Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Green Carnation i akustisk drakt

av yngve

Green Carnation 22 Fotograf Lars Gunnar Liestøl (3)

Alle bilder, fotograf: Lars Gunnar Liestøl

Sånn, etter litt utsettelser og pandemi er det klart for Green Carnation å legge bort fuzzen og tilby den akustiske siden av bandet. Hvordan føles det? At det nå er like før, og at det ser ut som om samfunnet er stabilt nok til at dette går i boks?

"Ja, det er under en måned igjen, og det føles først og fremst veldig godt å snart være klar for å ut og spille konserter igjen. Jeg tror samfunnet er stabilt nok, men de siste månedenes erfaringer rundt forbi er tydelige på at folk sitter ekstra lenge på gjerdet før de kjøper billetter. Det gjør jo at vi er litt ekstra spent på om disse hopper på i siste liten eller sitter hjemme og går glipp av dette."

Kjøp billetter, støtt opp, la Kjetil få nattesøvnen tilbake! ;).

En konsert man sent vil glemme, det var et sitat når jeg luftet nyheten rundt den akustiske turen, hva vil folk få servert om de tar turen?

"Vi legger lista ekstremt høyt for hva vi ønsker å presentere for folk live, og vi jobber for å presentere ulike show hver eneste dag på turnéen. Noen steder vil vi nok overraske litt med hvem som blir gjesteartister på scenen, og vi håper jo at folk vil sette pris på å bli litt overrasket. En konsert man sent vil glemme høres kanskje litt hårete ut, men vi jobber altså veldig hardt med å presentere dette materialet bedre enn noen gang, og håper at det blir minneverdig for publikum."

Gjesten er ganske spektakulær, Trond Breen. Vel en lokal stjerne, men det krysses fingre for at mange skjønner hvilken perle vi har her i sør. Hva fikk dere på tanken å ta med ham? 

"Jeg er enig i at han er en skatt, som det blir veldig gøy å reise på tur med. Terje Vik Schei bad om å få slippe denne turnéen på grunnet en vanvittig heftig timeplan utenfor musikken, og da var det egentlig bare å gå til topps, og spørre den vi mente kunne erstatte Terje og også helt tilføre bandet noe vi ikke har hatt før. Så langt kan jeg si med hånden på hjertet at vi ser ut til å ha invitert den rette erstatteren til denne turnéen."

Green Carnation 22 Fotograf Lars Gunnar Liestøl (2)Det er en grei tur dette, med start og stopp på Sørlandet, der jeg vil tro Vennesla vil være spesielt kult for deg og Jonathan. Hvorfor to konserter lokalt? Du tror ikke de vil slåss med hverandre?

"Ja, og kult for Michael også, som er vokst opp i Vennesla. Om konsertene vil slåss med hverandre? Vi kommer til å presentere to ganske ulike konserter i Vennesla og Kristiansand. Den første åpner hele turnéen, med en ganske begrenset kapasitet, og på avslutningskonserten på Kilden har vi plass til over 1000 publikummere, med masse plass og muligheter til å gjøre en del ekstra (som vil bli sluppet i løpet av de kommende ukene)... Så vi håper begge konsertene kommer til å gå bra."

Det er en overgang å dra på en akustisk drakt etter å ha trøkka så mye med Light Of Day-konsertene dere jo var aktive med for en tid tilbake. Hva er forskjellen for dere, det å dra låtene fram og tilbake i uttrykk slik? 

"Vi kommer i all hovedsak til å presentere låter som ble skrevet for et akustisk format, og ikke så mye spille fuzz-låter med kassegitar. Da er det hele egentlig ganske naturlig for oss. Vi jobber veldig mye på øvingene nå med at uttrykket skal sette seg, at vi skal lytte på hverandre, gi hverandre plass og alt det der, som for så vidt er det samme type utfordringene som når volumet og fuzzen kanskje er litt mer fremtredende. Så det er ikke så utrolig ulikt, egentlig."

Setlisten, hvor henter dere materialet? All over the place, eller er det sentrert rundt Acoustic Verses-tiden?

"I det store og det hele vil bli konsertene bli basert rundt The Acoustic Verses, siden dette originalt var planlagt som en turné for å hedre 15-års jubileet til det albumet, som jo ble relansert i re-mastret utgave og på vinyl i fjor. Men vi kommer også til å gjøre noen helt andre versjoner av enkelte låter fra andre album, samt presentere en unik cover-låt hver dag gjennom hele turnéen. Og så skal du nok se det blir litt tid til å gi de brilliante strenge- og tangentinstrumentalistene litt fritt spillerom..."

Nå har det vært litt nedetid for mange artister, det begynner å komme seg, hvor har Green Carnation havnet? Er det økt interesse, kanskje litt som det var før pandemien? Eller er samfunnet fortsatt litt på bakevja?

"Det er litt vanskelig å si hvordan det ville vært uten nedetiden. Vi kom jo med vårt første album på 13 år to måneder etter Korona, og har jo vært fratatt muligheten for turnévirksomhet frem til nå. Men vi har klart å holde oppe og også øke interessen ganske mye i en tid vi ikke har kunnet møte publikum fysisk, og det tenker jeg må være et ganske godt tegn.

Som jeg nevnte litt tidligere er kjøpsmønsteret til folk endret litt. Folk sitter lengre på gjerdet nå enn før. Men vi får jo bruke de siste ukene inn mot turnéen til å overbevise folk om å ta turen."

Ny skive, vil det bli spilt inn låter og hvor en fullengder kommer på plass? Eller er det planer om flere enkle låter?

"Vi hadde en ganske detaljert treårsplan som skulle starte i 2020, og den har jo måtte endres ganske betraktelig, både i innhold og timing. Sånn som det ser ut nå, vil det komme noen enkeltlåter både i forbindelse med turnéen og helt uavhengig av den, mens vi jobber med materiale for fremtidig(e) fullengder(e)."

Jeg ønsker dere alt godt på turneen, håper på fulle saler, og oppfordrer folk til å sikre seg billetter. 

"Tusen takk, Yngve. Og vi kan jo ikke annet enn å henge oss på det!"

Green Carnation 22 Fotograf Lars Gunnar Liestøl (1)