Arallu "En Olam"

av steinar selstø

AralluSelskap: Satanath 

Release: 22.09.19

Arallu innehar en egenart av etnisk karakter som løfter bandet godt over gjennomsnittet.

Med sitt opphav i Israel oppleves religiøse motsetninger på kropp og sjel for denne gjengen på en måte man ikke er i nærheten av på våre breddegrader. Tittelen på andrealbumet, Satanic war in Jerusalem, får en litt annen tyngde når bandet tross alt holder til i denne historiske kranglefantbyen som har sett så mye blod flyte. Standhaftige er de også, tatt i betraktning at dette er den syvende fullengderen etter snart 25 års eksistens.

Og det må understrekes en gang til, Arallu har virkelig blitt et band verdt å følge. Den musikalske basisen er black/death av det kompakte og sinte slaget, noe ala den retningen Behemoth har vært med på å popularisere. Arallu skiller seg likevel markant fra polakkene. Det er selvsagt her opphavet kommer inn i bildet. Låtene innehar flust av innslag fra Midtøsten, det være seg lyrisk så vel som musikalsk. Sistnevnte både i form av melodilinjer og instrumentering. Spesielt er den utstrakte bruken av strengeinstrumentet saz merkbart og positivt. I tillegg benyttes bittelitt kvinnevokal av etnisk kaliber og i større grad perkusjonsinstrumentet darbuka, begge med veldig god effekt. Om riffene ikke er fantastiske, tar man dermed igjen mye av det tapte i form av å være sterk på andre områder. Låtene inneholder dessuten flust av spennende arrangementer.

Enkeltlåter skiller seg ut. Devil`s Child veksler kontinuerlig mellom rolige partier og de virkelig kjappe og intense. Melodien i de heftige partiene er strålende. Overgangene sitter godt, og hele veien krydrer sazen aldeles strålende. Et annet høydepunkt er kombinasjonen Achrit Ha'yamim og Prophet's Path. Førstnevnte er et kort intermezzo bestående av samples jeg antar har et religiøst innhold, etterfulgt av saz og litt torden. I seg selv ikke det helt store, men effekten av dette forspillet idet Prophet`s Path smeller i gang, med sin feiende flotte melodi, er viktig. (Og så lurer enkelte mennesker på hva som er poenget med fortsatt å gi ut album …). Darbukaen kommer virkelig til sin rett i dette sporet.

Den seige annerledeslåta Vortex Of Emotions fortjener også å framheves. Låta er repetitiv og bygges sakte opp mot en topp som er massiv og storslagen, før den fades på en måte som leder tankene mot film scores. En sak som er simpel, men virkningsfull. Unholy Stone og Trial By Slaves er små nedturer nedtur sammenliknet med skivas øvrige materiale, men En Olam består like fullt av en rekke høydepunkter og bør sjekkes av alle som liker intens black/death, men som vil ha en vesentlig annen vri på formelen enn man normalt får. 

Arallu@Facebook

8,5/10

Tracklist:

  1. The Center of the Unknown
  2. En Olam
  3. Devil's Child
  4. Guard of She'ol
  5. Vortex of Emotions
  6. Achrit Ha'yamim
  7. Prophet's Path
  8. Unholy Stone
  9. Trial by Slaves
  10. Spells