på alt arbeidet som ligger bak plata og vi er fortsatt i en konstant utvikling hvor fokuset ligger på å forbedre alle aspektene ved musikken vår."

Og siden jeg ikke helt klarer å plassere dere, er det et spennende aspekt det å se bak og grave i inspirasjonskilder. Like deler stoner, metal og rock, men påsmurt sjel og personlighet, er det langt fra sannheten? Hvilke band vil dere ramse opp for å fortelle en totalt newbie på Underwing for å forklare hva som venter?

Enyeto: "Det er vel spot on. Jeg mener det er en god miks av ting som vi liker å høre på. Alt fra Black Sabbath, Alice In Chains, Gojira og Tool, til Black Keys og Alt-J. Det er noe av det jeg henter inspirasjon fra i hvert fall."

Jeg vet at trommeslager har metalbakgrunn fra Seventh, og at gitarist Magnus har fortid i Valerie, begge Arendalsband. Ellers? Hva har dere andre to gjort?

Enyeto: "Jeg har spilt i en rekke forskjellig band, på forskjellige instrumenter oppigjennom. Det mest prominente er vel rocke trioen Klepp, hvor Joachim også spilte trommer, jeg på bass og andrevokal og Geir Ove Bråten på gitar og vokal. Varmet ved to anledninger opp for Black Debbath, spilte på både Hove og Canal Street. Holdt på fire år før vi ga oss. Var også med i stonerrockbandet Leafy fra Kristiansand i ett år og ga ut skive rett før jeg sluttet for å fokusere på Underwing."

Thomas: "Jeg har spilt i en del ulike band der sjangeren har vært alt fra jazza rock til groove metal, men ingen av banda kom seg ut av øvingsrommet. Ellers har det vært mye spilling og øving for meg selv for å videreutvikle meg selv som gitarist. Jeg og Joachim spiller også i et band som heter Thyristor, hvor Dag Haugland og Magnus Duedahl Pedersen fra Seventh også er med."

Jeg har sett dere live, og husker at jeg likte det allerede første gang. Det var noe der, selvtillit, særpreg. Hvor komfortable er dere på scenen? Er det der eller i studio dere er mest happy? 

Magnus: Det henger litt glam-rock igjen i sjela mi fra Valerie, så komfortabel og showete på scenen klarer jeg fint å være, og jeg liker definitivt best å stå på scenen kontra studio. Jeg er egentlig ganske introvert når jeg er av scenen, men når vi spiller konsert så gjør jeg noe som jeg er komfortabel med og selvsikker på. Det hjelper mye."

Enyeto: "Scenen er second home for meg etter alle disse årene med fremførelser, men er vel mer komfort i studioet siden vi spiller inn hjemme og slepper stresset med penger og tid. Men happy? Absolutt scenen."

Thomas: "Jeg føler vi alle er temmelig komfortable på scenen. For min egen del hjelper det å vite at jeg spiller i et band med tre andre dyktige musikere, og da trenger man kun å tenke på musikken når man står på scenen. Det gjør meg komfortabel nok til å leve meg 100% inn i musikken når vi fremfører den. Når det gjelder konsert vs. Studio, så er det på scenen jeg er mest happy. Det har mest med følelsene og adrenalinet man kjenner på når man spiller låter man digger. Det skal sies at de JA!-øyeblikkene i studioet også er fantastiske!"

Joachim: "Bruker mesteparten av tiden bak trommesettet i mitt hjemmestudio og har blitt mest komfortabel der. Er også veldig glad i å spille live, det er det jeg bruker tiden på i studio, til å forberede meg på livespilling."

Jeg mener at om Underwing kommer opp og fram i de riktige kanalene, at bandet gjerne kan bli et som opptrer på type Øyafestivalen – er dere der selv, at dere ser slikt? Og har baller nok til å gå for slike utfordringer, jobbe mot så hårete mål?

Thomas: "Det er noe vi kontinuerlig jobber mot. En kraftig motivasjonskilde er at vi har en veldig tro på musikken vår og derfor setter vi både korte og langsiktige mål. Mange av dem svært hårete."

Magnus: "Absolutt! Jeg VET at vi har en solid pakke og at med riktige valg og den dedikasjonen vi har pr. dags dato så er det ingenting som er umulig!:)."

Enyeto: "Setter pris på at du ser oss slik, Gordon. Jeg er litt der at Øyafestivalen er tenårings-dun i forhold til de hårete målene vi innerst inne har. Men grandiose mål er for meg håp og motivasjon, så vi sees nok på Øya om ikke lenge."

Hvorfor navnet Underwing? Jeg har hørt om underboob og Underworld, men Underwing?

Underwing Kaela 17Magnus: "Navnet Underwing kommer egentlig fra den australske larven Catocala concumbens som etter mye slit blir om til en vakker sommerfugl. Vi mener det gjelder oss som mennesker også, at vi må igjennom en hel del vanskeligheter før vi kan komme ut på andre siden som den beste versjonen av oss selv, en sommerfugl om du vil. Nå forstår noen kanskje coveret på Kaela Upsweep litt bedre også, ha-ha."

Enyeto: "Pink Underwing moth (Phyllodes Imperialis) er en møll som fascinerte meg ettersom i larvestadiet, når den er kamuflert som et tørt blad kan den hvis truet løfte opp bakenden og dermed åpne en hudfold som åpenbarer en form for maske for å skremme vekk fienden. Vi tok inspirasjon fra denne møllens prosess i livet, metamorfosens metaforer og de primitive instinktene som også vi kan relatere til som mennesker. Derfor adopterte vi både masken og navnet til denne skapningen, fordi vi også har vært en larve som måtte beskytte oss med masker, eller gjemme oss vekk i en periode for så å se livet med nye øyne. Bandet er mer eller mindre vår forsvarsmekanisme mot verden, he-he."

Jeg (gordon) setter stor pris på at dere tar tid til å henge her på Heavymetal.no, og takk for musikken, ikke minst! Det har allerede blitt en utgivelse som har okkupert mange timer av mitt liv. Har dere noe å si på tampen? Noen dere vil takke for hjelp lokalt, folk som er viktige for bandet men som ikke nødvendigvis synes eller høres? Her er en perfekt plass til å både rose og kjefte:

Thomas: "Ole Johan Lillegård og Geir Emanuelsen som holder til ved Munkehaugen Kultursenter i Arendal har vært (og er) svært viktige personer som har hjulpet oss med konserter, å låne utstyr og gode tips da de er erfarne rockere. Musikkmiljøet i Arendal hadde ikke vært like bra uten dem!

Enyeto: "Helt enig med Thomas! Jeg vil også takke Danny Santana, Bjørg Fossli og Jasmin Lie for konsertfotografier, dere får oss til å se bra ut på scenen. Tusen takk til alle som deler og sprer ordet om Underwing. Takk til våre fans, venner og familie. En spesiell takk til Sverre Torjussen og Guro Fiola Andreassen for et fantastisk engasjement for det vi driver med."

Magnus:" Alt Thomas og Enyeto har nevnt over, Jasmin som engasjerer seg like mye (om ikke mer, av og til) for våre ideer og prosjekter. Alle mine venner som respekterer meg og skjønner at vi mener alvor med dette bandet. Vil også takke mamma og pappa og min søster Nina for endeløs støtte :). Også vil jeg takke alle som hjelper oss på veien, kjøper cder, kommer på konserter!! Og til sist takk til Heavymetal.no for et kult intervju og for å ha troa på oss - Det betyr veldig mye!"

Gordon sier takk ;).

Og sjekk ut den fantastiske tittellåten, spill høyt, om og om igjen, feel the underwing!