Karmøygeddon 23 B

Articulus "I"

av yngve

Articulus 19Selskap: Etymology Recordings

Release: 01.11.19

Ambisiøst prosjekt fra den progressive metalduoen.

Dette liker du eller ikke, jeg tror kanskje ikke dette vil treffe midsjiktet veldig kraftig. Fans av progressiv metal, hardrock, svevende og detaljert metal vil garantert kose seg i de 72 (!) minuttene albumet varer. 

Du kan bestille skiva på Bandcamp .

Man merker at bandet har brukt mye tid på detaljer på musikken, og konseptet som er Articulus. Jeg har kun tilgang til filer, men får en overhengende følelse av at det meste har blitt brainstormet, knadd og lagt sirlig på plass før det hele kom i mål.

Articulus@Facebook

Litt snilt til tider, litt Dream Theater-ish, men på det jevne er det metal nok. Lydbildet er litt kjølig, som kler den progressive jungelen av småting som hele tiden slåss om oppmerksomhet. Men mest av alt har de et behagelig slør over seg, som gjør at jeg tror de faller i smak hos både fans av Artcurus, Ark og Dream Theater. En tilgjengelig form for progmetal. Også Cronian kom litt snikende, bandet som bestod av Øystein og Vintersorg fra Borknagar. Dette kjølige, litt særegne.

Det er små lommer med tilgjengelige og fengende sanglinjer, som på A Fair Intruder, som minner blittelitt om Circus Maximus. Men ikke så snilt, og Articulus er mer nerdete, i mangel av et bedre ord :). Også på sistelåten dukker det opp sanglinjer som suger seg fast.

Å være sammen med I er ikke dumt, det er som å se en episk film som er tre timer lang, som ikke slår deg i bakken, men som fengsler deg. Og hvor man etterpå tenker og oppdager scener og handlinger som kommer i mål. De snevrer markedet både ved å ikke bruke en kommersiell føring, og å strekke spilletiden. Og man må være litt interessert i sjangeren, selv om jeg tror de har klart å skjule mye teknikk og detaljer i musikk som kan inntas av de som ikke sitter og teller takter og toner :).

Alt i alt koste jeg meg godt med denne skiva, som er et jevnt løp uten fjell eller daler, det er en strøm av musikk som jobber seg gjennom over 70 minutter, og hvor man nok må være litt tålmodig. Du vet, spille og høre musikk uten å gjøre mange ting samtidig, he-he.

Karakteren må bli rundt 7-8, og summert føler jeg begge de er vanskelig å lande på, så en sterk 7,5 bør duge.

7,5/10

Tracklist:

 1. The Bonfire of the Vanities
 2. Beneath the Veneer
 3. The Unconfined
 4. Absinthe
 5. And Velvet became Iron
 6. Mutiny
 7. The Smouldering Ember
 8. Pulse of the Earth
 9. Letter from Rome, 1610
 10. The Last
 11. A Fair Intruder
 12. An Asp unto my Breast