Karmøygeddon 24

Blot, norønn-inspirert svartmetal

av yngve

12508879 933424506705661 5660455145654978443 NFor en tid tilbake kom bandet med sitt debutalbum, 'Ilddyrking', som ble behørig anmeldt her på Heavymetal.no. Siden slippet har bandet kjørt en releasekonsert i Kristiansand, og de har blitt booket til årets Midgardsblotfestival. Dette trigget selvsagt et stopp innom leiren for å sjekke hva det handler om, hva folk kan forvente om de stiller på Midgardsblot, og litt til. Vokalist Jan Åge er min motstander i ringen.

Fotograf bandbilder: Jon Tønnessen

Blot, får vi en liten oppsummering på hva som så langt har funnet sted? Kanskje en liten oversikt på cv-en opp mot slippet av ferskvaren Ilddyrking?

"Blot kom til verden i 2007 da Ruben og meg fant ut vi hadde et felles ønske om å lage norrøn inspirert svart metall. Ønske om en full besetning var der, men etter litt prøving og feiling var det bare Bengt Orstad igjen. Bengt kom egentlig inn som trommis, men etter å ha sett ferdighetene hans på gitar var det vel egentlig ikke tvil om at det var best å ha han som gitarist. Besetningen er den samme den dag i dag, Ruben på gitar/vokal, Bengt på gitar, meg på vokal, samt vi har med oss Stig Reinhardtsen og Osvald Egeland live. I 2009 ga vi ut EPen Blot, og etter det var det stille frem til utgivelsen av Ilddyrking i oktober 2015."

Blot@Facebook

Dere kom altså med ny skive nettopp, debutalbumet 'Ilddyrking'. Når begynte prosessen med dette? Er det låter og/eller materiale som har ligget i skuffer og skap lenge? Eller er dette i hovedsak brand new stuff? 

"Vi starta innspilling av Ilddyrking våren 2014, og avslutta vinteren 2014/15. Vi valgte å ta oss god tid slik at vi fikk akkurat den soundet vi ønsket. Hva låter og materiale angår, er det rett og slett litt blanda drops. Noen av låtene var eldre, men fikk tid til å modnes før de kom med på albumet. Vi har jo også videreført et par låter, (Victory og God of War), fra EPen til Ilddyrking. Hovedtyngden er vel uansett av nyere dato."

Les Heavymetal.no's anmeldelse av 'Ilddyrking' HER.

Et slipp-party ble gjennomført for ikke så lenge siden, i Kristiansand. Det ble en suksess etter det jeg forstod? Det er jo en risk det der, å leie et sted som Kick og håper det fylles – i en by hvor publikumet ikke nødvendigvis hiver seg ut av sofaene for å gå ut.

"Releasepartyet gikk over all forventning, og det takker vi bl.a. god organisering og banda som var med som gjester for, og ikke minst alle som møtte opp. Det var vel første gang det var den type lineup på Kick, og det gikk som smurt.

12029840 887397411308371 7659446022049582423 O

Blot ligger jo i et vikingelandskap musikalsk, selv om dere trekker inn andre elementer. Er det andre understrømmer også? At dere prøver å framheve en ideologi? Eller er det kun slikt det er i de fleste tilfellene, helt ordinære norske musikere som ikler seg et image?

"Nå er det jo hovedsakelig svart metall vi spiller da, men med sterke norrøne influenser. Vi ønsker å fremheve og videreføre den norrøne kulturarven, det er jo også grunnen til at vi benytter en del instrumenter som er heller utradisjonelle i svart metall landskapet."

Hva er så de store idolene? Hvilke band/artister vil dere bli sett sammen med? 

"Der må vi jo i hvert fall nevne Dissection og Bathory, men velger å stoppe der da listen raskt blir veldig lang. Av band og artister vi vil bli sett sammen med er en del av disse booket til Midgardsblot. Det er jo helt utrolig at vi på vår første festival jobb skal få dele scene med f.eks. Enslaved. Taake er for øvrig et band vi gjerne kunne tenkt oss å spille sammen med."

Som vi har vært innom er dere å finne på plakaten til Midgardsblot, var det vanskelig å komme seg om bord? Krevde det mye knaing og masing? Eller falt brikkene på plass av seg selv? Jeg vil jo tro at med det ytre budskapet dere har, dette er et arrangement som lett forsvarer denne bookingen.

A2221319212 2"Vi sendte søknad på ordinært vis, og etter releasefesten på Kick var vi snare til å hive over liveclip og review. Vi var jo heldige og ble kåret til årets utgivelse med Ilddyrking av Norskmetal.net i fjor, kanskje det hjalp oss noe."

Lineup, når vi snakker om det, Blot er jo ikke et fullt band, men når det gjelder konserter har det blitt ordnings. Får vi en kjapp gjennomgang av hvem og hva de gjør til vanlig?

"Vi har vært utrolig heldige og fått med oss to med lang fartstid på scener i inn- og utland. Stig Reinhardtsen er jo trommis i In Vain til vanlig, og har også spilt en del med Solefald. Osvald Egeland er med på bass/backing vokal, og han er jo som kjent tidligere vokalist i Blood Red Throne. Det er utrolig profesjonelle og dyktige musikere, så det fungerer som bare det.

Ruben holder i disse dager på med et akustisk prosjekt, der kun norrøne instrumenter benyttes, dette vil du nok høre mer om siden. Ellers er jo Bengt og meg med i Mental Disaster, der vi også har en ny utgivelse på trappene."

Hva kan så folket som sti

ller på Midgardsblot forvente? Er det musikken som snakker, som formidler? Eller vil dere trekke inn visuelle aspekter?

"Vi velger nok, som på Kick, å la musikken snakke for seg. Midgardsblot er slik en fantastisk utført venue, men norner og hele pakka, så føler ikke vi må tilføre noe mer."

Da setter jeg strek her, og overlater avslutningen til dere. Om det er noe som er glemt, noe dere vil dele av linker, salg, merch, oppfordringer, her er en frekk passende plass å åpne slusene:

"Først og fremst vil vi takke alle som er med og støtter oss i form av kjøp av musikk og merch, samt alle som var med oss på Kick, både Faanefjell, Sverdkamp, crew og gjester. 

Ønsker noen å bestille Ilddyrking, EPen Blot eller merch, er det bare å kontakte oss på Facebook eller email ."

Nå er neste på tapetet Midgardsblot, noe vi gleder oss utrolig mye til, så vi håper å se mange kjente der."

Snutten under er filmet av Artistfoto.