Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Eleos, sørlandsk metal-/hardcore

av yngve

Eleos 2019 Foto Marius Loland

Bilde, fotograf: Marius Loland

Med sin tredje EP seiler Eleos inn i spaltene her på Heavymetal.no. Litt sørlandsk tempo, en ærlig og omgjengelig trommeslager på den andre siden av det virtuelle bordet, skal vi ikke bare fyre opp sjekta og gli bortover bølgene?

Eleos, det har blitt dags for å dra dere inn i min sfære, har dere det bra?

"Det er en hyggelig sfære å bli dratt inn i. Og ja, vi har det stort sett ganske bra. Helt ekstremt bra om man ser på hvordan verden generelt henger sammen om dagen!"

Det vanker ny ep, hvordan har feedbacken vært så langt?

"Feedbacken på EPen Parasite har stort sett vært bra, uten at noen har møtt oss med stormende jubel og millioner av streams helt enda. Men det vi har fått av tilbakemelding har vært fint."

Anmeldelse av utgivelsen finner du HER .

Og hvordan promoterer dere? Det er jammen ikke lett å være et band i dag, i mengden av altfor mange.

"Promo er noe mas, men det må jo gjøres. Jeg har ingen voldsom fasit på det, annet enn at det blir mye mail og mye masing. Så er det begrenset hvor mye man klarer ved siden av full jobb og familieliv. Vi er ikke akkurat unge og lovende lengre. Siden det finnes et virvar av band i alle sjangre der ute, er det sannelig ikke lett å stikke seg fram på en god måte. Da tar vi kontakt med det som finnes av musikkpresse som omtaler metall. Noen fanger opp og deler, andre hører man lite fra."

Hva skiller Eleos fra andre i sjangeren? Om du/dere skal selge inn bandet til en som ikke har hørt om det? 

"Med sjangeren regner jeg du mener metal? Vi er et band som forsøker å lage noe som vi selv liker. Er vi heldige kan det være vi har laget noe som andre liker også. EPen vi gav ut nå er tung og relativt hard. Vi har ligget i et krysningspunkt mellom metal og hardcore, uten å være typisk metalcore. Med Parasite har vi beveget oss i retning av post metal, som betyr at musikken vår har blitt noe tyngre og seigere."

Jeg har hørt litt rundt innspillingsprosessen, men for leserne, hvordan, hva og hvor? 

"Vi spilte inn de tre låtene i koronaåret 2020. En helg lånte vi et hus av en bekjent, midt i Sørlandets mørke skoger. Huset er omgjort til et slags studio, med to større innspillingsrom i kjelleren og kontrollrom på loftet. Låtene ble spilt inn live, så noe rusk finnes det jo i systemet. Samtidig føler jeg vi har fått en mer levende og litt rå sound. Magnus (gitarist) er en meget habil tekniker, og har stått ansvarlig for innspillingen (med litt trykkepåknapphjelp av huseier Helge). Opptakene ble deretter liggende en god stund før vi fikk sendt dem videre til miksing Jon Ivar Larsen (Motstrøm Studio/Dalit/Cloth). Her spilte vi også inn vokalen på nytt og la til litt gitarklimpring. Mastringen ble utført av Njål Frode Lie (NFL-Produksjoner). 

Materialet på denne EPen er to kliss nye låter (Parasite og No Hand In Sight) samt en låt fra 2007 som aldri ble spilt inn tidligere (Everything). Det er en merkbar forskjell i både tempo og tyngde på de nye kontra den gamle."

Dere øver på Samsen Kulturhus i Kristiansand, som må være kanonfett? Jeg vet ikke alle i bandet er bosatt i Kristiansand, men flesteparten er vel bosatt i nærheten?

"Samsen er trivelig. Mye historie i veggene, og mange andre fine band som øver der. I tillegg har de god kaffe og kage i kafeen. Når det gjelder bandets medlemmer er vi litt spredt rundt forbi. Gitarist Atle, bassist Bjørnar og jeg selv (trommis Vegard) bor i og rundt Kristiansand. Derimot bor vokalist Per Ambjørn og gitarist Magnus i henholdsvis Sandefjord og Oslo. Da blir det ikke akkurat ukentlig øving med fullt band."

Hvordan er scenen i Sørlandets hovedstad da? Har dere mye kontakt med andre band, folk, bransje? Eller seiler dere litt alene på en rull isolasjon?

"Rockwool and roll! For egen del er det dessverre lite kontakt med andre band i området. Her kunne vi nok alle vært hakket bedre på å samles litt. Noe kontakt finnes det, men nå har vel ikke vi heller vært noe pådriver akkurat der. Så litt isolasjon har det nok blitt. Vi har dog spilt et par konserter tidligere med Flukt, og det har vært hyggelig."

Dere er et kristent band, er det hemmende eller ikke når dere skal promotere dere? Eller befinner dere dere stort sett innenfor rammene til det kristne metal-/coremiljøet?

"Vi befinner oss innen kristensfæren ja, helt klart. Metall og kristendom har jo en litt brokete historie, samtidig så føler jeg det er en annen tankegang rundt musikken nå om dagen, hvor musikken står i fokus. Ikke så mye religionen. De fleste i bandet anser seg som kristne i en eller annen retning, og som alle andre band som blir naturligvis låter preget av egne tanker og funderinger. Tekstene er sentrert rundt temaer som opptar oss. Det kan være tro, tvil, politikk, hyklersk adferd og så mye mer."

Blir det noen konserter framover da? Er det planer om å besøke noen norske byer?

"Håper det. Blir ikke noe med det aller første, men vi håper at vi kan bevege oss ut på en scene en gang eller to i løpet av året. Men per i dag er det ingen konkrete planer. Bassisten spiller forøvrig i et annet band, så vi kunne kanskje dratt i gang noen split-gigs der etter hvert." (Tror ikke han orker så mye på en gang :) - Yj).

Hvordan er fordelingen av oppgaver innad i bandet? Er det en felles agenda å lage musikk? Hvem tar seg av promotering? Og er det noen slabbedasker som gjør minst mulig? 

"Rimelig felles agenda med tanke på musikken, ja. Noen kommer gjerne med et utkast, så jobbes det videre med dette. Så fremt det er mulig er alle mann på dekk, og haler i og drar. Men vi jobber i sørlandstempo, så vi spytter ikke ut nye låter ukentlig.

Når det gjelder promotering er det nok undertegnede som styrer skuta. Akkurat der kan jeg vel kalle de andre litt slabbedasker, men sånn er det kanskje i de fleste band? Alle har familier i forskjellige faser, så tiden til hobbyen er jo ikke alltid på pluss-siden."

Hvor vil du plassere Eleos, om man skal trekke parallelle til andre lignende band? Og har inspirasjonene endret seg, da det jo er en viss forskjell fra det forrige materiale og dette nye?

"Her kommer det an på hvem man spør i bandet. Musikken vår har forandret seg litt over årene, og det samme med inspirasjonen. For min del er band som Zao, Cult of Luna, Sibiir, Everything in Slow Motion og Benea Reach er sterk inspirasjon. Vi startet opp tilbake i 2006, og siden det har medlemmer kommet og gått, og vi tok juleferie fra desember 2009 til 2017. Det skal sies at forrige EP (Love Shaped Hole) som kom i 2018 hadde kun én ny låt, mens resten var fra tiden før juleferien. Parasite gir et mer riktig bilde av retningen vi beveger oss i. Akkurat som medlemmene i bandet har også musikken blitt treigere, seigere og tyngre."

Eleos 22

Coveret, bare et fett bilde, eller ligger det et budskap der?

"Litt både og. Bildet er hentet fra en familieutflukt. Da jeg og sønnen min (da 5år) fant en død og relativt råtten svane, måtte vi jo ta bilde. Senere tenkte jeg at det kunne brukes til et cover. Ettersom EPen heter Parasite kan man forestille seg at det var noen parasitter som bidro i fordervelsen av dette stakkars vesenet. Ellers får budskapet være åpent for tolkning. Jeg er rimelig fornøyd med resultatet, med tanke på at det er gjort sjøl. DIY ligger tett opp til mitt halvgamle hardcore/punk-hjerte. Billig blir det også. Logoen er for øvrig laget av en kompis, Åsmund Dahl, i ‘07 eller ‘08. Trur neppe han fikk betalt for den, men vi er heldigvis fortsatt venner."

Vil det bli sluppet fysisk format, eller er det bare såååå utdatert? Og hvordan går det med den digitale biten? Er det greit med streaming?

"Fysisk format er å foretrekke, men det er så himla dyrt. Folk flest streamer musikken nå, men samleren i meg skulle gjerne gitt ut noe fysisk. Det kan hende at vi mekker noe på sikt, men heller ikke her har vi noen klare planer.

Digitalt og streaming er kort sagt praktisk, og jeg er superhappy om folk bare gir det en lytt eller ti. Platesalg er ikke særlig innbringende for oss, men det er klart man kan savne følelsen av det å sette på en CD/LP/Kassett for første gangen. Det er noe magisk å dra med seg noe hjem fra butikken og hive det på spilleren. Mer kos."

Linker til merch, musikk etc., her hiver du alt det du vil dele, også om du/dere har avsluttende visdomsord eller om noen fortjener en panneklask:

"Alt det digitale kan høres og kjøpes på Bandcamp . Det kan også streames og lastes ned i din favoritt-app HER .

Helt til slutt vil jeg bare rette en takk til alle som tar seg bryet til å sjekke ut ny musikk. Jeg vil også takke folk som frivillig faktisk gidder å prøve å løfte opp ukjente band, og da tenker jeg på deg, Yngve! Helt rått!

Og til alle mann: Vis hensyn, bry deg om dine nærmeste og de du møter. Vær storsinnet og tenk deg om før du sier/skriver/ytrer en mening. Ikke vits å være dust for dusthetens skyld!"