Five The Hierophant "Through..."

av steinar selstø

Five The Hierophant 21Full tittel: "Through Aureate Void

Selskap: Dark Essence 

Release: 26.02.21

Britiske Five The Hierophanter nok et band som deler metalfolket. 

Egenartet og annerledes er definitivt stikkord. For mange vil dette bli altfor far-out. Det vil ikke likne metal slik man kjenner og elsker. For andre vil lekenheten og det unike være svært tiltalende. Old school-purister kan med andre ord drite hardt og lenge i denne skiva. De som er mottagelige for det meste og som digger band som ikke passer inn i de velkjente båsene bør absolutt sjekke Five The Hierophants andre album. 

Atmosfære står sentralt. Dette er dystert og samtidig behagelig. Skiva føles drømmende, og man får egentlig mest lyst til å lukke øynene og bare lytte. Det er lite vokal å spore, og når den først dukker opp, er det mer som en effekt enn tradisjonell vokal. Et instrument i seg selv ..

 Elementet som åpenbart gjør skiva til noe mer enn bare kurant bakgrunnsmusikk er saksofonen. Kontroversielt instrument i metal, og jeg er noe skeptisk selv, men her fungerer den ypperlig som avbrekket som krever umiddelbar oppmerksomhet i lydbildet og byr på en kontrast til musikken for øvrig. Skiva hadde blitt langt kjedeligere uten saksofonen, til tross for at det er flust med detaljer å oppdage i form av andre uvanlige instrumenter og effekter.  

Det rytmiske fundamentet låtene bygger på foregår i rolig tempo og repeteres i stor grad. Litt messende, på sett og vis. Skiva er tung. At den også er fantastisk flott produsert, med blant annet deilig trommelyd, er selvsagt et stort pluss. Alle plusser til tross, det føles en del ganger som om låtene dras ut litt for lenge eller det mangler variasjoner i det rytmiske. Man ender derfor opp med uønsket monotoni. Pale Flare Over Marshes er nok låten som treffer best i så måte. Avslutningssporet, som skiller seg ut ved å mangle den sugende tunge rytmikken man ellers finner her, er det beste eksempelet på at det hele dras ut mer enn godt er. 

Annerledes, og et friskt pust i en scene der de aller fleste høres ut som noe du har hørt helt eller delvis før. Jeg trenger ikke mange band som Five The Hierophanter. Faktisk er ett akkurat passe. 

7/10

Tracklist:

  1. Leaf in the Current
  2. Fire from Frozen Cloud
  3. Berceuse
  4. Pale Flare Over Marshes
  5. The Hierophant II