Karmøygeddon 24

Attika "When Heros Fall"

av arni sørlie

AttikaSelskap: Pure Steel Records

Release: 26.04.19

Her skulle det visst ikke spares på energien!

Attika slapp i 1988 skiva Attika, og i 1991 kom When Heros Fall. Den gang kom sistnevnte bare på kassett. Noen år senere også på cd, og nå re-utgitt nok en gang på cd. De har fått knaggene US-power, prog og thrash, men jeg har gjort min egen mening om hva sjanger angår.

Fresende gitarer og pådriv er hovedfundamentet til Attika, og det er stort sett ganske travelt i rytmeseksjonen. Tross det er fra USA er det mye Nwobhm i musikken, og det er vel egentlig lyd og produksjon som kan dra dem over i en hardere sjanger. Det er også en del punk i materialet, ikke ulikt den litt punkete perioden til Iron Maiden når Di`Anno holdt mikrofonen. Det er jo helt klart heavy metal, men vokalen til Robert Van War har mange likhetstrekk med Di`Anno.

Attika@www

Det er en plate der låtene går mye i ett, og det er lite som skiller seg særlig ut. Man får sjangeren gjennom hele platen. På Hollow Grave og Prisoners of Habit er det temaer man tenker Maiden deluxe, og på The Shame har de faktisk en tale-intro og tromme-inngang som sender enda hardere referanser til nevnte band. Den litt hissige produksjonen gir litt mer energi og attitude enn man får på en del plater i denne sjangeren, noe som falt i smak her. Powerballaden Black Rose var en fin sak, men det krever nok litt fascinasjon av gamleskolen skitten heavy for å like den så godt som jeg gjorde. Ekstra pluss for å kjøre det litt opp i slutten.

Alt i alt en grei plate, men jeg tviler på at den har noe i dagens marked å gjøre. Dette er for publikum med spesiell interesse for heavyen som herjet på de mindre selskapene på 80-tallet. Veldig vanskelig å gi karakter når det er fra 1991. Hvis jeg tar utgangspunkt i dagens dato er dette ikke en palleplass, de har for mye konkurranse i sjangeren til å nå opp.

6/10

Tracklist:

  1. Filming the Tragedy
  2. Silent Rage
  3. When Heroes Fall
  4. Prisoners of Habit
  5. Hollow Grave
  6. Deliverer
  7. Seventh Sign
  8. The Shame
  9. Black Rose
  10. Silent Rage (live, bonuslåt)