Karmøygeddon 24

Arkentype + Timewaves

av yngve

14480719 667791136721696 5135958095902821133 OBegge banda spiller i Kristiansand snart, det og at jeg ikke har blitt oppdatert på noen av gruppene på en tid, gjorde at jeg like godt trakk de inn for et intervju. Kjetil, bassist i Arkentype, og tre av gøtta i Timewaves stilte opp, og tilførte sitt slik at intervjuet ble fett. 

Bilde: Timewaves, fotograf er Jon Petter Thorsen.

Konsert i Kristiansand, Østsia 2. november, man gleder seg? Er jo en tid siden begge banda var på en scene her i Sørlandets hovedstad :)

Joachim (Timewaves): "Ja, det er klart man gleder seg. Vi hadde en gig på Onkel Aksel for ikke så lenge siden. Eller, vent. Det begynner vell faktisk å bli noen måneder siden nå. Shit, tia flyr, men ja, vi gleder oss."

Kjetil (Arkentype): "Takk takk! Det er kanskje litt ekstra nerver knyttet til å spille i Kristiansand sammenlignet med giger utenlands! Det føles mer personlig, litt sånn hjemme på julaften-stemning. Og det er digg. Litt ekstra adrenalin på metalkonsert gjør alt mer intenst, he-he!"

Arkentype@Facebook

Hvordan er ståa? Timewaves er jo aktuelle med nytt album, Arkentype vet jeg ikke noe om for tiden :).

Kåre (Timewaves): "Vi jobber fortsatt med albumet, og ellers kan vi jo nevne at vi har en liten minturne i Norge sammen med Vanora som starter i Oslo neste uke. Det blir fett!"

Kjetil (Arkentype): "Det har skjedd en del siden sist! Europaturné med Haken, Special Providence og Rendezvous Point var alt vi kunne drømt om at det skulle bli. Nesten litt klisjé, men det er en sånn ting som minner alle i bandet på hvorfor man gjør alt man gjør. Kanskje spesielt de dagene man føler man arbeider enormt mye uten å se framdriften det bringer. 

Vi spilte inn en singel, som vi var mye fram og tilbake på om vi skulle bruke i bandet. Vi fremførte den live et par ganger på turnéen (det ligger et amatørklipp på youtube for den som leter godt!), men vi følte ikke at den var helt ferdig. Låta er veldig progga i form av at den dras mellom world music, filmmusikk, nu metal og djent, og det var også noe av grunnen til at vi ikke slapp singelen. Den føltes ut som masse kule idéer som var slengt sammen uten en klar nok rød tråd, på en måte? 

I tillegg har jeg (Kjetil) og Simen H. sittet litt på hver sin kant og laget demoer som drar bandet i en litt annen retning musikalsk, så det blir utrolig spennende å se hva vi ender opp med på neste plate, som vi håper å få ut til neste år. Det er ikke en rusha prosess på noen måte, vi vil heller bruke lang tid på noe vi kan stå 100% inne for enn å lage noe vi synes er helt greit.

Ellers har vi jobbet med en såkalt gig-swap, der vi, finske Nighon og svenske Kill The Kong samarbeider om å booke gigs for alle tre i Norge, Sverige og Finland. Siden både vi og Nighon har hatt coaching sessions med Matt Halpern fra Periphery, brakte han oss sammen og vi har hatt et herlig samarbeid siden da! Vi har to gigs i Finland med den line-upen 21 og 22 oktober, som vi gleder oss veldig til!

I livebesetningen har det skjedd en ganske dramatisk endring, i tre av gigene fremover denne høsten (Østsia og Finland) stiller vi nesten med 50/50 Arkentype og sørlandsbandet Cheap Karma! Simen Sandnes er ute i den store verden og gjør en kickass jobb som Vola-trommis (Les intervju HER - Yj). Simen Handeland har funnet lidenskapen sin i studio, og ville legge all energien sin på den biten. Det betyr at Handeland nå er låtskriver og produsent for Arkentype, men ikke lenger med som livegitarist. Noe som er litt vemodig på en måte, siden han er så sinnsykt bra live, men det er en avgjørelse vi støtter han fullt i.

Tibor Teskeredzic har vært med som vikartrommis, noe som funket sinnsykt bra da vi spilte i Skien. Det er noe annet enn å ha med Sandnes, men han setter sitt eget preg på ting og er en all-round dødsbra fyr å ha med på laget! Som midlertidig livegitarist har vi fått med Nicolai Gill Johannessen, som jeg og Sandnes har spilt sammen med før. Veldig spent på å se hvordan det kommer til å fungere framover, og har sinnsykt troa. Utrolig enkel fyr å jobbe med, forberedt og superengasjert."

Timewaves@Facebook

Fellesnevneren er jo Simen, Arkentypes trommis, som tidligere spilte i Timewaves. Awkward, eller bare fett?

Ola (Timewaves): "Bare fett! Vi er fremdeles good buddies! Dessverre for denne giggen så er han på turne med et annet band, så vi får ikke spilt med han allikevel."

Kjetil (Arkentype): "Bare fett! Sykt kult å kunne spille konsert sammen, og å gi publikum en kickass liveopplevelse med to dritbra band! (Er det lov å si at man synes sitt eget band er dritbra?)."

Sånn inni gamperæva også :). Er jo ingen vits i å spille i et band man ikke liker :).

11999583 1614509895470192 6027664311831399391 OBilde: Arkentype, fotograf ukjent.

Det har jo vært ganske mye turnering på dere i Arkentype, hvordan har det påvirket dere? Har det skjedd noe med dere som har gjort dere mer sultne, kanskje også i forhold til å lage nytt materiale?

Kjetil (Arkentype): "Det har utvilsomt bare gjort oss enda mer sultne. Å møte masse bra folk hver dag og å reise en drøy måned i Europa på en buss med en stor kjærlig progfamilie er rett og slett vakkert. Drawbacken med en sånn buy-on turné er at det koster mye penger, men det er også det eneste minuset. Baard Kolstad sa noe gøy om det, litt i denne duren: Folk bruker mer penger på en uke på fylla på Gran Canaria, tenk på det som tidenes ferie! Vi vil bare tilbake igjen på veien. Hey - (Simen) Sandnes er jo allerede ute på turné igjen!"

Timewaves, dere har ligget litt lavt siden denne vinylsaken dere slapp – ting tar tid. Hva har vært grunnen til dette?

Espen (Timewaves): "Vi var en lengre periode i 2015 uten trommeslager i og med at Simen slutta i bandet kort tid etter at vi ga ut Malady. Det tok litt tid å få på plass ny trommis; det er jo ikke overflod av metalltromisser i Kristiansand, ihvertfall ikke som vi kjenner til. Ellers har vi jo holdt på med Resilience siden i fjor sommer, og egentlig fokusert mer på det enn å spille gigs."

Hva fikk dere til å komme sammen for denne konserten? Jeg vet at Timewaves også spiller på Onkel Aksel i Kristiansand kort tid etter.

Simon (Timewaves): "Vi hadde allerede planagt konserten på Onkel Aksel når Arkentype spurte oss om å bli med på Østsia, men vi er ikke vanskelige å be vi. Det er jo dødsgøy at de spør oss, så vi kunne jo ikke si nei. Og ja, vi spiller jo faktisk på Onkel Aksel to dager etterpå, men føler vel at Kristiansand er stor nok for begge eventsa. Vi spiller jo ikke altfor ofte i Kristiansand, men nå blir det altså to konserter på kort tid; luksus tror jeg man kaller det, ha-ha."

Kjetil (Arkentype): "Vi savnet å spille på hjemmebane og tenkte det hadde vært sykt fett å ha med Timewaves på laget. I tillegg til at det er trivelige folk er det også strategisk sjangermessig, i form av at begge spiller ganske hissig metall og at vi derfor treffer noe av den samme fansen. Vi spurte Timewaves pent om de ville bli med oss, og de svarte ja! <3."

Når det gjelder musikk dere lytter på, har den endret seg? Er det nye inspirasjonskilder som har tilkommet, og som har endret måten dere lager musikk på?

Espen (Timewaves): "Jeg tenker at alt som blir laget er inspirert av noe. Da tenker jeg ikke på bare på Timewaves, men kunst generelt. Mye av det er nok inspirert av annen musikk, men jeg føler ikke at vi går aktivt inn for å hente inspirasjon fra annen musikk. Det er ikke sånn at vi setter oss ned og hører på hva andre lager for å finne ut hva vi vil lage. Sånn har det aldri vært heller.

Vi hører sjeldent på musikk når vi er sammen, mye på grunn av at alle har så forskjellig musikksmak. Det blir vell heller litt sånn at vi bytter på hvem som er DJ i bilen på vei til gigs. Én er DJ og så får de andre bare vente på tur. Ha-ha. Da kan det fort veksle fra Jack White til Action Bronson.

Det at vi er ganske uenige når det kommer til hva som er kult hjelper oss med vår egen låtskriving. Jeg tenker at terskelen for hva som får leve blir høyere da. Hvis fem personer går inn i en skriveprosess og tenker at Vildhjarta er det feteste bandet i verden, så tror jeg det er veldig enkelt å ende opp med å høres ut som Vildhjarta. For vår del så er det vell heller sånn at alle har sin egen ide om hva som kunne blitt fett, men sluttresultatet ender alltid opp med noe helt annet fordi den ideen du originalt kom med skal gjennom filteret til fire andre personer før det havner på låta. Da er det plutselig veldig vanskelig å høres ut som Vildhjarta. Ikke det at det er noe galt i å høres ut som Vildhjarta, men kan man ikke da heller være Vildhjarta-coverband?"

Kjetil (Arkentype): "Jeg kan ikke svare helt for bandet her, men for min egen del - Ja! Låtskrivingen min for tiden er inspirert av The Dear Hunter, Leprous, The Dillinger Escape Plan og Kubbi. The Dear Hunter er den største inspirasjonen i forhold til arrangering og bruk av ulike instrumenter og lyder, Leprous og TDEP er den største rytmiske inspirasjonen og Kubbi er helt rå på akkordprogresjoner og fine melodier. Jeg har endret fra å skrive låter på gitar eller bass til å skrive låtene på laptop, noe som føles mer oversiktlig for meg."

Da ønsker vi dere lykke til, med konserter og framtidige slipp. Heavymetal.no er alltid her om det skulle være noe. Har dere noe kløktig helt på tampen? Være det seg visdomsord, musikalske tips, pekefingre på noe dere misliker?

Joachim (Timewaves): "En klok mann sa en gang When life gives you lemonade, you drink it."

Vel, lytter man på Zeppelin, gjør man andre ting med sitroner ;) 

Kjetil (Arkentype): "Tusen takk Heavymetal.no! Du er en endeløs kilde til metallkjærlighet, og miljøet trenger flere som deg! Dagens visdomsord - gå mer på konsert!"

Takk for gode ord, og folkens, gå på konsert!